ΤΟΠΙΚΑ

Τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών στα Μουσεία της πόλης

τα-παιδιά-των-παιδικών-σταθμών-στα-μου-414760

Η μουσειακή αγωγή σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο μπορεί να προσφέρει μία πλούσια εμπειρία μάθησης. Οι παιδικοί σταθμοί της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου μέσα στα πλαίσια της μουσειακής αγωγής καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016-2017 πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στα μουσεία της πόλης μας. Η εμπειρία που αποκομίσανε από τα εκθέματα, τα προγράμματα και τα αντικείμενα, μοναδική, παροτρύνοντας και εμπλέκοντας το παιδί να χρησιμοποιήσει πολλές αισθήσεις στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν αναφορικά με τα διάφορα μουσεία ήταν:

Μουσείο πλινθοκεραμοπιοίας Τσαλαπάτα. Στα πλαίσια της διαθεματικής ενότητας σπίτι – κατοικία – υλικά κατασκευών, τα προ-νήπια του παιδικού σταθμού Αφροδίτη, Ιάσονα, και Ορφέα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου επισκεφτήκαν το μουσείο πλινθοκεραμοπιοίας Τσαλαπάτα. Ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του παλιού εργοστασίου και παρατήρησαν τον τρόπο κατασκευής των υλικών (τούβλα, κεραμίδια) και την πρωτογενή ύλη που είναι ο πηλός.

«Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου.» Τα τμήματα προνηπίων των παιδικών σταθμών Αίολου, Αρίονα, Ιάσονα, Aριάδνη, Ορφέα και Αλκυόνη του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου. Τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου με θέμα:« Νεολιθική εποχή-πολιτισμός και «Όταν οι χρονακάψουλες τελειώνουν… Ταξίδι πίσω στο χρόνο παίζοντας ανασκαφή ». Ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν τον πολιτισμό των ανθρώπων που ζούσαν στον τόπο μας εκείνη την εποχή. Επίσης, είδαν γνήσιο απτικό υλικό, δηλαδή άγγιξαν εργαλεία ,όπλα, πήλινα σκεύη, κοσμήματα και κατανόησαν ότι στόχος όλων των ανθρώπων εκείνης της εποχής, οπουδήποτε κι αν έζησαν, ήταν να επιβληθούν στη φύση. Στα πλαίσια του προγράμματος του μουσείου, τα παιδιά έφτιαξαν αγγεία και άλλα είδη καθημερινής χρήσης από πηλό.

«Λύκειο Ελληνίδων Βόλου». Τα τμήματα προνηπίων των παιδικών σταθμών Αίολου, Ιάσονα, Αφροδίτης και Αγριάς του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά πρόγραμματα με θέμα «Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα – Παραμύθι», «οι παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μου», «τα αγάλματα του Αναύρου». Ο στόχος των προγραμμάτων ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά έθιμα και παραδόσεις. τις τοπικές φορεσιές της περιοχής μας, να ενισχύσουν την πολιτιστική τους συνείδηση και να ευαισθητοποιηθούν στην προάσπιση και διατήρηση των θησαυρών της Ελληνικού Πολιτισμού και της λαϊκής τέχνης.

«Μουσείο της πόλης» Τα τμήματα προνηπίων των παιδικών σταθμών Αίολου και Ορφέα πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσείο Πόλης του Βόλου. Η επίσκεψη στο Μουσείο της πόλης έγινε στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας με θέμα «Ταξίδι στο χρόνο-Βόλος:η ζωή στην πόλη μου».

«Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» Τα τμήματα προνηπίων των παιδικών σταθμών Ιάσονα, Ορφέα, Αρίονα, Αγριάς, Αλκυόνης, Αίολου και Νεφέλης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα «Ανακάλυψε τους δεινόσαυρους και μικροί παλαιοντολόγοι» γνώρισαν από κοντά το εξαφανισμένο εδώ και εκατομμύρια χρόνια είδος των δεινοσαύρων. Γίνανε παλαιοντολόγοι και με ανασκαφές ανακαλύψανε απολιθώματα. Παράλληλα, με ξενάγηση στο χώρο του μουσείου ακούσανε για την προϊστορία του Βόλου και τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε για ζώα και φυτά που έχουν εξαφανιστεί.

«Μουσείο ελιάς» Τα τμήματα προνηπίων του παιδικού σταθμού Αγριάς πραγματοποίησαν επίσκεψη στο «μουσείο Ελιάς» στην Άνω Γατζέα όπου ο Κένταυρος τους συστήθηκε και τους ξενάγησε στο χώρο, παράλληλα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: ελιά – λιομάζωμα αποθήκευση λαδιού –προιόντα ελιάς, ενώ συμμετείχαν στην παρασκευή σαπουνιού που είναι ένα προϊόν της ελιάς.

Εντομολογικό Μουσείο Βόλου. Τα τμήματα προνηπίων των παιδικών σταθμών Ιάσονα και Αίολου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Εντομολογικό Μουσείο Βόλου. Τα νήπια στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας « Άνοιξη, εποχή των εντόμων συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Αρχαιολογικός χώρος «θεάτρο Δημητριάδας». Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Μουσείων ο παιδικός σταθμός Αφροδίτη του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου πραγματοποίησε επίσκεψη με τα προνηπία στον Αρχαιολογικό χώρο του «θεάτρου Δημητριάδας καθώς και στο αρχαίο ανάκτορο της περιοχής των Αλυκών.

Λαογραφικό Μουσείο «Κίτσου Μακρή». Τα τμήματα των προνηπίων του παιδικού σταθμού Ιάσονα πραγματοποίησαν επίσκεψη, στο λαογραφικό μουσείο του Κίτσου Μακρή. Τα παιδιά παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κοκόνες». Οι Κοκόνες ήταν στολίδια από ζυμάρι που τα τοποθετούσαν τα παλαιότερα χρόνια στα σπίτια, ήταν στολίδια τα οποία σηματοδοτούσαν εορταστικές εκδηλώσεις που αφορούσαν την οικογένεια του σπιτιού αρραβώνα γάμο βάπτιση ή ήταν ένα μεγάλο εορταστικό γεγονός του τόπου Χριστούγεννα Πάσχα. Τα προνήπια μαθαίνοντας τον τρόπο κατασκευής των στολιδιών δημιούργησαν με χαρά τις δικές τους «κοκόνες» από ζυμάρι παίρνοντας μαζί τους εμπειρίες μιας άλλης εποχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου