ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 30% στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου

αύξηση-της-επισκεψιμότητας-κατά-30-στα-ε-408199

Η οικονομική δυσχέρεια των πολιτών για επίσκεψη σε ιδιώτες γιατρούς, η έλλειψη πολλών ιατρικών ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και στο ΠΕΔΥ, αλλά και η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, προκάλεσε «έκρηξη» επισκεψιμότητας στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Βόλου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30% από πέρυσι ενώ το 1535, ο τετραψήφιος αριθμός που χρησιμοποιούν οι ασφαλισμένοι αλλά και οι ανασφάλιστοι πλέον έχει πάρει φωτιά, με τα ραντεβού να διαδέχονται το ένα το άλλο για όλες τις ειδικότητες που υπάρχουν στο Αχιλλοπούλειο.

Εκτός των νέων περιστατικών, συνεχίζει μεγάλος αριθμός παλαιών περιστατικών είτε σε παρακολούθηση σε τακτική βάση, είτε στο πλαίσιο επανεκτίμησης κατόπιν νέου αιτήματος που τίθεται από τους ασφαλισμένους στο 1535 που προγραμματίζονται και τα ραντεβού.

Οι γιατροί στα εξωτερικά ιατρεία του Αχιλλοπουλείου υπάρχουν μέρες που προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλους τους ασφαλισμένους πιάνουν δουλειά από νωρίς το πρωί, με το επισκεπτήριο να διαρκεί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν μέρες που μπορεί να εξετάσει και μέχρι 30 ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ αρκετές είναι και οι γνωματεύσεις και τα παραπεμπτικά που ζητούνται κυρίως όσον αφορά μαγνητικές εξετάσεις που γίνονται σε ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, καθώς το Αχιλλοπούλειο δεν διαθέτει το συγκεκριμένο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ανάλογη αύξηση επίσης παρατηρείται και στα εργαστήρια του Νοσοκομείου Βόλου, όπου καταφεύγουν πλέον εκτός από τους ασφαλισμένους και οι ανασφάλιστοι, προκειμένου να υποβληθούν σε διάφορες εξετάσεις που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να γίνουν στο ΠΕΔΥ.

Η ίδια εικόνα πάντως ισχύει και πανελλαδικά. Μόνο το 2016 έγιναν περισσότερες από 6.500.000 επισκέψεις εξωτερικών ασθενών, μόνο στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αριθμός που θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερος εάν στην Ελλάδα λειτουργούσε σωστά ένα στελεχωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μάλιστα εκτιμάται ότι το 70% των περιστατικών που φθάνουν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν «σταματήσει» σε κάποιο προηγούμενο επίπεδο περίθαλψης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου