ΤΟΠΙΚΑ

Κινηματογραφική ληστεία στην Αλόννησο

κινηματογραφική-ληστεία-στην-αλόννη-851206

Είχαν σχεδιάσει το «μεγάλο κόλπο» στην εντέλεια ή μάλλον σχεδόν στην εντέλεια… Οι ένοπλοι κουκουλοφόροι ληστές που χτύπησαν χθες το πρωί την Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο, αρπάζοντας 1.000.000 ευρώ, δεν είχαν όμως προβλέψει το θάρρος 56χρονου κατοίκου του νησιού, ο οποίος αγνοώντας τα Καλάσνικοφ εμβόλισε με το φορτηγάκι του το σκούτερ διαφυγής των δραστών.

Το καλοστημένο και με οργάνωση σχέδιο ληστείας τινάχτηκε στον αέρα. Η ανατροπή ήταν πλήρης και το κυριότερο ότι οι επικίνδυνοι πρωταγωνιστές της μεγάλης ληστείας έφυγαν με άδεια χέρια. Οι ληστές, οι οποίοι είχαν μόλις επιβιβαστεί στο δίκυκλο –προϊόν κλοπής, όπως και το φουσκωτό με το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψαν το νησί- σωριάστηκαν στο έδαφος. Ο ένας, ίσως και ο δεύτερος, τραυματίστηκαν, αφήνοντας πίσω τους «ίχνη» ταυτότητας. Το μεγάλο χρηματικό ποσό σκορπίστηκε στο δρόμο και πάνω στον πανικό τους να διαφύγουν ούτε που γύρισαν να κοιτάξουν τον… χαμένο κόπο τους.

Στο απομακρυσμένο νησί των Βορείων Σποράδων εκτυλίχθηκαν σκηνές Φαρ Ουέστ, με τους ληστές να ανοίγουν πυρ εναντίον αστυνομικού και λιμενικού στη διάρκεια καταδίωξης.

Το ανθρωποκυνηγητό τις πρώτες ώρες μετά την ένοπλη ληστεία από ξηράς, θάλασσας και αέρος -καθώς στις έρευνες εντοπισμού συμμετείχε και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας που «σηκώθηκε» από την Αθήνα- απέβη άκαρπο.

Οι ληστές φέρεται ότι κατάφεραν να εγκαταλείψουν το νησί της Αλοννήσου, εάν τελικά επιβιβάστηκαν στο φουσκωτό σκάφος με δύο μηχανές, το οποίο είχε κλαπεί από την Εύβοια και παρέμενε αγκυροβολημένο και σε ετοιμότητα στο λιμανάκι της περιοχής Βότση.

Το φουσκωτό εντοπίστηκε ακυβέρνητο λίγο αργότερα ανοιχτά μεταξύ Σκοπέλου και Εύβοιας. Τα ραντάρ του λιμενικού και παραπλεόντων σκαφών δεν εντόπισαν στίγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλου πλωτού. Τα σενάρια είναι δύο: είτε οι αδίστακτοι ληστές αποβιβάστηκαν στη Σκόπελο και το κλεμμένο φουσκωτό παρασύρθηκε από τα θαλάσσια ρεύματα ανοιχτά είτε -το επικρατέστερο- να επιβιβάστηκαν σε άλλο σκάφος που τους περίμενε εν πλω.

Έως αργά το βράδυ οι ληστές παρέμεναν άφαντοι, ενώ το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται με επικεφαλής των εκτεταμένων ερευνών την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Καρέ – καρέ

Παραπλανητικό τηλεφώνημα. Νωρίς το πρωί, στις 7:50, ο Αστυνομικός Σταθμός Αλοννήσου δέχεται τηλεφώνημα για αιματηρό επεισόδιο αλλοδαπών στη Στενή Βάλλα. Οι τρεις από τους τέσσερις υπηρετούντες το καλοκαίρι αστυνομικοί σπεύδουν στο σημείο που έχει υποδειχθεί από το ανώνυμο τηλεφώνημα για να σταματήσουν τη δήθεν συμπλοκή.

Ο Αστυνομικός Σταθμός ελλείψει προσωπικού κλειδώνει. Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από το σημείο, όπου οι ληστές ετοιμάζονται να χτυπήσουν. Πιθανότατα τους παρακολουθούν για να βεβαιώσουν την απομάκρυνσή τους. Οι ληστές θεωρούν ότι μπορούν να δράσουν ανενόχλητοι. Κατεβάζουν τις κουκούλες στο κεφάλι, κρύβοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Με τα όπλα τύπου Καλάσνικοφ ανά χείρας επιβιβάζονται στο δίκυκλο τύπου σκούτερ, το οποίο έχουν κλέψει ξημερώματα της ίδιας ημέρας από κατάστημα ενοικιαζόμενων οχημάτων στο νησί.

Ντου στην τράπεζα. Στις 8:05 το πρωί εισβάλλουν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αλόννησο, στον κεντρικό δρόμο του νησιού, στο Πατητήρι. Υπό την απειλή όπλων ακινητοποιούν τους υπαλλήλους. Η γερή μπάζα δεν έγινε από τα ταμεία. Άλλωστε ήταν πολύ νωρίς για να έχουν γίνει συναλλαγές που θα ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις τους. Το χρηματοκιβώτιο εκείνη την ώρα είναι ανοιχτό για τη διαδικασία ανεφοδιασμού του μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων. Ίσως να μην επρόκειτο για σύμπτωση ή «τύχη» ότι η πόρτα του χρηματοκιβωτίου τούς περίμενε ορθάνοιχτη και οι πληροφορίες τους να ήταν αρκετά «ψαγμένες».

Οι υπάλληλοι πέφτουν στο έδαφος ακινητοποιημένοι. Ο ένας από τους κουκουλοφόρους αδειάζει μέσα σε ταξιδιωτικό σάκο τις δεσμίδες με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τη λεία φαίνεται να την είχαν υπολογίσει μικρότερη, καθώς όταν αντιλήφθηκαν ότι ο σάκος είχε φρακάρει από τα χαρτονομίσματα, άρπαξαν ένα χαρτοκιβώτιο, τοποθετώντας μέσα και τα υπόλοιπα.

Μέσω εκτροπής… Κάτοικοι μόλις αντιλαμβάνονται τη ληστεία ειδοποιούν τηλεφωνικά τον Αστυνομικό Σταθμό Αλοννήσου. Κανείς όμως δεν απαντά στην άλλη άκρη της γραμμής, καθώς οι αστυνομικοί έχουν σπεύσει στη «στημένη» συμπλοκή. Την κλήση λαμβάνει μέσω εκτροπής το Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου. Αστυνομικοί και λιμενικοί ειδοποιούνται στα κινητά τους τηλέφωνα και σπεύδουν στην Εθνική Τράπεζα. Στο μεταξύ αυτόπτες μάρτυρες φωνάζουν «ληστεία-ληστεία», ενώ μία κάτοικος βλέποντας τις σκηνές από το μπαλκόνι της επιχειρεί να σημαδέψει τους ληστές με γλάστρα κατά την έξοδό τους σε μια προσπάθεια να τους ακινητοποιήσει. Όμως αστοχεί. Κανείς από όσους φωνάζουν δεν τολμά να κινηθεί εναντίον των ληστών από το φόβο χρήσης των όπλων.

Η ανατροπή. Με ο,τιδήποτε κινείται γύρω τους να μπαίνει στο στόχαστρο των όπλων τους, οι ληστές εγκαταλείπουν την τράπεζα και επιβιβάζονται στο κλεμμένο σκουτεράκι που έχουν αφήσει στην οδό Παπαδιαμάντη.

Την ώρα εκείνη ένας 56χρονος μόλις που έχει ακινητοποιήσει το ΙΧ επαγγελματικό φορτηγάκι του μπροστά από την τράπεζα, με την πρόθεση να καταθέσει χρήματα. Δεν έχει όμως σβήσει τη μηχανή του αυτοκινήτου. Ο 56χρονος έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τους κουκουλοφόρους ληστές. Ο οδηγός του δικύκλου κρατά το τιμόνι με το δεξί χέρι και στρέφει το όπλο με το αριστερό στο πρόσωπό του. Ο συνοδηγός, μικροκαμωμένος και αδύνατος σύμφωνα με τις περιγραφές, μετά βίας προσπαθεί να ισορροπήσει στο μηχανάκι, έχοντας το βάρος του σάκου και του χαρτοκιβωτίου με τις δεσμίδες.

Ο 56χρονος με περισσό θάρρος σκύβει, βάζει πρώτη ταχύτητα και… επιτίθεται στο δίκυκλο. Το σκουτεράκι εκτινάσσεται, οι ληστές πέφτουν στο έδαφος και τα χρήματα πετάγονται πιο μακριά.

Ανοιξαν πυρ. Οι ληστές σηκώνονται από το έδαφος. Ο ένας από τους δύο δείχνει να έχει τραυματιστεί σοβαρά. Τα αίματα στο οδόστρωμα μαρτυρούν το τραύμα που έχει υποστεί. Τρέχει μαζί με τον συνεργό του, σέρνοντας το πόδι του. Λίγα μέτρα μακριά ο ένας από τους δύο ακινητοποιεί 60χρονο δικυκλιστή. Υπό την απειλή του Καλάσνικοφ, που έχουν τοποθετήσει στον κρόταφό του, τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το δίκυκλο. Με αυτό το όχημα τρέπονται σε φυγή.

Τους ληστές εντοπίζει λιμενικός της Αλοννήσου, ο οποίος επιχειρεί καταδίωξη μαζί με έναν από τους αστυνομικούς που σπεύδει με το ΙΧ αυτοκίνητό του μετά το τηλεφώνημα κοντά στην τράπεζα. Η καταδίωξη των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη, όταν ο συνοδηγός ανοίγει πυρ εναντίον του λιμενικού και του αστυνομικού. Τέσσερις σφαίρες καταφέρνουν να αποφύγουν οι ένστολοι. Ο λιμενικός στην προσπάθειά του να αποφύγει τις βολές πέφτει από τη μηχανή, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. Ο αστυνομικός ακινητοποιεί το αυτοκίνητό του, όταν μία από τις σφαίρες σπάει το παρμπρίζ του οχήματος και η δεύτερη περνάει στο εσωτερικό της καμπίνας και σταματάει στον ουρανό του αυτοκινήτου… Η τέταρτη σφαίρα προκαλεί θραύση στην τζαμαρία καταστήματος ψιλικών χωρίς ευτυχώς τραυματίες.

Επιβίβαση σε φουσκωτό. Οι ληστές κινούνται προς το λιμανάκι στην περιοχή Βότση. Εκεί τους περιμένει με αναμμένες τις μηχανές ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, το οποίο έχει κλαπεί από την Εύβοια. Οι δράστες –εάν σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που εξετάζονται δεν παρέμειναν στο νησί- εγκαταλείπουν την Αλόννησο. Η κινητοποίηση αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Οι δράστες καταφέρνουν να εξαφανιστούν εν μέσω εκτεταμένων ερευνών από αέρος με ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας και δέκα λιμενικών σκαφών από τη Σκόπελο και το Βόλο.

Λίγο αργότερα ύποπτο σκάφος εντοπίζεται ακυβέρνητο μεσοπέλαγα, ανοιχτά της Σκοπέλου. Με λιμενικό σκάφος ρυμουλκείται στο Μαντούδι της Εύβοιας και επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για το μέσο διαφυγής των ληστών.

Εξονυχιστικές έρευνες. Κάθε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στην ταυτότητα των δύο ληστών και των συνεργών τους που βοήθησαν στο «μεγάλο κόλπο» εξετάζουν εξονυχιστικά οι αστυνομικές αρχές. Δακτυλικά αποτυπώματα από τα κλεμμένα δίκυκλα και το φουσκωτό, βιντεοσκοπημένο υλικό από κάμερες ασφαλείας και καταθέσεις μαρτύρων είναι μέρος του υλικού για την εξιχνίαση της πρωτοφανούς για τη Μαγνησία ληστείας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου