ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Γλέζος: Επανάσταση στην αγορά του πνευματικού δικαιώματος η συμφωνία με την ΚΕΕ

γ-γλέζος-επανάσταση-στην-αγορά-του-πνε-405728

Για συμφωνία-σταθμό όπου το τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα θα είναι στο ήμισυ από αυτά που πλήρωνε ο χρήστης παλαιότερα έκανε λόγο στην σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουλίου, παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση» κ. Γιάννη Γλέζου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπασδάνης τόνισε: «Μέχρι πρότινος η ΑΕΠΙ δυνάστευε τους χρήστες που οδηγούνταν επιχειρήσεις σε κατασχέσεις και δικαστήρια διότι υπήρχαν οφειλές και με εκβιαστικό τρόπο προσπαθούσε η συγκεκριμένη εταιρεία να εισπράξει το τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα.

Όμως, εδώ έρχονται οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μέσω του Οργανισμού «Αυτοδιαχείριση» να υπογράψουν σύμβαση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ώστε οι ίδιοι να διαχειρίζονται τα δικαιώματά τους. Θεωρούμε ότι πολύ σύντομα η Εταιρεία θα έχει το πλήρες ρεπερτόριο για να μπορέσει να καλύψει όλες τις απαιτήσεις των χρηστών και πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για ένα άλλο καθεστώς στην Ελλάδα. Ήδη γνωρίζουμε ότι η εταιρεία είναι μέλος του Παγκόσμιου Φορέα για τα πνευματικά δικαιώματα σε αντίθεση με την ΑΕΠΙ που δεν ανήκει πλέον στον Παγκόσμιο Φορέα»

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γλέζος στην «Αυτοδιαχείριση» συμμετέχουν ήδη 200 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, ενώ συνεχώς το ρεπερτόριο θα διευρύνεται.

«Αυτό που πρέπει να κάνει ο επιχειρηματίας είναι να επισκεφθεί το Επιμελητήριο που έχει όλη την σύμβασή μας, σημείωσε προς τους δημοσιογράφους ο κ. Γλέζος. Υπάρχει ένα πολύ χαμηλό αμοιβολόγιο, το μισό που χρεώναμε εμείς πριν την σύμβαση και 1/10ο από αυτό που χρεώνει η ΑΕΠΙ. Το πρόβλημα του επιχειρηματία είναι όχι ότι είναι πολύ υπερβολικά τα ποσά που χρεώνει η ΑΕΠΙ, αλλά ότι τα ποσά αυτά τα καθόρισε η ΑΕΠΙ χωρίς να κάνει την διαπραγμάτευση με τους καταστηματάρχες. Εμείς εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις με τους καταστηματάρχες και αποφασίζουμε από κοινού ποιο είναι το λογικό τίμημα να πληρωθεί το πνευματικό δικαίωμα. Αυτή είναι η επανάσταση στην αγορά του πνευματικού δικαιώματος. Για πρώτη φορά, ενώ δεν το επιβάλλει ο Νόμος, εμείς το επιβάλλαμε στους εαυτούς μας. Για να καθαρίσει επιτέλους η αγορά.

Με μία απλή υπεύθυνη δήλωση ο καταστηματάρχης μπορεί να δηλώσει ότι δεν παίζει πλέον ΑΕΠΙ, αλλά «Αυτοδιαχείριση» και ο εισπράκτορας φεύγει… από την πόρτα.

Εκτός του Πίνακα που περιέχει τα ποσά διαπραγμάτευσης η «Αυτοδιαχείριση» θα χορηγεί δωρεάν, σε όλα τα μέλη των Επιμελητηρίων που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό, κωδικό με 12 θεματικά μουσικά προγράμματα με υπηρεσίες streaming, 24 ώρες το 24ωρο, όλη την εβδομάδα το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση ισχύει για ένα χρόνο, με συνεκτίμηση και διόρθωσή της μόνο με την αριθμητική αύξηση των μελών – δημιουργών και του γενικού ρεπερτορίου της «Αυτοδιαχείρισης» αλλά και τη συνεκτίμηση του αριθμού των συμβολαίων με τους χρήστες.

Τα μέλη των Επιμελητηρίων για να ενταχθούν και να αξιοποιήσουν προς όφελος τους το αμοιβολόγιο της διαπραγμάτευσης, πρέπει να είναι οικονομικά ενήμερα στο Επιμελητήριο που ανήκουν, τουλάχιστον για το τρέχον έτος.

Συνεπώς προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ενήμερα μέλη μας το όφελος της διαπραγμάτευσης, θα δίδουν τα Επιμελητήρια μας ενημερότητα και κωδικό τραπέζης της «Αυτοδιαχείρισης», όπου θα κατατίθενται τα χρήματα του πνευματικού προϊόντος που θέλουν τα μέλη μας να αξιοποιήσουν για λογαριασμό τους. Επίσης, θα τους χορηγείται κωδικός έδρας μητροπολιτικού Δήμου ή επαρχιακού Δήμου – χωριό, υπόλοιπη επικράτεια ώστε να καταθέτουν τα αντίστοιχα ποσά της διαπραγμάτευσης.

Η «Αυτοδιαχείριση» είναι υποχρεωμένη να αποστέλλει στα μέλη των Επιμελητηρίων παραστατικό είσπραξης το οποίο θα αποτελεί και την άδεια αξιοποίησης του συγκεκριμένου πακέτου διαπραγμάτευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου