ΤΟΠΙΚΑ

«Απέχουν» από την υποβολή Ε1 οι ελεύθεροι επαγγελματίες

απέχουν-από-την-υποβολή-ε1-οι-ελεύθερ-431045

Εχουν επωμιστεί δυσβάσταχτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν. Αν και απομένουν μόλις δυόμισι εβδομάδες για την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (Ε1), οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία για να διεκπεραιώσουν την εν λόγω υποχρέωσή τους, καθώς γνωρίζουν ότι οφείλουν να καταβάλλουν το 100% της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο.

Με εξαιρετικά υποτονικούς ρυθμούς τρέχει η διαδικασία υποβολής των εντύπων Ε1. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Νικόλαο Πουμάνα, μέχρι σήμερα μόνο το 48% περίπου των φορολογουμένων έχουν τακτοποιήσει την εν λόγω φορολογική υποχρέωση. Στην εφορία Βόλου έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις μέχρι σήμερα μόλις 32.000 φορολογούμενοι από σύνολο περίπου 72.000. Στην εφορία Νέας Ιωνίας, αντίστοιχα, έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις περίπου 19.000 φορολογούμενοι από σύνολο περίπου 42.000.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε αρχές Απριλίου, όμως το πληροφοριακό σύστημα taxis εμπλουτίστηκε με τα στοιχεία που χρειαζόταν αργότερα και γι’ αυτό ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο. Σήμερα απομένουν μόλις δεκατέσσερις εργάσιμες μέρες για την τακτοποίηση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου), ενώ υπόχρεοι είναι χιλιάδες φορολογούμενοι στη Μαγνησία.

Οι φοροτεχνικοί σχολιάζουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μεταθέτουν για όσο το δυνατόν αργότερα την υποβολή της δήλωσης. «Η οικονομία έχει βαλτώσει. Οι επαγγελματίες έχουν μεγάλη φορολογία (22%), ενώ τα νομικά πρόσωπα ακόμη μεγαλύτερη (29%). Σε συνδυασμό και με τη φετινή υποχρέωση καταβολής του 100% της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος από 75% που ήταν πέρυσι, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα», σχολίασε ο ίδιος.

Μέχρι τώρα εξάλλου, αυτοί που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος ήταν κατά κύριο λόγο εκείνοι οι φορολογούμενοι που είχαν κίνητρο για την εκκαθάριση του εισοδήματος. «Μισθωτοί και άνεργοι είχαν ανάγκη να λάβουν το κοινωνικό επίδομα και το επίδομα τέκνων, και έτσι υπέβαλαν πρώτοι δηλώσεις», σημείωσε.

Επίσης, αρκετοί συνταξιούχοι δεν άφησαν για την τελευταία στιγμή την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όπως και ορισμένοι αγρότες. Ωστόσο, τόσο οι μισθωτοί όσο και οι συνταξιούχοι και οι αγρότες είδαν επιβάρυνση στα εκκαθαριστικά σημειώματά τους. Ο κ. Πουμάνας εξήγησε ότι φέτος το αφορολόγητο ποσό φόρου μειώθηκε στα 1.900 ευρώ από 2.100 ευρώ που ήταν πέρυσι. Υπάρχει λοιπόν, όπως τονίζει, μία διαφορά στους φόρους της τάξεως των 100-150 ευρώ και άνω, ανάλογα με το εισόδημα.

Σήμερα, το διάστημα που απομένει για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρό. Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου επισήμανε ότι πανελλαδικά εκκρεμεί η υποβολή 3, 5 εκατομμυρίων δηλώσεων. «Αυτό σημαίνει ότι αν όντως σπεύσουν όλοι οι υπόχρεοι να υποβάλουν δηλώσεις στο διάστημα που απομένει, τότε το πληροφοριακό σύστημα θα παρουσιάσει προβλήματα», επισήμανε ο ίδιος.

Οι φοροτεχνικοί ζητούν παράταση στη διεκπεραίωση της εν λόγω διαδικασίας. Η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει ήδη αιτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών να δοθεί χρονικό περιθώριο, και η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής να μετατεθεί για τις 26 Ιουλίου από 30 Ιουνίου που είναι σήμερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου