ΤΟΠΙΚΑ

Μας θεωρούν τόσον ανόητους;

μας-θεωρούν-τόσον-ανόητους-851206

Διαβάζω τα πονήματα ορισμένων «προοδευτικών» αρθρογράφων που έχουν αναλάβει εργολαβικώς την υπεράσπιση του νέου τρόπου γραφής -ανάγνωθι διαγραφής- της ιστορίας και αναρωτιέμαι αν είμαι τόσο ανόητος, ή εκείνοι φέρονται τόσο εξυπνακίστικα.
Ένα από τα μεγάλα επιχειρήματα, υπέρ μιας αναθεώρησης των σχολικών βιβλίων ιστορίας κατά τρόπο που να τα κάνει αποδεκτά και από την Τουρκία, είναι η επίκληση του γεγονότος ότι η Γαλλία και η Γερμανία, αν και πρώην εμπόλεμες, ακολουθούν μια τέτοια πρακτική.
Αφού λοιπόν το κάνουν οι Γάλλοι με τους Γερμανούς, γιατί να μην το κάνουμε και εμείς;
Το ότι οι δυο αυτές χώρες είναι σήμερα κάτι παραπάνω από φιλικές, έχοντας συμπτύξει «γαλλογερμανικό άξονα», ενώ ο δικός μας γείτονας μας απειλεί με πόλεμο και διεκδικεί κομμάτι από την εθνική κυριαρχία μας, είναι κάτι που… τους διαφεύγει.
Άλλωστε και εμείς στα βιβλία μας δεν μιλάμε για εγκλήματα της Γερμανίας, αλλά των Ναζί.
Το ότι η σημερινή πολιτική και πνευματική ηγεσία και ο λαός της Γερμανίας καταδικάζουν οι ίδιοι τα εγκλήματα των χιτλερικών, ενώ η Τουρκία φυλακίζει όσους τολμούν να μιλήσουν για τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ποντίων, επίσης… τους διαφεύγει.
Το ότι η προσέγγιση του γαλλικού και του γερμανικού λαού, μέσα και από την μετριοπαθή θεώρηση της πρόσφατης ιστορίας, είναι προϊόν κοινής δουλειάς, αμφίπλευρης και όχι μονομερούς, το γνωρίζουν. Κάνουν όμως ότι δεν γνωρίζουν τι συνέβη στην πράξη, με εμάς και τους γείτονες μας, όταν, στα πλαίσια των συμφωνιών του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζεμ, επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο.
Η ελληνική επιτροπή συνέταξε τον κατάλογο των θεμάτων που, κατά την κρίση της, θα έπρεπε να τύχουν επεξεργασίας, ώστε να μην τροφοδοτούν με μίσος, εκατέρωθεν, τις νέες γενιές. Αλλά όταν ο επικεφαλής Έλληνας διπλωμάτης αναζήτησε τον Τούρκο ομόλογό του, για μια κοινή συνάντηση, πληροφορήθηκε ότι οι προτάσεις του έτυχαν τέτοιας… θερμής υποδοχής, από την επίσημη εξουσία και το «βαθύ κράτος», ώστε τον μετέθεσαν εσπευσμένως στο Αφγανιστάν.
Είναι άραγε τυχαίο ότι οι ίδιοι αρθρογράφοι, είχαν εργολαβικώς αναλάβει και την διαφήμιση του σχεδίου Ανάν;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου