ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησαν τα πρόστιμα για χρήση λάστιχου

ξεκίνησαν-τα-πρόστιμα-για-χρήση-λάστι-404736

Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ, που επανήλθαν από χθες στις γειτονιές προκειμένου να προχωρήσουν σε διακοπή της υδροδότησης σε όσα νοικοκυριά οφείλουν πάνω από δύο λογαριασμούς άνω των 80 ευρώ, θα έχουν διπλό… ρόλο. Θα εντοπίζουν και πολίτες που βγαίνουν με λάστιχο σε αυλές, μπαλκόνια και πεζοδρόμια, και θα επιβάλλουν πρόστιμα.

Η απαγόρευση χρήσης λάστιχου για το διάστημα έως και 31 Αυγούστου, με στόχο την εξοικονόμηση νερού, αποφασίστηκε ως επιπλέον μέτρο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ. Και σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης Άρη Σαββάκη, θα εφαρμοστεί άμεσα, αρχής γενομένης από σήμερα.

Το διοικητικό συμβούλιο, αποφάσισε μάλιστα να ορίσει πρόστιμο 100 ευρώ, σε όσους εξακολουθούν να κάνουν χρήση λάστιχου, το οποίο θα βεβαιώνεται στο λογαριασμό της ύδρευσης και παράλληλα θα εξαιρείται από την πρόνοια των διακανονισμών και ελαφρύνσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαββάκης, οι έλεγχοι για τη χρήση λάστιχου θα γίνονται παράλληλα με τις διακοπές της υδροδότησης στους οφειλέτες, που ξεκινούν και πάλι από σήμερα. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, διακοπές δεν έγιναν λόγω καύσωνα.

Η απαγόρευση των λάστιχων συνιστά σπατάλη και η ΔΕΥΑΜΒ ζητά τη συνδρομή των πολιτών για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης νερού. «Στην πραγματικότητα η χρήση λάστιχου “κλέβει” νερό από τους γείτονες», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί και επιπλέον μέτρα για την εξοικονόμηση νερού:

-Η ενεργοποίηση υφιστάμενων γεωτρήσεων για την άρδευση των γηπέδων Διμηνίου, Νεαπόλεως, ΕΤΒΑ και ΕΑΚ. Η ενεργοποίηση των γεωτρήσεων αυτών θα αποδώσει στο υδραγωγείο της πόλης 1.000 κυβικά μέτρα νερού ανά ημέρα.

-Η ενεργοποίηση υφιστάμενων γεωτρήσεων για την άρδευση χώρων πρασίνου στα πάρκα Επιφανειάδη και Αναύρου. Η ενεργοποίηση των γεωτρήσεων αυτών θα αποδώσει στο υδραγωγείο της πόλης 500 κυβικά μέτρα νερού ανά ημέρα.

-Η ολοκλήρωση της συντήρησης και η θέση σε αποδοτική λειτουργία των μονάδων αντίστροφης όσμωσης.

200 ευρώ το πρόστιμο για λιποσυλλέκτες

Στο μεταξύ, στο ποσό των 200 ευρώ «κλείδωσε» το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί στις επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων που δεν θα φροντίζουν για την τοποθέτηση λιποσυλλεκτών και θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το δίκτυο αποχέτευσης με λίπη.

Τελευταία προθεσμία για τη συμμόρφωση των υπόχρεων δίνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Από τους 640 μόνο το 10% έχει ανταποκριθεί έως σήμερα. Από 1η Οκτωβρίου, όσοι δεν συμμορφωθούν δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το πρόστιμο. Θα ακολουθούνται και οι διαδικασίες της διακοπής της σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της ΔΕΥΑΜΒ.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ

Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επέβαλε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου στη ΔΕΥΑΜΒ για τη διάθεση ανεπεξέργαστου λύματος στο λιμάνι τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από βλάβη που σημειώθηκε στον κεντρικό αγωγό.

Η ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να προσφύγει κατά της απόφασης του λιμεναρχείου, υποστηρίζοντας ότι η διάθεση λυμάτων στο λιμάνι προβλέπεται από την άδεια σε περιπτώσεις βλάβης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου