ΤΟΠΙΚΑ

Αντιμετώπιση πυρκαγιών… χωρίς δημάρχους

αντιμετώπιση-πυρκαγιών-χωρίς-δημάρ-851206

Με τη…συνήθη πλέον απουσία δημάρχων από μια διαδικασία η οποία αποβλέπει στον καλύτερο επιχειρησιακό συντονισμό των ΟΤΑ για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά 1η Μαΐου και μάλιστα με αυξημένους κινδύνους λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.
Η μη συμμετοχή των δημάρχων χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να αποτελέσει παρελθόν η αρνητική παράδοση της ανεπαρκούς συμμετοχής των δήμων σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία.
«Είναι καιρός –τόνισε- να ανατρέψουμε την αντίληψη ότι όλες αυτές οι συσκέψεις των οργάνων είναι ανούσιες, γραφειοκρατικές ενέργειες» και κάλεσε να μετεξελιχθεί αυτή η συνάντηση σε ουσιαστική προσπάθεια συντονισμού για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές.
Σκοπός της χθεσινής συνεδρίασης του ΣΝΟ ήταν ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών των δήμων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις που θεσπίζει η τελευταία εγκύκλιος της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
«Η σημερινή συνάντηση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) έχει ως κύριο σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών των Δήμων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις που θεσπίζει η τελευταία εγκύκλιος της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, κατανέμει πόρους για τη λήψη μέτρων πρόληψης, όπως η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, η καλή λειτουργία των χωματερών, η συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών ή η αποψίλωση περιαστικών δασών.
«Είναι επομένως αυτονόητο ότι απαιτείται ένας άρτιος και συνολικός σχεδιασμός για την εκτέλεση και την εποπτεία της εφαρμογής αυτών των μέτρων, δεδομένου ότι η φετινή χρονιά παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους λόγω παρατεταμένης ανομβρίας», δήλωσε.

Ελεγχος χωματερών
Την απουσία δημάρχων ή εκπροσώπων των δήμων επέκρινε ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη έως τις 16 Απριλίου πρέπει να έχουν συγκροτηθεί οι τριμελείς επιτροπές από την Περιφέρεια, οι οποίες θα ελέγξουν τους χώρους υγειονομικής ταφής και κυρίως τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους.
«Οι αρμοδιότητες του κάθε ενός, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, είναι συγκεκριμένες», υπογράμμισε και ενημέρωσε ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ έχει ήδη ξεκινήσει επισκέψεις και συσκέψεις στους δήμους από τον αρμόδιο Τμηματάρχη Στεφ. Δημητρακόπουλο και τον αρμόδιο εντεταλμένο Σύμβουλο τον Χαρ. Τσαμπάζη.
Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν για την ενημέρωση των δημάρχων και των κατά τόπους εθελοντικών ομάδων, καθώς και των πολιτών.
Ο εντεταλμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρ. Τσαμπάζης ενημέρωσε ότι η ΝΑΜ διαθέτει δύο μπουλντόζες, δύο διαμορφωτές, έναν μεγάλο και έναν μικρό φορτωτή. Παράλληλα έχει τους χειριστές των μηχανημάτων και συνεργείο υποστήριξης. «Οι χειριστές και τα μηχανήματα είναι πάντα κάτω από τις εντολές του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», ανέφερε ο κ. Τσαμπάζης και δήλωσε την ετοιμότητα του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.
Αναφέρθηκε δε στην σημαντική συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων και στην πολύτιμη προσφορά τους στο πλαίσιο της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Η νομαρχιακή αρχή θα αποστείλει επιστολή σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες του νομού, προκειμένου να γνωρίσουν στη ΝΑΜ το βαθμό της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, καθώς και με ποιο τρόπο πρόκειται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις της εγκυκλίου της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
Οι ΟΤΑ καλούνται να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών και να επικαιροποιήσουν τα Τοπικά Αντιπυρικά Σχέδια.
Μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνει έλεγχος καλής λειτουργίας των χωματερών, αποψίλωση των περιαστικών δασών, να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας, να γίνει συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών, να γίνουν ζώνες ασφαλείας και συντήρηση του μηχανικού εξοπλισμού.

Τελικό σχέδιο
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει την κύρια ευθύνη αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ήδη ετοίμασε τελικό σχέδιο που προβλέπει τη λειτουργία πυροφυλακίων, διασπορά οχημάτων, περιπολικών κ.α.
Στη διάθεση της Π.Υ. θα είναι και οι εθελοντικές οργανώσεις της ΝΑΜ. Θα λειτουργήσουν επτά πυροσβεστικά κλιμάκια: Βόλου, Αργαλαστής, Αλμυρού, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου και Β’ ΒΙ.ΠΕ.
Παράλληλα, θα υπάρξει υποστήριξη από πυροσβεστικά αεροσκάφη και κινητή περίπολο σε 24ωρη βάση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου