ΤΟΠΙΚΑ

Αναφορά στο Υπ. Υγείας για τη διακοπή λειτουργίας αιμοληπτηρίων

αναφορά-στο-υπ-υγείας-για-τη-διακοπή-λε-410131

Αναφορά στο Υπουργείο Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος, με αφορμή επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου για τη διακοπή λειτουργίας των αιμοληπτηρίων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του ως προς τη διακοπή λειτουργίας αιμοληπτηρίων σε περιοχές όπου η εναλλακτική πρόσβαση σε μικροβιολογικά – βιοχημικά εργαστήρια είναι εύκολη, διατυπώνει ωστόσο προβληματισμό για τις περιπτώσεις αιμοληπτηρίων τα οποία λειτουργούν σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, όπου η επαρκής και άμεση κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού για αιματολογικές εξετάσεις προσφέρονταν κυρίως και πρωτίστως από αυτά. Επισημαίνεται η ενδεχόμενη δυσλειτουργία που θα προκληθεί στην εξυπηρέτηση των σχετικών αναγκών των κατοίκων δυσπρόσιτων περιοχών, καθώς η διακοπή λειτουργίας των αιμοληπτηρίων επιτάσσει αυτόματα τη μετάβασή τους σε εγγύτερο εργαστήριο, η οποία θα είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Ο ΙΣΜ, όπως τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, εστιάζει στην αναγκαιότητα λήψης ειδικής μέριμνας για τις απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως ενδεικτικά τα νησιά της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, αλλά και τη Ζαγορά Πηλίου, ώστε να εξαιρεθούν από την απαγόρευση λειτουργίας τα υφιστάμενα εκεί αιμοληπτήρια, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής και άμεση κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και το επιπλέον κόστος για τους ασθενείς. Προτείνει επίσης πως, προς μία τέτοια κατεύθυνση, η υπόδειξη και ο καθορισμός των εν λόγω περιοχών που θα εμπίπτουν στην κατηγορία των προβληματικών, θα μπορούσε να γίνει από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, στη βάση ορισμένων από το Υπουργείο Υγείας κριτηρίων, όπως για παράδειγμα ο πληθυσμός, οι αποστάσεις, η γεωγραφική ιδιομορφία της περιοχής κτλ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου