ΤΟΠΙΚΑ

Μόνο οι μισοί κατέθεσαν φορολογική

μόνο-οι-μισοί-κατέθεσαν-φορολογική-418947

Πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη καλούνται να βάλουν χιλιάδες φορολογούμενοι Βολιώτες, που κατέθεσαν τις φορολογικές τους δηλώσεις για το 2016. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά και η επιβάρυνση κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξης των 100-150 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η προθεσμία για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για το 2016 εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ωστόσο σε Βόλο και Ν. Ιωνία, τις δηλώσεις τους κατέθεσαν λίγο παραπάνω από τους μισούς φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, κ. Αλ. Κεχαγιά, μέχρι στιγμής μόλις το 55% των υπόχρεων έχει καταθέσει φορολογικές δηλώσεις. Αριθμητικά, από τους 70.000 περίπου υπόχρεους του Βόλου, τις δηλώσεις τους κατέθεσαν οι 38.500 και από τους 42.000 περίπου υπόχρεους της Ν. Ιωνίας οι 23.000.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, «η συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών που έχουν εκδοθεί είναι χρεωστικά». «Κατά μέσο όρο η επιβάρυνση των φορολογούμενων είναι περίπου 100-150 ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι, και αυτό οφείλεται και στη μείωση του αφορολόγητου», σχολίασε ο ίδιος.

Έως τέλος του μήνα θα πρέπει να κατατεθούν σχεδόν 50.000 δηλώσεις. «Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Δεν θα μπορέσουμε σε δέκα μέρες να διεκπεραιώσουμε τέτοιο όγκο. Καλό θα είναι το υπουργείο να ανακοινώσει από τώρα παράταση για να μη γίνει χάος στα λογιστικά γραφεία», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Άρης Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν σημειωθεί πολλές καθυστερήσεις με ευθύνη του ίδιου του συστήματος. Το έντυπο για τα νομικά πρόσωπα ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις στις 8 Ιουνίου, ενώ έως και την περασμένη Παρασκευή ήταν μπλοκαρισμένος ο κωδικός που μπορεί να συμπληρώνει κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, προκειμένου να έχει έκπτωση. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί συνεπείς φορολογούμενοι που όμως δεν έχουν να πληρώσουν το ποσό στον λογιστή τους και καθυστερούν να κάνουν τη δήλωσή τους», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. «Θα πρέπει να δοθεί παράταση έως 31 Ιουλίου, που είναι και η ημερομηνία καταβολής της α’ δόσης», εκτίμησε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου