ΤΟΠΙΚΑ

Κλαμπ γέλιου και στον Βόλο

κλαμπ-γέλιου-και-στον-βόλο-429776

Αντί να περπατούν σκυθρωποί, αφήνοντας το άγχος της καθημερινότητας και τα προβλήματα να τους παρασύρουν στη θλίψη, αποφάσισαν να το ρίξουν… στο γέλιο. Τριάντα Βολιώτες δημιούργησαν εδώ και λίγους μήνες το Κλαμπ Γέλιου, και από τότε η ζωή τους έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αφού η «γελωτοθεραπεία» στην οποία υποβάλλονται… τους έχει βοηθήσει να επιτύχουν μια κατάσταση πλήρους ευεξίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

«Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο λυτρωτικό και απελευθερωτικό από το γέλιο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις πιο κοντά με το διπλανό σου, για να “σπάσει ο πάγος” με έναν άγνωστο, ακόμα και για να βελτιώσεις την υγεία ή την εμφάνιςή σου», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σωτήρης Καγιάς, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος είναι συντονιστής του τοπικού κλαμπ.

Το ζουμί της υπόθεσης είναι μια ομάδα ανθρώπων περαστικών και μη, που κάθονται για μια ώρα χωρίς ντροπή και βγάζουν το παιδί που κρύβουν μέσα τους, υπό τις οδηγίες ενός εκπαιδευτή, όπως είναι στο Κλαμπ Βόλου ο Σωτήρης. Είναι μία τεχνική προσανατολισμένη στη σωματική άσκηση. Η συνταγή είναι απλή. Απλές ασκήσεις γέλιου, ήπιες αναπνοές και ασκήσεις stretching, ρυθμικά χειροκροτήματα, τραγούδι, και πάνω απ’ όλα παιδική διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι γέλιο που ρέει κατευθείαν από την καρδιά. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η διάθεση και η υγεία και αυξάνεται η ευεξία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Το γέλιο δεν λύνει τα προβλήματά μας, μας κάνει όμως δυνατούς να τα αντιμετωπίσουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντονιστής του Κλαμπ Γέλιου Βόλου. Επιστημονικά, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η γιόγκα του γέλιου είναι μια τεχνική που προκαλεί το γέλιο με τον συνδυασμό απλών ασκήσεων, διατάσεων, ήπιων αναπνοών, ρυθμικού χειροκροτήματος, τραγουδιού και κίνησης. Έτσι οξυγονώνει τον εγκέφαλο και το σώμα, καθαρίζει σε βάθος τις αναπνευστικές οδούς και γυμνάζει τους πνεύμονες και τα εσωτερικά μας όργανα. Το άγχος και η αρτηριακή πίεση ελαττώνονται, η κατάθλιψη καταπολεμάται, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται.

«Αν το σώμα μας δεν είναι καλά, δεν είναι ούτε η ψυχή μας και το αντίθετο. Το γέλιο είτε είναι πηγαίο και αυθόρμητο είτε τεχνητό, τα οφέλη είναι τα ίδια. Το γέλιο έφυγε από τη ζωή μας, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Μόνο σκυθρωπούς ανθρώπους βλέπουμε γύρω μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται μόνο στη δουλειά και στα χρήματα, και αφήνουν τις υπόλοιπες πλευρές της ζωής μας αφρόντιστες. Τους καταπίνουν τα προβλήματα και η επιβαλλόμενη κρίση και χάνουν τη ζωή τους. Το γέλιο είναι ένας φυσικός τρόπος καταπολέμησης του άγχους και της κατάθλιψης. Δημιουργεί ευφορία, μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και να βελτιώνουμε τη διάθεσή μας και τη συμπεριφορά μας απέναντι στους γύρω μας», σημειώνει με νόημα ο κ. Καγιάς.

Συναντήσεις κάθε εβδομάδα

Οι συναντήσεις του Κλαμπ Γέλιου Βόλου, που μάλιστα έχει δημιουργήσει και δική του σελίδα στα social media, γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα, σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά. Σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου, τα μέλη της ομάδας του Κλαμπ θα συναντηθούν στις 8 το βράδυ στο Café Santan. «Από το Φθινόπωρο θα καθοριστεί συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για να ξέρει ο καθένας που μπορεί να μας βρει» λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Καγιάς που έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια και είναι εκείνος που δίνει το «εναρκτήριο λάκτισμα» σε κάθε συνάντηση για να ξεκινήσει η γελωτοθεραπεία.

«Άτομα όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων κρατιούνται χέρι χέρι και αγκαλιάζουν την ζωή αφήνοντας το γέλιο να εισχωρήσει στην καρδία τους με κινήσεις και τρόπους που σε πολλούς φαίνονται γελοίες. Είναι λίγο άβολα στην αρχή, αλλά μετά χαλαρώνεις τόσο πολύ, που βγαίνουν από μόνες τους και ξαφνικά νιώθεις όπως την πρώτη φορά που έπαιξες όταν ήσουν παιδί», υπογραμμίζει από την πλευρά της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Λίτσα Κουτσελίνη, μέλος του Κλαμπ. «Αποστρεσάρομαι, φεύγουν τα άγχη και μπορώ να μοιραστώ ελευθέρα την χαρά μου με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας» προσθέτει η ίδια.

Σημειώνεται πως τα οφέλη του γέλιου μελετούσε χρόνια ο Ινδός γιατρός Δόκτωρ Μαντάν Καντάρια, που θεωρείται ο ιδρυτής του διεθνούς κινήματος «Γιόγκα Γέλιου». Το 1998 ο Καντάρια καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου που γιορτάζεται συνήθως την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου