ΤΟΠΙΚΑ

Ποδηλατικός μαραθώνιος ελπίδας από Βολιώτισσα

ποδηλατικός-μαραθώνιος-ελπίδας-από-β-432637

Μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας φιλοδοξεί να μεταφέρει μέχρι την Αθήνα μια γενναία Βολιώτισσα με σθένος ψυχής, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο και τον νίκησε, μετουσιώνοντας τη συγκεκριμένη εμπειρία σε έναν καινούργιο δρόμο ζωής. Ο ποδηλατικός μαραθώνιος που θα πραγματοποιήσει η 52χρονη Βασιλική Καλούτσα στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα διαρκέσει τέσσερις μέρες, με αφετηρία τον Βόλο και δεκάδες ενδιάμεσους σταθμούς στη διάρκεια της διαδρομής προς την πρωτεύουσα, όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η μαραθώνια ποδηλατοδρομία αποτελεί όνειρο ζωής για τη γενναία Βολιώτισσα, η οποία αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το σκέφτομαι τα έξι τελευταία χρόνια, από τότε που ένιωσα ότι το σώμα μου αρχίζει να ανακτά τις δυνάμεις του. Νιώθω πάρα πολύ καλά με την προπόνηση και με τις ασκήσεις γυμναστικής που κάνω, και με όλες τις προσπάθειες που έχω κάνει για να ενδυναμώσω το σώμα μου, ψυχολογικά και συναισθηματικά».

Η ίδια διευκρινίζει ότι δεν είναι αθλήτρια ποδηλάτης και γι’ αυτό τον λόγο ο μαραθώνιος θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις μέρες, με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση και εκδηλώσεις με θέμα τον καρκίνο, σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους καρκινοπαθών, που δραστηριοποιούνται στις πόλεις όπου θα σταματήσει. Η μαραθώνια ποδηλατική διαδρομή θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, όπου επίσης θα πραγματοποιηθούν δράσεις με τη στήριξη αντίστοιχων φορέων.

«Με ενδιαφέρει αυτός ο δρόμος με τα ποδήλατα, που τον ξεκινάω με τη συμπαράσταση του συζύγου μου Φάνη Παναγιωτόπουλου, για να δώσω ένα μήνυμα αγάπης για τη ζωή, υποστήριξης για τη ζωή, στον ίδιο μας τον εαυτό και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, κι αν εγώ μπόρεσα να ζήσω από έναν καθαρά επιθετικό και μεταστατικό καρκίνο και να έχω επιβιώσει, μπορούμε να το κάνουμε όλοι μας», υπογραμμίζει η ίδια. «Θα ξεκινήσουμε με τον σύζυγό μου με δύο ποδήλατα από τον Βόλο, με πρώτο σταθμό τη Λαμία και εκεί θα πραγματοποιήσουμε κάποιες δράσεις για να εμψυχώσουμε τον κόσμο και να μιλήσουμε για την πρόληψη, για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις σκέψεις μας για τον καρκίνο, πώς μπορούμε να δώσουμε θετικές σκέψεις στον εαυτό μας για τη διατροφή μας», προσθέτει η Βασιλική.

Ονειρο ζωής

Η ίδια υπογραμμίζει ότι έλαβε τη μεγάλη απόφαση με στόχο να δώσει κίνητρα ελπίδας και αισιόδοξης σκέψης σε όσους παραιτούνται από τη ζωή όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τον καρκίνο. «Υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη μάχη, γιατί απλά παραιτούνται. Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν μεγάλη μάχη με τον καρκίνο και πιστεύουν στην επιβίωσή τους, πιστεύουν στους γιατρούς τους, πιστεύουν στη φαρμακευτική τους αγωγή. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που απλά παραιτούνται κι έχω γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια που έχω δώσει τη δική μου μάχη. Έχω γνωρίσει πάρα πολύ κόσμο, που απλά παραιτούνται γιατί έχουν αρνητική αντιμετώπιση από το οικείο, το εργασιακό ή το κοινωνικό τους περιβάλλον», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η Βασιλική Καλούτσα, ενεργό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας, απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους φίλους του ποδηλάτου, προκειμένου να δώσουν το δικό τους «παρών» σε κάθε πόλη, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την ένθερμη στήριξη του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα, ο οποίος αναδείχθηκε επίσης νικητής όταν αναμετρήθηκε με τον καρκίνο.

«Είναι μια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο που θα έχει πανελλήνια εμβέλεια, και καλώ όλους τους φίλους του ποδηλάτου να ξεκινήσουν μαζί μας από τον Βόλο μέχρι την Αγχίαλο, τουλάχιστον, ή για όση απόσταση μπορεί ο καθένας να διανύσει. Από κάθε πόλη ή κάθε χωριό θα έχουμε ένα κάλεσμα, να μας ακολουθούν έστω για λίγα χιλιόμετρα κάποιοι άνθρωποι σε αυτόν τον αγώνα», εξηγεί η ίδια.

Αγωνίστρια της ζωής

Η επώδυνη εμπειρία που βίωσε η ίδια πριν από δέκα χρόνια δεν την κατέβαλε, αντίθετα ενδυνάμωσε την ψυχή της, αλλά και τη διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. «Ήταν κεραυνός εν αιθρία γιατί συνέβη σε μια πολύ καλή περίοδο της ζωής μου, αλλά παρόλα αυτά όταν αποφάσισα να ζήσω, είδα τον καρκίνο μόνο ως ευλογία και ως δώρο στη ζωή μου και αυτό δεν παύω ποτέ να το λέω», σημειώνει η ίδια.

Πέρασε την επώδυνη εμπειρία της μαστεκτομής, που είναι πάρα πολύ οδυνηρή για κάθε γυναίκα, αλλά «νιώθω υπέροχη, όμορφη και η θηλυκή, γιατί η ομορφιά δεν κρύβεται μόνο στο στήθος μιας γυναίκας ή στο ωραίο σώμα, κρύβεται στην ομορφιά της ψυχής. Κι αν η ψυχή μας είναι όμορφη, το σώμα παραμένει όμορφο», τονίζει η Βασιλική, η οποία ασχολείται με τις ενεργειακές θεραπείες.

Πολυτάλαντη καλλιτέχνης με δημιουργικό εύρος που καλύπτει τη ζωγραφική, το ψηφιδωτό, τις μικτές τεχνικές, το κόσμημα αλλά και τη φωτογραφία, η γενναία αγωνίστρια της ζωής προετοιμάζει τη νέα της φωτογραφική έκθεση, με την προσδοκία της παρουσίασης τον προσεχή Οκτώβριο, έχοντας ταυτόχρονα το βλέμμα στραμμένο στον ποδηλατικό μαραθώνιο ελπίδας, ζωής, αγάπης, υποστήριξης των καρκινοπαθών, της ψυχικής και συναισθηματικής τους ενδυνάμωσης.

«Είναι παράτολμο το εγχείρημα, θα έχει ασφαλώς σωματική καταπόνηση, αλλά το κάνω με αγάπη για κάθε συνάνθρωπο που πάσχει, το κάνω με θάρρος, με δύναμη ψυχής, για να τους δείξω ότι αν ένας άνθρωπος μπορεί, αν εγώ μπορώ, μπορούν και εκείνοι. Μπορούμε όλοι να αλλάξουμε τη ζωή μας. Μπορούμε όλοι να σκεφτούμε θετικά. Μπορεί ο καρκίνος να μας χτυπάει την πόρτα απλά για να μας βοηθήσει να κάνουμε τις θεμιτές αλλαγές μας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος ξεκινάει πρώτα από το ψυχοσυναισθηματικό μας πεδίο, και μετά εμφανίζεται στο σώμα», υποστηρίζει η ίδια.

Μότο ζωής είναι πλέον για την Βασιλική η θέση: «Πρέπει να δούμε τον καρκίνο σαν ένα μάθημα που έρχεται στη ζωή μας. Πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές μας και τη ζωή μας ομορφότερη. Να απαλλαγούμε από οτιδήποτε τοξικό εσωτερικό και εξωτερικό, τόσο στον εαυτό μας όσο και γύρω μας, να αρχίσουμε να κάνουμε καλύτερη άσκηση, καλύτερη διατροφή, να βάλουμε τις βιταμίνες στη ζωή μας, να ανυψώσουμε το πνευματικό μας επίπεδο ως ανθρώπινα όντα και ως ψυχές και να ακούσουμε τα βαθύτερα “θέλω” του εαυτού μας. Αυτό μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, εσωτερικά και εξωτερικά. Δύναμη ψυχής θέλει ο καρκίνος, αντοχή ψυχής, αγάπη για τον εαυτό μας θέλει ο καρκίνος. Αγάπη και ζωή θέλει ο καρκίνος, και τότε τον έχουμε νικήσει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου