ΤΟΠΙΚΑ

Ανθρωποι ζουν σε σκουπιδότοπους

ανθρωποι-ζουν-σε-σκουπιδότοπους-488364

Εγκαταλελειμμένες αποθήκες χωρίς τα στοιχειώδη, όπως φως, νερό και αποχέτευση, οικόπεδα που παρέχουν στέγη σε αλλοδαπούς που επιδίδονται στην επαιτεία, άνθρωποι, σκουπίδια και ποντίκια ζουν στα ίδια χαλάσματα, λίγα μόλις μέτρα δίπλα από τα σπίτια μας…

Γέροι και μικρά παιδιά, άντρες και γυναίκες στοιβάζονται σε στρώματα και καναπέδες μέσα σε οικόπεδα και αποθήκες που τα τελευταία χρόνια αποτελούν το καταφύγιο τους, ένα καταφύγιο όμως που απειλεί όχι μόνο τη δική τους αλλά και τη δημόσια υγεία.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Βόλου εδώ και μερικές μέρες έχει ξεκινήσει επιχείρηση – σκούπα καθαριότητας σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους. Χθες σειρά είχε το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκεται πίσω από το σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Παλιά στρώματα, καναπέδες, λάστιχα και ζάντες καθώς και δεκάδες τόνοι σκουπιδιών, ήταν το αποτέλεσμα της ενέργειας της υπηρεσίας. Στο οικόπεδο αλλοδαποί είχαν οργανώσει μια παράγκα σε πραγματικό… ξενοδοχείο!

Οι υπάλληλοι της Καθαριότητας στο χώρο που έγινε η χθεσινή επέμβαση, φορώντας μάσκες και ειδικά γάντια, σήκωσαν τα χέρια… ψηλά, αφού αναγκάστηκαν να βγάλουν μέσα από τις παράγκες δεκάδες σακούλες σκουπιδιών, ενώ η μυρωδιά ήταν αφόρητη. Να αναφερθεί πως στην επέμβαση που έγινε συμμετείχε και ένα σάρωθρο που μάζευε τα μεγάλου όγκου σκουπίδια, καθώς και ένα φορτηγό.

Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι την προηγούμενη Παρασκευή οι αλλοδαποί που διέμεναν σε οικόπεδα και αποθήκες εκδιώχθηκαν με παρέμβαση της Αστυνομίας και ακολούθησε η καθαριότητα του χώρου σε μια προσπάθεια και της αρμόδια υπηρεσίας του δήμου Βόλου να αποθαρρύνει τους αλλοδαπούς να στήσουν ξανά το «σπίτι» τους στους ίδιους χώρους.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Κουρτίνας που παραβρέθηκε στη διαδικασία συλλογής των απορριμμάτων δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες για την παρούσα κατάσταση και στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, που στην παρούσα περίπτωση πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Αυτό που κάνουμε εμείς δεν αρκεί. Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων να αναλάβουν να τα περιφράξουν και να φροντίζουν για τον τακτικό καθαρισμό τους» τόνισε ο κ. Κουρτίνας, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιπρύτανη Βασίλη Μποντόζογλου, ο οποίος και δεσμεύτηκε να φροντίσει άμεσα για την ασφάλιση αυτών των ακινήτων.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα στο τέρμα της οδού Φερών και θα ακολουθήσει η οδός Χέυδεν, δίπλα στην Υπηρεσία Πρασίνου.

Στο ίδιο έργο θεατές
Σε φαύλο κύκλο φαίνεται πως μετατρέπεται ωστόσο το πρόβλημα παρ’ όλες τις παρεμβάσεις του δήμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των αποθηκών στο πρώην εργοστάσιο της Οινοπνευματικής, όπου αν και έγινε καθαρισμός, πάλι χθες υπήρχαν στρώματα και άλλα πράγματα, που δείχνουν ότι μένουν ξανά άνθρωποι εκεί.

«Χθες μάλιστα ορισμένοι ήρθαν το βράδυ και στο Δημαρχείο του Βόλου και κοιμήθηκαν μπροστά από το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου», αναφέρει ο κ. Κουρτίνας και προσθέτει πως «πρόκειται για βιομηχανία επαιτών, που τους εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι. Δεν είναι καθόλου εύκολο να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Ναι μεν είναι πολίτες ευρωπαϊκής χώρας, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να εκθέτουν τους εαυτούς τους σε τέτοιους κινδύνους, ζώντας σε χώρους που δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής».

Σχετική ενημέρωση για το πρόβλημα που υπάρχει με τους επαίτες έχει και η Εισαγγελία Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου