ΤΟΠΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο για τους παιδικούς σταθμούς

παράσταση-διαμαρτυρίας-στο-δημαρχεί-423774

Παράσταση διαμαρτυρίας είχαν προγραμματίσει σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο του Βόλου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και το Συνδικάτο ΟΤΑ για την αναγκαιότητα να απορροφηθούν όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς αλλά μετατράπηκε σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους συμβασιούχους που δουλεύουν στο δήμο και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ύστερα απ’ την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αναφέρεται από το Συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ και από τον Δημοκρατικό σύλλογος Γυναικών «Πολλοί απ’ αυτούς δουλεύουν σε παιδικούς σταθμούς και ένα από τα αιτήματα είναι να μη γίνει καμμιά απόλυση εργαζόμενου και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό και σε συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν όλους τους συμβασιούχους το σύνολο των εργαζομένων, γυναικών, νέων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων για να στηρίξουμε τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Στη συνέχεια κατατέθηκε υπόμνημα στον ασκούντα χρέη δημάρχου Βόλου, Θάνο Θεοδώρου, για τους παιδικούς σταθμούς στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχτές, σχετικά με τις αιτήσεις των οικογενειών που θέλουν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, δηλαδή δωρεάν, προαναγγέλλουν ένα δύσκολο καλοκαίρι κι ένα ακόμα πιο δύσκολο φθινόπωρο για δεκάδες χιλιάδες εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

Κι αυτό γιατί περίπου 50.000 παιδιά τέτοιων οικογενειών πανελλαδικά δεν θα γίνουν δεκτά, με βάση τον προϋπολογισμό και τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο εκείνα τα παιδιά που δεν θα ενταχθούν σε σταθμούς, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, αλλά και χιλιάδες άλλα, των οποίων οι γονείς δεν έκαναν αίτηση, επειδή ήξεραν εκ των προτέρων ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Ετσι, αποδείχτηκε πανηγυρικά ότι όσα έλεγε η κυβέρνηση πριν από μερικές βδομάδες ότι, δηλαδή, τη νέα σχολική χρονιά θα καλυφθούν οι ανάγκες σχεδόν όλων των παιδιών, εντάσσοντας μάλιστα αυτήν την εξαγγελία στα περίφημα «αντίμετρα», ήταν μία ακόμα κοροϊδία σε βάρος τους, που επαναλαμβάνεται συστηματικά από χρόνο σε χρόνο…

Τι θα γίνουν τα υπόλοιπα νήπια, που μένουν εκτός του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ; Ένας γονιός ή συγγενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει ή να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρωθούν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς σταθμούς.

Γνωρίζουμε πια καλά ότι Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση και όσοι ασπάζονται και υλοποιούν τις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι, «για να βγούμε από την κρίση», πρέπει οι λαϊκές οικογένειες να κάνουμε θυσίες, ότι οι γονείς πρέπει να αναλάβουμε με διάφορους τρόπους ένα μέρος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών (π.χ., πληρωμή συμβασιούχων μέσα από την αύξηση των τροφείων, εθελοντισμός, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.) για να παραμείνουν τα παιδιά μας στο σταθμό.

Είναι τεράστια πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες να στερούν από εμάς και τα παιδιά μας αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως είναι και η προσχολική αγωγή, για να πληρώσουν με τα αποθεματικά ένα χρέος που ούτε δημιούργησε, ούτε πρέπει να πληρώσει ο λαός. Σήμερα φορτώνουν στις πλάτες μας νέα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου, κλιμακώνοντας έτσι μια ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα!

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Απαιτεί σύγχρονη οργάνωση, ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονο, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, με τα νέα ζευγάρια των λαϊκών οικογενειών που έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε ασφαλείς, σύγχρονους, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.

Παλεύουμε μαζί με τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς, με όλους τους εργαζόμενους, για τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν για να ικανοποιηθεί η ζωτική αυτή ανάγκη των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε, σε κοινό μέτωπο, εργαζόμενοι, γονείς, και να υποχρεώσουμε το κράτος:

  • Να εξασφαλίσει με καθολικό τρόπο, δημόσια και δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, από τη μικρή βρεφική έως και τη νηπιακή ηλικία.
  • Να προσλάβει μόνιμο προσωπικό παιδαγωγούς, ειδικούς επιστήμονες, βοηθητικό προσωπικό, τόσους όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Να υπάρχει ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας. Με ευθύνη του κράτους να προσδιορίζεται η συνολική παιδαγωγική παρέμβαση, με ενιαία κριτήρια.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών, με ευθύνη του κράτους και με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (μάγειρες, τραπεζοκόμοι κ.τ.λ).
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν ν’ ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να δοθεί άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ Αποκλειστικά κρατικούς – δημόσιους – δωρεάν – σύγχρονους και ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου