ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης στους συμβασιούχους από την Επιλογή Ευθύνης

πρόταση-ψηφίσματος-συμπαράστασης-στ-415764

Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει, το τελευταίο διάστημα, στους Ο.Τ.Α. της χώρας για το μείζον ζήτημα των συμβασιούχων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», Ν. Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, με πρότασή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ζητούν τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διάταξης, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτοντας προς συζήτηση το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με γνώμονα τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και το δίκαιο των εργαζομένων, αξιώνει να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, με βάση και την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι «παρατασιούχοι» συμβασιούχοι είναι η νέα κατηγορία εργαζομένων που δημιούργησε η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός της κυβέρνησης, με τις συνεχείς νομοθετικές παρατάσεις των ετών 2015-2017, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές, επιστρέφοντας δυστυχώς σε καταστάσεις που επιτέλους είχαν σταματήσει τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση οφείλει, αναλογιζόμενη τις ευθύνες της, να αντιμετωπίσει άμεσα το μείζον αυτό πρόβλημα, που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων και όλους τους δήμους και τις πόλεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα διεθνώς αρνητικότατη εικόνα για τη χώρα μας, στο μέσο της καλοκαιρινής περιόδου.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να βρει άμεσα νόμιμη, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, με τρόπο ώστε:

  1. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους εργαζομένους των υπηρεσιών καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών και να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους, χωρίς τον κίνδυνο καταλογισμών σε υπαλλήλους και αιρετούς.
  2. Σε συνεργασία με τους Δήμους, να δρομολογήσει άμεσα προσλήψεις αορίστου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και λοιπών τεχνικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και των Νομικών τους Προσώπων, με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ, και με αυξημένη μοριοδότηση στην εμπειρία και την προϋπηρεσία. Κατά μείζονα λόγο, αυτό ισχύει για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, δηλαδή τις υπηρεσίες καθαριότητας και τις ΔΕΥΑ, για τις οποίες άλλωστε οι δήμοι δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά η μισθοδοσία του προσωπικού και όλες οι λειτουργικές τους δαπάνες καλύπτονται αποκλειστικά από τα τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Είναι απαράδεκτο να έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση (σ. 691 νέου μνημονίου) σε μηδενικές προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση για τη διετία 2018-2019, περίοδο κατά την οποία προβλέπονται 4.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων, ενώ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να έχει προβλέψει 7.685 προσλήψεις στην κεντρική διοίκηση.

Αναγνωρίζοντας το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, μόνιμοι και συμβασιούχοι, όχι μόνο στην καθαριότητα, αλλά και στον τομέα της πολιτικής προστασίας και σε όλες τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν, ως Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου είμαστε αντίθετοι στην παράδοση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες.

Με σεβασμό στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους, επισημαίνουμε ότι τους ανεύθυνους χειρισμούς της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να τους πληρώσουν οι πολίτες, που δικαίως αναμένουν από τους δήμους να συνεχίσουν να τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου