ΤΟΠΙΚΑ

Συνελήφθη ο ληστής της Αλοννήσου

συνελήφθη-ο-ληστής-της-αλοννήσου-484586

«Παλαιός γνώριμος» των αστυνομικών αρχών και… αδειούχος των φυλακών της Αγιάς Κρήτης ο ένας εκ των τριών δραστών της ένοπλης ληστείας στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο, η οποία συνοδεύτηκε από κινηματογραφική καταδίωξη και χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη ανατροπή του οργανωμένου σχεδίου, που ανάγκασε τους κακοποιούς να εγκαταλείψουν στο δρόμο το 1.000.000 ευρώ!

Μπορεί να ξέφυγε από την καταδίωξη αστυνομικών, λιμενικών, δέκα πλωτών του Λιμενικού και ενός ελικοπτέρου, όμως αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν προχθές το απόγευμα στα Εξάρχεια τον 38χρονο ημεδαπό και φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας, ενώ βρίσκονται στα ίχνη των δύο συνεργών του. Τα στοιχεία του ενός είναι ήδη γνωστά.

Μέσα από τη φυλακή, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης για τη ληστεία με λεία 146 εκατομμύρια δραχμές τον Ιούνιο του 1995 στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, όπου είχε πέσει νεκρός από τις σφαίρες των δραστών ο ταμίας Δημήτρης Μαντούβαλος, σχεδίασε το «χτύπημα» στην Εθνική Τράπεζα Αλοννήσου ο 38χρονος, ο οποίος χθες οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου και θα απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή την ερχόμενη Δευτέρα.

Από τις φυλακές είχε πάρει 11ήμερη άδεια για να… θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του, που παρέπεμπε σε σενάριο χολιγουντιανής ταινίας και τελικά ναυάγησε.

Όσο πάντως επαγγελματικό και εάν έδειξε το «μεγάλο κόλπο», που ο ίδιος με άλλους δύο συνεργούς του έστησαν, τόσο ερασιτεχνικό αποδείχθηκε στην εξέλιξή του, καθώς πίσω τους άφησαν σημαντικά στοιχεία που αποκάλυψαν την ταυτότητά τους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 38χρονος συλληφθείς μαζί με 35χρονο ημεδαπό και ένα ακόμη άτομο αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι αναζητούνται, συναποφάσισαν να διαπράξουν την ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Αλοννήσου.

Σχεδίασαν με λεπτομέρεια την άφιξή τους στο νησί, την προσέγγιση στο τραπεζικό υποκατάστημα σε απόσταση ασφαλείας… από τα αστυνομικά βλέμματα, αφού είχαν φροντίσει με παραπλανητικό τηλεφώνημα να τους οδηγήσουν στην άλλη άκρη του νησιού, αλλά και την «απόδρασή» τους από την Αλόννησο με ταχύπλοο σκάφος.

Έχοντας εξασφαλίσει όπλα τύπου Καλάσνικοφ, κουκούλες, τζόκεϊ, μοτοσικλέτες και σκάφη, στις 8:05 το πρωί της περασμένης Τρίτης, ο 38χρονος με τον άγνωστο συνεργό του, επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα την οποία είχε νοικιάσει ο 35χρονος ημεδαπός συνεργός τους.

Οι ένοπλοι κουκουλοφόροι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και γέμισαν ένα σάκο με τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων του χρηματοκιβωτίου, το οποίο εκείνη την ώρα ήταν ανοιχτό…

Συνολικά, έχοντας γεμίσει και ένα χαρτοκιβώτιο που βρήκαν πρόχειρο, αφού ο ταξιδιωτικός σάκος δεν χώρεσε όλα τα χρήματα, εξήλθαν από την τράπεζα με 1.000.000 ευρώ.

Απρόσμενος παράγοντας, ο οποίος έκανε το σχέδιό τους να καταρρεύσει, ήταν ο 56χρονος κάτοικος της Αλοννήσου, ο οποίος μόλις είχε προσεγγίσει την τράπεζα για συναλλαγή και υπό την απειλή του Καλάσνικοφ εμβόλισε με το ΙΧ φορτηγάκι του το σκούτερ διαφυγής των ληστών. Οι δύο κουκουλοφόροι εκτοξεύθηκαν από το δίκυκλο, τραυματίστηκαν και έχασαν τα χρήματα μέσα από τα χέρια τους…

Τρέχοντας, με τον έναν να αιμορραγεί, σταμάτησαν με την απειλή όπλου 60χρονου δικυκλιστή, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη βέσπα του και με αυτή έσπευσαν στον όρμο Βότσι, όπου επιβιβάστηκαν στο ταχύπλοο-τούρμπο, το οποίο είχαν κλέψει από την περιοχή Πυλίου Εύβοιας στις 22 Αυγούστου.

Στη διαδρομή μέχρι το σκάφος άνοιξαν πυρ σε βάρος λιμενικού και αστυνομικών, οι οποίοι τους καταδίωξαν.

Ο 38χρονος βρισκόταν σε 11 ημέρες άδεια που του είχε χορηγηθεί από τις δικαστικές φυλακές Αγιάς Κρήτης, στις οποίες είναι έγκλειστος, εκτίοντας πολυετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία που διέπραξε το 1995, μαζί με επτά συνεργούς του, σε βάρος ημεδαπού ταμία, κατά τη διάρκεια ληστείας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, καθώς επίσης και για εκβιάσεις και ληστείες.

Με τη δικογραφία η οποία σχηματίστηκε σε βάρος του από τη ΓΑΔΑ και τον Αστυνομικό Σταθμό Αλοννήσου οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου. Η έρευνα συνεχίζεται για τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών του.

Στην Εισαγγελία

Ο 38χρονος ημεδαπός, ο οποίος έφερε τσιρότα στο σαγόνι του πιθανότατα από χτυπήματα που υπέστη κατά την πτώση του από το δίκυκλο, με το οποίο ο ίδιος και ο συνεργός του επιχείρησαν να διαφύγουν από την τράπεζα, προσήχθη χθες στις 8:30 το απόγευμα ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Βόλου κ. Νίκης Μπόλλη, συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Δείχνοντας ψύχραιμος, ο 38χρονος άκουσε τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που απήγγειλε η Εισαγγελέας. Με τις ποινικές διώξεις για ληστεία από κοινού και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, κλοπή από κοινού, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία παραπέμφθηκε στον Ανακριτή, από όπου έλαβε τριήμερη προθεσμία και θα απολογηθεί τη Δευτέρα.

Ομολόγησε

Ο 38χρονος ομολόγησε τη συμμετοχή του στη ληστεία. Μεταξύ άλλων φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι ο ίδιος και το δεύτερο άτομο, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, συμμετείχαν στη ληστεία και διέφυγαν με άλλο φουσκωτό σκάφος, στο οποίο ανέμενε ο τρίτος συνεργός τους, 35 ετών.

Στον εντοπισμό του οδήγησαν τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και την εξέταση των κηλίδων αίματος που άφησε στο πρώτο ταχύπλοο, με το οποίο εγκατέλειψαν από την Αλόννησο και βρέθηκε ακυβέρνητο έξι ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σκοπέλου, αφού είχαν επιβιβαστεί σε δεύτερο.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα ταυτοποιήθηκαν με αυτά σεσημασμένων ατόμων που υπήρχαν στα αρχεία της ασφάλειας, από τα οποία και η αστυνομία οδηγήθηκε στα ίχνη του.

Στην Ελληνική Αστυνομία εκφράζεται αισιοδοξία ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψη του δεύτερου δράστη και του συνεργού τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου