ΤΟΠΙΚΑ

Συμπλοκές στο αμαξοστάσιο Βόλου

συμπλοκές-στο-αμαξοστάσιο-βόλου-412686

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΑΡΣΑΡΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΥΚΛΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Ενταση και συμπλοκές που κατέληξαν σε τραυματισμό της γενικής γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύης Καρυδάκη, σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα έξω από το αμαξοστάσιο του Βόλου, όπου συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας είχαν στήσει για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο ανθρώπινο τείχος, διαμαρτυρόμενοι για την εκδίωξή τους από τις θέσεις εργασίας τους, και μην επιτρέποντας σε απορριμματοφόρα και εργαζόμενους της υπηρεσίας να πιάσουν δουλειά. Εργαζόμενος που εμφανίστηκε με δίκυκλο μοτοποδήλατο, κατευθύνθηκε κατά πάνω στους εργαζόμενους που είχαν δημιουργήσει ανθρώπινη αλυσίδα στην πύλη, τραυματίζοντας στο αριστερό πόδι την Εύη Καρυδάκη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συμβασιούχοι, εργαζόμενοι και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, βρίσκονταν τα ξημερώματα έξω από το αμαξοστάσιο, συνεχίζοντας την κατάληψη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Πέντε λεπτά πριν τις τρεις τα ξημερώματα, στον χώρο έκανε την εμφάνισή του αυτοκίνητο της ασφάλειας, προκειμένου να ελέγξει αν είναι ήρεμη η κατάσταση. «Όλα καλά, κανένα πρόβλημα», ενημέρωσαν οι συνδικαλιστές, που σίγουρα δεν περίμεναν τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Φεύγοντας το αυτοκίνητο της ασφάλειας, την εμφάνισή του στον χώρο έκανε ο επόπτης της Υπηρεσίας Καθαριότητας που συνήθως πιάνει δουλειά μία ώρα αργότερα, στις 4 το πρωί. Ενημερώθηκε ότι θα επιτρέψουν σε ένα απορριμματοφόρο απορριμμάτων και σε ένα ανακύκλωσης να βγει, όπως και προχθές για την αποκομιδή απορριμμάτων, ως προσωπικό ασφαλείας.

Ο ίδιος, φέρεται σύμφωνα με όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πύλη του αμαξοστασίου να τους προειδοποιεί ότι «έρχονται εργαζόμενοι αγριεμένοι για να πιάσουν δουλειά».

Στις 3:40 τα ξημερώματα, την εμφάνισή τους έκαναν τέσσερις εργαζόμενοι. Οι τρεις με τα πόδια και ο ένας καβάλα σε δίκυκλο μοτοποδήλατο. Ο οδηγός του δικύκλου, άρχισε να γκαζώνει κατά πάνω στους εργαζόμενους που είχαν δημιουργήσει ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από την πύλη του αμαξοστασίου.

Συμβασιούχοι άρχισαν να τραβούν από τη σχάρα το μηχανάκι προς τα πίσω προκειμένου να μην προχωρήσει και το όχημα να σπινάρει. Εκείνη την ώρα, κι ενώ το μηχανάκι γκάζωνε για να μπει μέσα στην πύλη, η ρόδα του σταμάτησε στο αριστερό πόδι της Εύης Καρυδάκη τραυματίζοντάς την.

Απειλήθηκαν και επεισόδια μεταξύ συμβασιούχων και μονίμων, όταν όμως προκλήθηκε ο τραυματισμός, τα πάντα «πάγωσαν». Οι τέσσερις αναγκάστηκαν να φύγουν, ενώ η Εύη Καρυδάκη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

«Ευτυχώς που ήταν το πόδι μου και σταμάτησε. Αλλιώς θα είχαμε χειρότερα. Αν μη τι άλλο οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίζουν τους συμβασιούχους. Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται, ο απεργοσπαστικός μηχανισμός είναι παντός… καιρού», σχολίασε η κ. Καρυδάκη.

«Δυστυχώς ορισμένοι δεν ντρέπονται. Είναι ανεκδιήγητοι. Κατευθύνθηκαν κατά πάνω στην ανθρώπινη αλυσίδα, αγνοώντας ότι θα μπορούσε -όπως και έγινε- να προκληθεί τραυματισμός», είπε από την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας και μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιώργος Μαγιάκος, που ήταν επίσης παρών στο επεισόδιο.

Αποκομιδή με διμηνίτες

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάκο, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει το επεισόδιο. «Εμείς αφήσαμε ως προσωπικό ασφαλείας δύο απορριμματοφόρα στον Βόλο και δύο απορριμματοφόρα ανακύκλωσης στη Ν. Ιωνία. Γνωρίζουμε ότι δεν κάνουν αποκομιδή μόνο από νοσοκομείο και κλινικές, αλλά και από τις γειτονιές και στον κεντρικό τομέα του Βόλου. Και δεν διαμαρτυρηθήκαμε. Επιτρέψαμε επίσης να φύγει φορτηγό για να γίνει η αποκομιδή από τα καλαθάκια με διμηνίτες. Επιτρέψαμε να βγουν σκούπα και υδροφόρα για τις γειτονιές που γίνονται οι λαϊκές. Δεν είναι στόχος μας να γεμίσει η πόλη σκουπίδια και να καταφερθεί εναντίον μας η κοινωνία. Ο αποκλεισμός μας είναι πιο… ελαστικός», ανέφερε ο κ. Μαγιάκος.

Σημειώνεται ότι η εικόνα του Βόλου δεν θυμίζει σε τίποτα άλλες πόλεις της Ελλάδος. Οι κάδοι είναι μεν γεμάτοι, δεν ξεχειλίζουν όμως από σκουπίδια.

Σήμερα, τα αμαξοστάσια ανοίγουν. Από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και πρόκειται να πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 10:30 τα πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη, μπροστά από τα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Από τον Βόλο, η αναχώρηση θα γίνει με πούλμαν μπροστά από το Δημαρχείο.

Ο σύλλογος ΟΤΑ

Με αφορμή το επεισόδιο στην πύλη του αμαξοστασίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας καταγγέλλει «την κυβερνητική πολιτική των απολύσεων μετά εμπαιγμού και ομηρίας των συναδέλφων συμβασιούχων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας.

Έχει στήσει το σκηνικό όχι μόνο να “ανθήσουν” οι παραχωρήσεις τύπου Μπουτάρη στα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα, αλλά και μαφιόζικες τακτικές δημιουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών και από τη δημοτική αρχή Βόλου, την οποία καταγγέλλουμε, για να τσακιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Το κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων δηλητηριάζει συνειδήσεις και θολώνει τη σκέψη “συναδέλφων” όπως του Νίκου Παλέντζα, την ενέργεια του οποίου να ρίξει το δίκυκλο όχημά του σε όσους παλεύουν και συμπαραστέκονται σ’ αυτόν τον δίκαιο αγώνα τραυματίζοντας τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Εύη Καρυδάκη, καθώς και δύο συμβασιούχους-παρατασιούχους, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε.

Καλούμε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους, φορείς και επιτροπές αγώνα να υψώσουν κύμα αλληλεγγύης και έμπρακτης συμπαράστασης για να μην περάσουν οι απολύσεις, να ματαιωθούν μέσα και έξω από τα αμαξοστάσια οι προσπάθειες διαίρεσης που καλλιεργούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Η Τ.Ε. ΚΚΕ

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, «καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση από απεργοσπαστικό μηχανισμό της δημοτικής αρχής τα ξημερώματα, ενάντια στους εργαζόμενους που περιφρουρούν τον αγώνα που κάνουν για να μην πεταχτούν στο δρόμο.

Η επίθεση αυτή αποκαλύπτει τη στάση της δημοτικής αρχής που στα λόγια κόπτεται για τους συμβασιούχους, αλλά στην πράξη οργανώνει ομάδες απεργοσπαστών, προσπαθεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Λειτουργεί αποτελεσματικά στο πλευρό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που στρώνει το έδαφος στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της καθαριότητας. Εξάλλου η Δημοτική Αρχή Βόλου έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας όπως και άλλων υπηρεσιών. Το “ξεκαθάρισμα του τοπίου” για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων περιλαμβάνει και την καταδίκη στην ανεργία των συμβασιούχων. Για την προώθηση αυτού του στόχου χρησιμοποιείται και το καρότο και το μαστίγιο.

Καλούμε τον λαό του Βόλου να καταδικάσει την επίθεση και να εκφράσει με κάθε τρόπο τη στήριξή του στους εργαζόμενους των δήμων. Καλούμε τους μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου Βόλου να απαντήσουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, να μην επιτρέψουν να περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός εκ μέρους της κυβέρνησης και να απομονώσουν τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής που οργανώνουν την απεργοσπασία. Να δυναμώσει ο αγώνας απαιτώντας: μόνιμη και σταθερή δουλειά, καμία απόλυση, αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων με ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς εργολάβους και ιδιώτες, χωρίς χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου