ΤΟΠΙΚΑ

Ιατρικός Σύλλογος: Μη σύννομος ο διαχωρισμός των γιατρών του δημοσίου και ιδιωτών

ιατρικός-σύλλογος-μη-σύννομος-ο-διαχω-414638

Μετά την απόφαση για χορήγηση πιστοποιητικών υγείας σε υποψηφίους των πανελληνίων μόνο από γιατρούς των Δημοσίων Νοσοκομείων και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι υποψήφιοι λόγω μειωμένου αριθμού σε ορισμένες ειδικότητες ιατρών στα Νοσοκομεία, από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Από δημοσιεύματα στον τύπο πληροφορηθήκαμε ότι οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές που χρειάζονται πιστοποιητικά υγείας

προκειμένου να τα καταθέσουν στις σχολές στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν, υποχρεώνονται να εξετάζονται μόνο από ιατρούς των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων αλλά και του μειωμένου αριθμού σε ορισμένες ειδικότητες ιατρών στα Νοσοκομεία μας, παρατηρείται μεγάλη ταλαιπωρία των υποψηφίων αυτών.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε και να γνωστοποιήσουμε σε όσους αρμόδιους δεν το γνωρίζουν, ότι με τον νόμο 3418/2005 και στην συνέχεια με το Φ.Ε.Κ. Α’ 292/24-12-2007, έχει καθιερωθεί η απόλυτη ισοτιμία της υπογραφής των ιατρών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

Είναι ξεκάθαρο από τον προαναφερθέντα νόμο ότι οι πολίτες που χρειάζονται ιατρικό πιστοποιητικό για να το καταθέσουν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, μπορούν να εξυπηρετηθούν και από νοσοκομειακούς ιατρούς και από ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς.

Οι ιατροί που υπογράφουν οποιοδήποτε πιστοποιητικό υγείας, είτε είναι στον Δημόσιο τομέα, είτε είναι στον Ιδιωτικό τομέα έχουν την ίδια υπευθυνότητα και αρμοδιότητα με βάση τον νόμο και την ιατρική δεοντολογία.

Επειδή αυτό το πρόβλημα είχε προκύψει και στο παρελθόν και στη συνέχεια επιλύθηκε μετά από παρεμβάσεις των Ιατρικών Συλλόγων, δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί επιμένουν να μην εφαρμόζουν τον σχετικό νόμο και να ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Ο διαχωρισμός των ιατρών σε υπεύθυνους νοσοκομειακούς ιατρούς και σε ανεύθυνους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, από κάποιους δημόσιους λειτουργούς, είναι παράνομος. Αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα αυτό ο ΙΣΜ δηλώνει πως θα καταφύγει στην δικαιοσύνη εναντίον αυτών που έλαβαν αυτήν την απόφαση, αγνοώντας επιδεικτικά τον νόμο.

Τέλος δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει συνεχώς να υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς τον σχετικό νόμο που οφείλουν να γνωρίζουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου