ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικά προβλήματα στις δομές υγείας της Μαγνησίας

σημαντικά-προβλήματα-στις-δομές-υγεί-410099

Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Μαγνησίας και αφορούν τις δομές υγείας του Νομού Μαγνησίας, έφερε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής θέτει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προ των ευθυνών της για τα ζητήματα των άθλιων συνθηκών που δημιουργεί η έλλειψη κλιματιστικών στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Βόλου και Νέας Ιωνίας, την υποστελέχωση των ιατρείων στα Κέντρα Υγείας των Βορείων Σποράδων, τις αλλαγές των ασφαλισμένων στα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ και την κατάργηση των αιμοληπτηρίων σε δυσπρόσιτες περιοχές της Μαγνησίας.

Αναλυτικότερα:

Εκτός λειτουργίας τα ιατρεία ΠΕΔΥ Βόλου και Ν. Ιωνίας

Στην ερώτηση ο Χρήστος Μπουκώρος αναφέρει τα εξής: «Για πρώτη φορά δημόσια ιατρεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους και ακυρώνουν τα ραντεβού τους. Πρόκειται για τα ιατρεία ΠΕΔΥ του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, τα οποία ειδοποίησαν ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού να μην προσέλθουν στα κτίρια που στεγάζονται, διότι δεν θα λειτουργήσουν λόγω καύσωνα. Η έλλειψη κλιματισμού, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου, δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα εντός των κτιρίων με αποτέλεσμα την ακύρωση των ραντεβού της ίδιας μέρας (Τετάρτη, 28/6/2017), αλλά και της επόμενης (Πέμπτη, 29/6/2017), προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ασθενείς. Το πρόβλημα αυτό δεν παρουσιάστηκε τώρα, αλλά εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, όταν και είχε υποβληθεί αίτημα στην 5η ΥΠΕ για προμήθεια κλιματιστικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένοι γιατροί και κάποιοι από το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αγόρασαν, με δική τους πρωτοβουλία και έξοδα, ανεμιστήρες, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ανυπόφορη με συνέπεια τα ιατρεία να αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός πως σκοπεύει να βελτιώσει τις συγκεκριμένες τριτοκοσμικές συνθήκες που εντοπίζονται στα εν λόγω δημόσια ιατρεία.

Άμεση στελέχωση των Κ.Υ. Σποράδων

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, αναφέρονται τα εξής: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, προχώρησε στη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να καταδειχθούν οι ελλείψεις στα νησιά κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Όσον αφορά στα νησιά των Σποράδων, ελλείψεις εντοπίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα Κ.Υ., αλλά και σε ασθενοφόρα οχήματα.

Συγκεκριμένα, στο Κ.Υ. Σκιάθου παρατηρείται έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αφού η μία μαία του νησιού παίρνει απόσπαση και η μία νοσηλεύτρια θα αποχωρήσει με τη διαδικασία της συνυπηρέτησης. Επιπλέον, αν και προβλέπονται 5 επικουρικές θέσεις οδηγών ασθενοφόρου, δεν καλύπτονται όλες με αποτέλεσμα οι ανάγκες του νησιού να εξυπηρετούνται, με δυσκολία, μόνο από 2 άτομα και να μένουν έτσι ακάλυπτες βάρδιες.

Στο Κ.Υ. Σκοπέλου υπηρετούν 3 διασώστες από τους έξι προβλεπόμενους, με συνέπεια να μένουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες ανά μήνα και να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών. Τέλος, στο Πολυδύναμο Ιατρείο Αλοννήσου δεν υπάρχει ασθενοφόρο, ενώ δεν έχει καλυφθεί, ακόμα, η θέση που προκηρύχθηκε, μάλιστα δύο φορές, για γιατρό γενικής ιατρικής.

Τουλάχιστον 15’ το ραντεβού με τον ιατρό του ΕΟΠΥΥ!!!

Σε ερώτησή τους ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος και ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου τονίζουν τα εξής:

Έπειτα από αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ στις 23 Ιουνίου του 2017, δόθηκαν οδηγίες προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, σχετικά με τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων, χωρίς όμως να έχει γίνει η οποιαδήποτε προγενέστερη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, τίθενται παράλογοι περιορισμοί στα ραντεβού των ιδιωτών ιατρών με τους ασθενείς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αποτυγχάνουν να βελτιώσουν την υφιστάμενη περίθαλψη. Συγκεκριμένα, όλοι οι ιατροί υποχρεούνται να μην υπερβούν το μέγιστο καθορισμένο αριθμό των 20 ημερήσιων επισκέψεων και των 200 μηνιαίως με ελάχιστο χρόνο ιατρικής επίσκεψης τα 15 λεπτά.

Αυτή η άμεση ισχύς των συγκεκριμένων οδηγιών, τροποποιεί την υφιστάμενη σύμβαση των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού.

Κατόπιν όλων αυτών, ο υπουργός ερωτάται εάν θα ανακαλέσει την παραπάνω οδηγία με σκοπό την προγενέστερη διαβούλευσή της με τους αρμόδιους φορείς υγείας, έτσι ώστε να βελτιωθεί η υφιστάμενη περίθαλψη χωρίς να καταστρατηγούνται συμβατικές υποχρεώσεις.

Διακοπή λειτουργίας αιμοληπτηρίων

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κατέθεσε αναφορά στο Υπουργείο Υγείας με αφορμή επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου για τη διακοπή λειτουργίας των αιμοληπτηρίων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του ως προς τη διακοπή λειτουργίας αιμοληπτηρίων σε περιοχές όπου η εναλλακτική πρόσβαση σε μικροβιολογικά – βιοχημικά εργαστήρια είναι εύκολη, διατυπώνει ωστόσο προβληματισμό για τις περιπτώσεις αιμοληπτηρίων τα οποία λειτουργούν σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές,

όπως στα νησιά της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, αλλά και τη Ζαγορά Πηλίου, ώστε να εξαιρεθούν από την απαγόρευση λειτουργίας τα υφιστάμενα αιμοληπτήρια, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής και άμεση κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και το επιπλέον κόστος για τους ασθενείς» καταλήγει η αναφορά του Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου