ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών οι εργαζόμενοι υπό δοκιμή

στο-μικροσκόπιο-των-ελεγκτών-οι-εργαζ-408894

EΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στον Βόλο, οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους «υπό δοκιμή». Πληθαίνουν οι εργατικές διαφορές το τελευταίο διάστημα, γεγονός που έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της τοπικής υπηρεσίας, η οποία έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ώστε να περιοριστεί «η δοκιμαστική και μη πληρωμένη εργασία». Η εργασία υπό δοκιμή… ανθεί στον επισιτισμό, αλλά πλέον και σε εμπορικά καταστήματα και γραφεία, που παραδοσιακά δεν είχαν ανασφάλιστους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αποστέλλει η Επιθεώρηση Εργασίας, κάθε μήνα στην Ειδική Γραμματεία του Υπ. Εργασίας, δύο στους πέντε εργαζόμενους που προσλαμβάνονται σε εποχικά επαγγέλματα τους καλοκαιρινούς μήνες, παρέχουν αντικείμενο εργασίας χωρίς να αμείβονται. «Τους προσλαμβάνουν δήθεν δοκιμαστικά, βγάζουν τη μισή σεζόν και μετά βρίσκουν διάφορες προφάσεις για να τους απομακρύνουν», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του ΣΕΠΕ Μαγνησίας Κώστας Μαυρουδής όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Αν ο εργαζόμενος προβεί σε καταγγελία του εργοδότη, η Επιθεώρηση Εργασίας καλεί την επιχείρηση σε ακρόαση, προκειμένου να καταγραφεί η εργατική διαφορά. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι εργοδότες προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο, πείθονται και προχωρούν σε κανονική πρόσληψη του εργαζόμενου. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, η εργατική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες κυρώσεις και πρόστιμα. Για την παράβαση ενημερώνεται αυτομάτως και το ΙΚΑ, το οποίο επίσης μπορεί να βεβαιώσει πρόστιμο εις βάρος της επιχείρησης.

Το επιχείρημα «δεν τον έχω προσλάβει ακόμη, γιατί δεν ξέρω αν μπορεί να ανταπεξέλθει» ακούγεται όλο και πιο συχνά πλέον από τα χείλη εργοδοτών με εποχικές επιχειρήσεις.

«Είναι η μόνιμη δικαιολογία όταν διαπιστώσουμε πως το προσωπικό είναι στον αέρα, χωρίς ασφάλιση και χωρίς καν αναγγελία πρόσληψης στις αρμόδιες υπηρεσίες», επισημαίνει ο κ. Μαυρουδής, έχοντας καταγράψει τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι ελεγκτές αρκετές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τέτοια τεχνάσματα για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να επιβαρύνονται, με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για την απασχόληση προσωπικού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου