ΤΟΠΙΚΑ

Πλήρες «σκοτάδι» στα ΕΠΑΛ

πλήρες-σκοτάδι-στα-επαλ-431100

Πλήρες σκοτάδι στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας για τον τρόπο που θα γίνουν φέτος οι εγγραφές μαθητών στην Α’ τάξη. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 19 του μήνα, χωρίς κανείς να γνωρίζει λεπτομέρειες. Φήμες ότι θα απαιτηθούν κωδικοί taxisnet έχουν δημιουργήσει εύλογη ανησυχία.

Έξι ημέρες πριν την έναρξη των εγγραφών των μαθητών στα ΕΠΑΛ, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεν έχει παραληφθεί καμία εγκύκλιος για τον τρόπο που θα γίνουν οι εγγραφές.

Οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ γνωρίζουν μόνο ότι οι εγγραφές θα γίνουν ηλεκτρονικά, πέραν τούτου όμως δεν τους έχει γνωστοποιηθεί τίποτα άλλο. Ούτε ποια θα είναι και πού βρίσκεται η πλατφόρμα ηλεκτρονικής δήλωσης προτίμησης, ούτε τι δικαιολογητικά θα απαιτηθούν. Αντιθέτως, υπάρχουν φήμες ότι για την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να περάσουν από τον… λογιστή τους, για να πάρουν (αν δεν τους γνωρίζουν) τους κωδικούς taxis και να μπορέσουν να δηλώσουν την προτίμησή τους!

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και μόνο στα ΕΠΑΛ, με τους διευθυντές να αντιδρούν στο νέο «φιρμάνι» που αφορά επιλεκτικά τους μαθητές που θα θελήσουν να ακολουθήσουν την επαγγελματική εκπαίδευση.

Αντιδράσεις προκαλεί και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα κατάθεσης αιτήσεων στα ΕΠΑΛ έως τις 23 Μαΐου, πέντε μόλις ημέρες, και μολονότι για τα υπόλοιπα σχολεία της δευτεροβάθμιας οι εγγραφές ισχύουν έως 30 Ιουνίου.

Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ υποστηρίζουν ότι ο νέος τρόπος εγγραφής που έγινε γνωστός εν μέσω εξετάσεων, θα «συρρικνώσει» τον συγκεκριμένο τύπο λυκείου. Αφενός γιατί οι ενδιαφερόμενοι μαθητές δεν θα είναι ενημερωμένοι και αφετέρου γιατί η διαδικασία ίσως να είναι αποτρεπτική για να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ. Προβληματισμός υπάρχει και για τα δύο εσπερινά ΕΠΑΛ του νομού, αν θα καταφέρουν να συστήσουν τμήμα στην Α’ τάξη, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών τους προέρχεται από τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα μαθήματα στα οποία ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου