ΤΟΠΙΚΑ

Στο σχολείο μέσω… λογιστή

στο-σχολείο-μέσω-λογιστή-428545

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Μέσω… λογιστή θα γίνονται οι εγγραφές των μαθητών στα ΕΠΑΛ και της Μαγνησίας. Ο ηλεκτρονικός τρόπος εγγραφής, ανανέωσης της εγγραφής ή μετεγγραφής απαιτεί κωδικό taxis! Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας έφθασε μόλις χθες στα ΕΠΑΛ του νομού Μαγνησίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ως… φήμες, και οι διευθυντές όταν τη διάβασαν έμειναν… στήλη άλατος. Ο νέος τρόπος εγγραφής μαθητών δεν είναι μόνο έξω από την κουλτούρα του γονέα, αρκετοί εκ των οποίων δεν έχουν καν βασικές γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η απαίτηση του κωδικού taxis δημιουργεί συνειρμούς που συνδέονται με την εφορία και εκτιμάται ότι θα απομακρύνει από τα επαγγελματικά λύκεια μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στον συγκεκριμένο τύπο λυκείου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την «επείγουσα», όπως χαρακτηρίζεται, εγκύκλιο, για τους μαθητές μόνο των ΕΠΑΛ είναι υποχρεωτική η υποβολή «ηλεκτρονικής δήλωσης προτίμησης για τα ΕΠΑΛ». Οι δηλώσεις θα κατατίθενται από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου, μέσω της εφαρμογής e-epal στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://e-epal.minedu.gov.gr.

Για την είσοδο στην εφαρμογή e-epal είναι απαραίτητοι, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι κωδικοί taxis. Στην περίπτωση ανήλικου μαθητή που δεν διαθέτει κωδικούς, θα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί του γονέα, αλλά θα απαιτηθεί αποδεικτικό έγγραφο δημόσιας αρχής κατά τη διαδικασία της εγγραφής στο σχολείο.

Το υπουργείο είναι μάλιστα κατηγορηματικό: «Στην περίπτωση κατά την οποία οι αιτούντες δεν διαθέτουν κωδικούς taxis, οφείλουν να προβούν σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να τους αποκτήσουν έγκαιρα».

Αν κάποιος αδυνατεί να αποκτήσει έγκαιρα κωδικό, μπορεί να απευθύνεται στους διευθυντές των ΕΠΑΛ, για να καταθέσουν δήλωση μέσα από τους προσωπικούς κωδικούς taxis των ίδιων των διευθυντών.

Η κατανομή των μαθητών στα ΕΠΑΛ και στις ειδικότητες, θα γίνει από το ίδιο το σύστημα και θα ενημερωθούν και πάλι ηλεκτρονικά οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να κάνουν την οριστική εγγραφή από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου, προσκομίζοντας και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εγγραφή μαθητών σε ΕΠΑΛ δεν θα περνά μόνο μέσα από… λογιστικά γραφεία. Θα πρέπει να ξεπεραστεί και ο «σκόπελος» του πλαφόν μαθητών ανά τμήμα που ισχύει ήδη από πέρυσι, και είχε ως συνέπεια να «χαθούν» ειδικότητες που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών.

Αντιδράσεις και έκτακτη σύσκεψη

Ο ηλεκτρονικός τρόπος εγγραφής των μαθητών στα ΕΠΑΛ ξεσήκωσε χθες σφοδρές αντιδράσεις διευθυντών των σχολικών μονάδων, που απευθύνθηκαν στο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωκράτη Σαβελίδη. Μάλιστα, ορίστηκε για σήμερα έκτακτη σύσκεψη στη Δευτεροβάθμια για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Πρόκειται για… αστυνόμευση των ΕΠΑΛ. Με βάση ποιο σκεπτικό γίνεται αυτή η διάκριση σε βάρος των μαθητών των ΕΠΑΛ; Τι είναι, μαθητές άλλης κατηγορίας; Έως σήμερα οι μαθητές γράφονταν αυτοδίκαια από τη μία τάξη στην επόμενη, και η εγγραφή στην Α΄ τάξη δεν απαιτούσε κωδικούς taxis. Οι γονείς τρομάζουν όταν ακούν για taxis», ανέφερε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, Χρήστος Μαράτος.

«Η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη. Εμπλέκει κωδικούς που ορισμένοι γονείς δεν γνωρίζουν ή μπορεί να μην έχουν κιόλας. Πολλοί ίσως να σκεφτούν “γιατί να μπω σε τέτοια διαδικασία;” και να αποφύγουν να γράψουν τα παιδιά τους σε ΕΠΑΛ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα διαρροή μαθητών και αποδυνάμωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης», σημείωσε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Αντώνης Ανδριανίδης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την οποία δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως ούτε η εκπαιδευτική κοινότητα ούτε οι γονείς. Η μηδενική εξοικείωση με το νέο σύστημα, σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που θέτει το υπουργείο, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ίσως φιλοδοξεί να λύσει. Εκτός από τα γενικότερα προβλήματα εκτιμάται ότι θα υπάρξει διαρροή των μαθητών που σκόπευαν να εγγραφούν στην Α’ και Β’ τάξη των ΕΠΑΛ», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Βάιος Λιαπόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου