ΤΟΠΙΚΑ

Στο σφυρί οι αγροτικές εκτάσεις

στο-σφυρί-οι-αγροτικές-εκτάσεις-430491

«ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Με χρεωκοπία κινδυνεύουν εκατοντάδες αγρότες που είχαν πάρει δάνεια για να στηρίξουν τις καλλιέργειές τους για την κάλυψη αναγνωρισμένων ζημιών. Τα δάνεια αυτά είχαν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και είχαν ληφθεί από την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Σήμερα ο εκκαθαριστής απαιτεί να εξοφληθούν τα δάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση… τον λόγο θα έχουν η εφορία και οι κατασχέσεις.

Οι αγρότες της Μαγνησίας είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Τα απειλητικά εξώδικα από τον εκκαθαριστή της «κακιάς» Αγροτικής Τράπεζας απειλούν να τινάξουν στον αέρα την επιβίωσή τους, ενώ εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις ακινήτων ιδιοκτησίας τους.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) Νικήτας Πρίντζος ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα εις βάρος του αγροτικού κόσμου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και επισήμανε πως θα πρέπει άμεσα να παρέμβει η Πολιτεία.

Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων προγραμματίζει μία σειρά από επαφές με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, για να θέσει το θέμα ζητώντας την παρέμβασή τους, προκειμένου να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα καταγγελθούν οι δανειακές συμβάσεις.

Τα ποσά των εγγυημένων αυτών δανείων ελήφθησαν από τους αγρότες με προτροπή της Πολιτείας και χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά στις εκμεταλλεύσεις τους για την κάλυψη αναγνωρισμένων ζημιών (Τσερνομπίλ – Γρίπη των πτηνών κ.λπ.).

Ο εκκαθαριστής στα εξώδικα που άρχισαν να αποστέλλονται ομαδικά, ζητά όλα τα χρήματα απαιτητά, ενώ αν δεν καταβληθούν προειδοποιεί ότι οι οφειλές θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα ποσά τα οποία ζητά ο εκκαθαριστής είναι διπλάσια και τριπλάσια από τόκους, πανωτόκια και έξοδα τραπέζης, που έχουν επιβαρύνει το αρχικό κεφάλαιο χορήγησης.

Οι αγρότες βρίσκονται υπ’ ατμόν, ενώ ο Συνδέσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, με αφορμή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, σε ανακοίνωσή του ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει.

«Δυστυχώς, παρά τη σχετική δέσμευση του υπουργού των Οικονομικών, κατά την πρόσφατη ρύθμιση των κόκκινων δανείων από την κυβέρνηση τα δάνεια αυτής της μορφής εξαιρέθηκαν, με αποτέλεσμα για ακόμη μία φορά ο αγροτικός κόσμος να βρίσκεται έρμαιο στα χέρια εισπρακτικών εταιρειών», σημειώνει ο σύνδεσμος .

Οι αγρότες τονίζουν πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση ώστε να γίνει ρύθμιση σε βάθος χρόνου των αγροτικών δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Απαιτούν φυσικά την άμεση παύση των απειλητικών εξωδίκων και τέλος να μη βεβαιωθούν στην οικεία Δ.Ο.Υ. τα οφειλόμενα ποσά σε βάρος των δανειοδοτηθέντων αγροτών, διότι μια τέτοια ενέργεια ενώ δεν θα οδηγήσει σε εισπραξιμότητα τους θα επιτείνει τα αδιέξοδα και θα διακόψει κάθε παραγωγική δραστηριότητα του αγροτικού κόσμου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου