ΤΟΠΙΚΑ

Επί ποδός οι εργαζόμενοι καθαριότητας

επί-ποδός-οι-εργαζόμενοι-καθαριότητα-417415

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους στον τομέα της καθαριότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα προχωρήσουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων της Μαγνησίας. Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνει από μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους του νομού, και από Δευτέρα ξεκινά νέος γύρος κινητοποιήσεων, που αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην εικόνα καθαριότητας σε αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί, και στον Βόλο θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από το δημαρχείο της πόλης. Το απόγευμα δε, στις 6, αντιπροσωπεία εργαζομένων θα κάνει παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει, για να ζητήσει απόφαση στήριξης του αγώνα τους.

Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη, οι εργαζόμενοι πρόκειται να προχωρήσουν σε καταλήψεων των αμαξοστασίων και στον ΧΥΤΑ, και την Πέμπτη θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και σε νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν χθες σε συνέλευση των συμβασιούχων που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Για τη «γραμμή» κινητοποιήσεων που έδωσε η ομοσπονδία, τους εργαζόμενους ενημέρωσε το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιώργος Μαγιάκος. «Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιάκος.

Στη συνέλευση, η γενική γραμματέας του τοπικού συλλόγου και εκπρόσωπος της ΔΑΣ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη, άφησε αιχμές για υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων. «Ενώ πανελλαδικά οι σύλλογοι συντονίζουν τον αγώνα τους και προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, εμείς βάλαμε τους συμβασιούχους να αποφασίσουν για τον σύλλογο, ενώ έπρεπε εμείς να βγούμε μπροστάρηδες στον αγώνα. Το βάρος πέφτει στον σύλλογο. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τους συμβασιούχους», κατήγγειλε η κ. Καρυδάκη, η οποία ζήτησε άμεση σύγκλιση του διοικητικού συλλόγου, για να αποφασίσει επί της πρότασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αποκομιδή μετ’ εμποδίων

Η αποκομιδή των απορριμμάτων χθες στον Βόλο, έγινε με δυσκολία. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Πράττο, από τη στιγμή που έλειπαν οι 85 συμβασιούχοι, η υπηρεσία έμεινε με μισή δύναμη. «Εκτελούνται όλα τα δρομολόγια για την αποκομιδή αλλά με μεγάλη δυσκολία», ανέφερε ο κ. Πράττος.

Η κατάσταση στην πόλη από πλευράς καθαριότητας κρατήθηκε σε υψηλό επίπεδο, ενώ δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα προβλήματα ούτε στους δήμους Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Σκιάθου και Αλοννήσου.

Προβλήματα εντοπίστηκαν στο Νότιο Πήλιο, όπου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Τσιρέμπολο, η αποκομιδή ξεκίνησε χθες μετά από δύο ημέρες, μόνο στα παραλιακά χωριά. Στα ορεινά χωριά του δήμου, τα σκουπίδια δημιουργούσαν σωρούς έξω από τους κάδους απορριμμάτων.

Προβλήματα και στη Σκόπελο, με την αντιδήμαρχο Μάχη Κλωνάρη να ζητά από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, καθώς στον δήμο δεν υπάρχει ούτε ένα απορριμματοφόρο για την αποκομιδή. Όλα είναι εγκλωβισμένα στο υπό κατάληψη αμαξοστάσιο.

Ψήφισμα Δήμου Βόλου

Χθες, από το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου έγινε γνωστό ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας θα κατατεθεί προς έγκριση ψήφισμα στήριξης του αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων.

Με το ψήφισμα αυτό, που ήδη έχει κατατεθεί στα πρακτικά, ζητείται άμεση νομοθετική παρέμβαση που θα διασφαλίζει την απασχόληση των εργαζομένων αλλά και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και διατυπώνεται η προειδοποίηση, ότι σε αντίθετη περίπτωση ο δήμος θα κλείσει και μαζί με τους εργαζόμενους θα αγωνιστεί για να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Πιο συγκεκριμένο στο σχέδιο ψηφίσματος αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία την παρατεινόμενη εκκρεμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβασιούχων, με τις πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των ΟΤΑ και στην καθημερινότητα των πολιτών και που συνιστά, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα, χωρίς καμία χρονοτριβή, σε μια οριστική λύση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την απασχόληση των εργαζομένων αλλά και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων και στο δίκαιο αίτημά τους για μονιμοποίηση, αφού αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες ανάγκες και σε που κάθε περίπτωση έγιναν αποδέκτες υποσχέσεων, η μη υλοποίηση των οποίων δεν τιμά κανένα.

Δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε την επιλογή, κυρίαρχη στο σύνολο των ΟΤΑ, να κλείσουν οι δήμοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μαζί με τους εργαζόμενους να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Ανακοινώσεις στήριξης

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου, στηρίζει τους εργαζόμενους και επισημαίνει ότι «βασική και αναλλοίωτη θέση του Συνδικαλιστικού Κινήματος για κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και για νομική θωράκιση της πλήρους και σταθερής εργασίας, στην περίπτωση των επί σειρά ετών εμπαιζόμενων και ταλαιπωρούμενων εργαζόμενων συμβασιούχων στους ΟΤΑ, αποδεικνύεται απολύτως δικαιολογημένη και ορθή».

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και τον Τομέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία η κυβέρνηση καλείται να βρει «άμεσα πρακτική και εφαρμόσιμη λύση να πληρωθούν νόμιμα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα για τα δεδουλευμένα τους, χωρίς τον κίνδυνο καταλογισμών σε αιρετούς και υπαλλήλους. Να δρομολογηθούν από την κυβέρνηση άμεσα προσλήψεις στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών μέσω ΑΣΕΠ». Το ΠΑΣΟΚ αφήνει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού «που πάτησαν το γκάζι του λαϊκισμού και διέλυσαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Οι ιστορικές πολιτικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για το εμπόριο κάλπικης ελπίδας δεν θα ξεπλυθούν».

Τέλος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας εκφράζει «τη συμπαράστασή του στους συμβασιούχους, που εργάζονται χρόνια στην καθαριότητα του Δήμου Βόλου και είναι όμηροι της αντεργατικής πολιτικής που εφάρμοζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το ίδιο συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος».

Πορεία στη Σκόπελο

«Αορίστου χρόνου να γίνουν οι συμβάσεις. Ούτε απολύσεις ούτε παρατάσεις». Μ’ αυτό το σύνθημα να δονεί την παραλιακή οδό της Σκοπέλου πραγματοποίησαν πορεία προς το δημαρχείο οι απεργοί συμβασιούχοι με τη συμπαράσταση μόνιμων υπαλλήλων, εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα , συνταξιούχων αλλά και γυναικών της ΟΓΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Προηγήθηκε συγκέντρωση και ομιλία από τον εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ στον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας Γιώργο Γούλα.

Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στον οικισμό της Σκοπέλου. Σημειώνεται ότι η χθεσινή απεργία ήταν η κορύφωση μιας σειράς κινητοποιήσεων από την περασμένη Τρίτη.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και ο δήμαρχος, ο οποίος εξέφρασε την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στον αγώνα των συμβασιούχων.

Οι εργαζόμενοι ενέκριναν απεργιακό ψήφισμα ζητώντας από την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στην απόλυση των 15.000 συμβασιούχων-εργαζομένων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων. Όλοι εμείς, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για:

– τη μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στους δήμους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου

-την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας

– την κατάργηση του άρθρου που δίνει το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας Καθαριότητας στους εργολάβους.

-καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου