ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος γιατρών και ΕΟΠΥΥ

πόλεμος-γιατρών-και-εοπυυ-408234

Σε αλλαγές στον επιτρεπόμενο αριθμό των ημερήσιων επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην ώρα εξέτασης τους, προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού.

Ειδικότερα με νέες οδηγίες, από 1ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εξετάζουν πλέον τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι γιατροί.

Η διοίκηση του Οργανισμού τροποποιεί τις ιατρικές επισκέψεις μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες που φθάνουν στους ελεγκτικούς μηχανικούς του Οργανισμού, αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη. Καταγγελίες που σχετίζονται με γιατρούς οι οποίοι δηλώνουν από τις πρώτες ημέρες του μήνα ότι έχουν εξαντλήσει τις δωρεάν 200 επισκέψεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και έτσι υποχρεώνουν τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο ΕΟΠΥΥ σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα προχώρησε και σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να διαπιστώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών, ενώ έχει αναρτήσει και ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες, στις οποίες μπορούν οι ασφαλισμένοι να προβαίνουν σε καταγγελία για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και εάν ο γιατρός, ενώ είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, δεν δέχεται να εξυπηρετήσει τον ασφαλισμένο και ζητάει αντίτιμο λόγω συμπλήρωσης των ραντεβού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ ζητά από τους ασφαλισμένους να κρατούν την απόδειξη, καθώς είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο το οποίο μπορούν να κοινοποιούν στον Οργανισμό, ώστε με το ηλεκτρονικό σύστημα που υπάρχει, να γίνεται άμεση διασταύρωση για το αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί των γιατρών.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί «τεχνητή εξάντληση» του πλαφόν, διατάσσεται έλεγχος και «ξεσκονίζεται» ο αριθμός συνταγών και παραπεμπτικών.

Πλαφόν στις ημερήσιες επισκέψεις

Ετσι σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ καθορίζεται ως μέγιστος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς, οι είκοσι επισκέψεις, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της εξάντλησης του συνόλου των 200 επισκέψεων μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε μήνα, καθώς και ως ελάχιστος χρόνος επίσκεψης (ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ), τα δεκαπέντε λεπτά της ώρας.

Ταυτόχρονα ωστόσο προκειμένου να διασφαλιστεί το όλο εγχείρημα, και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να δηλώνουν με ακρίβεια τα στοιχεία τους.

Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι από την πλευρά τους πρέπει κατά την επικοινωνία με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, να δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία τους, δηλαδή ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, Αριθμό Μητρώου Ασφάλισης και τηλέφωνο επικοινωνίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα.

ΙΣΜ : Παραβιάζεται η σύμβαση με τους γιατρούς

Η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ αποτελεί κόκκινο πανί για τους γιατρούς. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι παραβιάζονται οι υφιστάμενες συμβάσεις, αλλά και το δικαίωμα συμβατικής ελευθερίας των συμβληθέντων παρόχων.

«Σας πληροφορούμε -σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος- ότι αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους του ταμείου σας και στους συμβεβλημένους με αυτό ιατρούς. Επί πλέον σύμφωνα με τον σχετικό νόμο κάθε τροποποίηση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους ιατρούς γίνεται μετά από σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι με μονομερείς ενέργειες».

Σύμφωνα τέλος με τα όσα επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος «οι ορθές σχέσεις ιατρού-ασθενούς δεν πρέπει να καθορίζονται από λογιστικές αντιλήψεις που εξυπηρετούν τους αριθμούς και τα οικονομοτεχνικά δεδομένα, θέτοντας την υγεία των ασθενών σε δεύτερο ρόλο» και εκτιμά πως αν ισχύσουν οι αλλαγές θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου