ΤΟΠΙΚΑ

Απόστολος Μούσιος: «Τις μάχες δεν τις δίνει ποτέ ένας»

απόστολος-μούσιος-τις-μάχες-δεν-τις-δ-432919

Βγήκε επίσημα από τα χείλη εκπαιδευτικού στη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου: «τι κάνουμε εκλογές; Πάλι ο Μούσιος θα βγει»… Λίγες ώρες αργότερα, στο σχολικό συγκρότημα του 3ου και του 20ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, η παρατήρηση επιβεβαιώθηκε. Ο Αποστόλης Μούσιος, βγήκε για μία ακόμη φορά πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του τοπικού συλλόγου και είναι πλέον τυπική διαδικασία η συγκρότηση σε Σώμα του διοικητικού συμβουλίου, για να χριστεί και επίσημα εκ νέου πρόεδρος, για 20η συνεχόμενη χρονιά και 16η συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

343 ψήφους έλαβε ο Αποστόλης Μούσιος στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς από τους συναδέλφους του που τον τίμησαν για μία ακόμη φορά με την εμπιστοσύνη τους, δίνοντάς του εντολή να συνεχίσει στο «τιμόνι» του τοπικού συλλόγου.

Μία εντολή που ανανεώνεται επί 16 συνεχόμενες θητείες τα τελευταία 20 συνεχόμενα χρόνια. Από το 1997 ο Αποστόλης Μούσιος είναι στην ίδια θέση. Έως και το 2009 οι εκλογές για τις νέες διοικήσεις του συλλόγου ήταν σε ετήσια βάση. Από το 2009 και μετά, οι εκλογές διεξάγονται ανά διετία. Με την προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση, ο Αποστόλης Μούσιος, συμπληρώνει ακριβώς δύο δεκαετίες στην προεδρία του συλλόγου και χρίζεται ο μακροβιότερος εν ενεργεία πρόεδρος συνδικαλιστικού συλλόγου στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. «Φαινόμενο» τον χαρακτηρίζουν συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί που είναι στα συνδικαλιστικά όργανα.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, που όλα αυτά τα χρόνια οι συνάδελφοί μου με εμπιστεύονται με την ψήφο τους. Προσπαθώ να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες που έχουν προς το πρόσωπό μου αλλά πιστεύω ότι η ευθύνη που με βαραίνει είναι μεγάλη. Και είναι μεγάλη, γιατί πολλοί εκπαιδευτικοί, όλο αυτό το διάστημα, που κάναμε μαζί τις διαδρομές για την εκπαιδευτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, ήταν μαζί μου. Γενικά είμαι άνθρωπος που συνθέτω απόψεις, που μου αρέσει να συμπορεύομαι και να είμαι ανοιχτός σε ρεύματα ιδεών ανεξάρτητα από τη συνδικαλιστική αφετηρία ή προσέγγιση του καθενός. Πιστεύω βαθύτατα ότι ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ένας χώρος που είναι συναινετικός, στον οποίο μπορείς να συνθέσεις, μπορείς να συνυπάρξεις με διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν διαφορετική αφετηρία», ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Μούσιου, την Παρασκευή το βράδυ, έξω από το εκλογικό κέντρο στην οδό Ογλ, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

«Οι μάχες δεν δίνονται ποτέ από έναν»

Ερωτηθείς για τις μάχες που δόθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης, ο κ. Μούσιος, ήταν κατηγορηματικός: «Τις μάχες δεν τις δίνει ποτέ ένα πρόσωπο, τις δίνουμε όλοι μαζί».

Και συνέχισε: «Με τους εξαιρετικούς συναδέλφους που είχα την τύχη να συνεργαστώ όλα αυτά τα χρόνια, από διάφορους ιδεολογικούς χώρους, από διάφορες παρατάξεις, έχω πάρει πολλά. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτοί οι συνάδελφοι έχουν τις καλύτερες προθέσεις απέναντι στον κλάδο, άρα όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ αυτών και εμού, πιστεύω ότι μπορούμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα με το ποιος είναι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ή στην κυβέρνηση, να αποτελέσουμε τη μεγάλη αποτρεπτική δύναμη ενάντια στην πολιτική που προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να συρρικνώσει το δημόσιο σχολείο. Τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας έχει βυθιστεί στον κόσμο των μνημονίων, το δημόσιο σχολείο συρρικνώνεται, τα δικαιώματα καταστρατηγούνται και ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών».

Από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του συλλόγου, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, είναι η τράπεζα αίματος. «Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των εκπαιδευτικών που έχουν ανάγκη, όχι μόνο των εν ενεργεία αλλά και των συνταξιούχων. Όποιος εκπαιδευτικός έχει οποιαδήποτε ανάγκη, το Δ.Σ. είναι πάντα στο πλευρό του με ομόφωνες αποφάσεις. Στον νομό έχουμε ξεπεράσει τις όποιες αγκυλώσεις κουβαλούσαμε όλοι μας από το παρελθόν και προσπαθούμε να είμαστε πάντα κοντά στους συναδέλφους και να αφουγκραζόμαστε τι ζητούν. Προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Κανείς δεν διεκδικεί το αλάθητο. Όποιος νομίζει ότι δεν έχει κάνει λάθος, μάλλον δεν έχει κάνει τίποτα. Εμείς έχουμε κάνει τη διαδρομή μας, μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας και προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να γινόμαστε καλύτεροι», υπογράμμισε.

Το ίδιο το σχολείο το διακύβευμα

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρόκληση της νέας διετίας που ξεκινά στον σύλλογο: «Αυτό που διακυβεύεται είναι η συνεχής συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου. Αυτό θα πρέπει να προασπίσουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί. Συντονισμένα, οργανωμένα και αποτελεσματικά θα δώσουμε τη δική μας μάχη ενάντια σε εκείνους που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια εκπαίδευση. Έχουμε βρει κοινή συνισταμένη και προσπαθούμε να ενωθούμε κάτω από κοινές διεκδικήσεις. Σύνθημά μας, «μεγιστοποιώντας ό,τι μας ενώνει και ελαχιστοποιώντας ό,τι μας χωρίζει, θα προσπαθήσουμε να συνδιαμορφώσουμε ένα νέο σχολείο, το οποίο δεν θα χωρίζει αλλά θα ενώνει ανθρώπους».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η παράταξη της ΔΑΚΕ που συγκέντρωσε 478 ψηφοδέλτια. Η ΔΑΚΕ πήρε ποσοστό 40,79% και καταλαμβάνει τέσσερις στο διοικητικό συμβούλιο. Από την παράταξη εκλέγονται οι: Αποστόλης Μούσιος, Κωνσταντίνος Πολύζος, Δημήτρης Κυπαρισσάκος, Νικολέτα Τσιούμαρη.

Η Δημοκρατική Συνεργασία έλαβε 301 ψηφοδέλτια, ποσοστό της τάξης του 25,68% και κατέλαβε δύο έδρες στο διοικητικό συμβούλιο. Εκλέγονται οι Φίλιππος Κωνσταντινίδης και Αποστολία Μπέκα.

Ο συνδυασμός Αξιοπρέπεια- Αλληλεγγύη- Αντίσταση έλαβε 172 ψήφους (ποσοστό 14,68%) και καταλαμβάνει μία έδρα. Εκλέγεται ο Γιώργος Βαλής.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών απέσπασε 138 ψήφους και ποσοστό 11,78% και θα εκπροσωπηθεί με μία έδρα στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Εκλέγεται ο Βασίλης Τίρχας.

Τέλος, 81 ψηφοδέλτια, ποσοστό 6,9% και μία έδρα καταλαμβάνει η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών. Εκλέγεται ο Αργύρης Παπαθανασίου.

Στις εκλογές για τη ΔΟΕ, η ΔΑΚΕ απέσπασε 448 ψήφους και εξέλεξε πέντε αντιπροσώπους, η Δημοκρατική Συνεργασία 294 ψήφους και εκλέγει 3, η Αξιοπρέπεια-Αλληλεγγύη- Αντίσταση 176 ψήφους και εκλέγει 2 αντιπροσώπους, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών 161 ψήφους και εκλέγει δύο αντιπροσώπους και η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών πήρε 83 ψήφους και δεν εκλέγει αντιπρόσωπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου