ΤΟΠΙΚΑ

Υπηρεσιακά οχήματα υπό… παρακολούθηση

υπηρεσιακά-οχήματα-υπό-παρακολούθη-434099

«Μεγάλος αδερφός»… στα οχήματα του Δήμου Βόλου. Μέσω πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση του στόλου των οχημάτων, ο δήμος θα έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα πού βρίσκεται το κάθε υπηρεσιακό όχημα, με τι ταχύτητα κινείται, και αν ακολουθεί το προβλεπόμενο από την υπηρεσία δρομολόγιο.

Η μελέτη έχει εκπονηθεί και για την προμήθεια του πληροφοριακού συστήματος πρόκειται να διεξαχθεί ανοιχτός δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός προϋπολογισμού 107.880 ευρώ.

Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, ο Δήμος Βόλου θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται συνολικά 130 οχήματα.

Θα καταγράφεται η ακριβής θέση και κατάσταση των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο: σε ποια οδό βρίσκεται, την ταχύτητα με την οποία κινείται, την κατεύθυνση της κίνησης, την ένδειξη της κατάστασης (μετακίνηση ή στάση) και την κατηγορία του οχήματος, αν είναι δηλαδή φορτηγό, απορριμματοφόρο κ.ά.

Στο σύστημα θα αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες κίνησης των οχημάτων και συγκεκριμένα δρομολόγια ανά ημερομηνία, στάσεις και επισκέψεις, και θα υπάρχει δυνατότητα playback, για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκε το προγραμματισμένο δρομολόγιο και αν υπήρχαν άσκοπες μετακινήσεις ή στάσεις.

Ημερησίως θα εκδίδονται στατιστικά στοιχεία για τα διανυθέντα χιλιόμετρα, το ιστορικό των διαδρομών, τη μέγιστη ταχύτητα, το ιστορικό των στάσεων, τον συνολικό χρόνο κίνησης-στάσης, την επισκεψιμότητα των σημείων ενδιαφέροντος, τις αποστάσεις και το χρόνο κίνησης μεταξύ των στάσεων.

Θα στέλνονται δε αυτόματες ειδοποιήσεις με μήνυμα μέσω κινητού ή διαδικτύου για ενδεχόμενη υπέρβαση ταχύτητας, κίνηση εκτός προκαθορισμένου ωραρίου ή για τυχόν αποσύνδεση της τροφοδοσίας της συσκευής.

Στο σύστημα θα τηρείται επίσης η καρτέλα του κάθε οχήματος με τα στοιχεία του (τύπος οχήματος, καύσιμο, αριθμός πλαισίου, αριθμός κυκλοφορίας, διάστημα service, αλλαγής ελαστικών, ΚΤΕΟ κ.ά.), και κάθε φορά που θα λήγει για παράδειγμα το ασφαλιστήριο ή θα χρειάζεται σέρβις, θα υπάρχει αυτόματη ενημέρωση με SMS ή e-mail.

Στοιχεία θα τηρούνται και για τους οδηγούς, ενώ παράλληλα θα μπορεί μέσω του συστήματος να βελτιστοποιείται το δρομολόγιο κάθε οχήματος, το οποίο θα παρακολουθείται για να διαπιστωθεί αν εκτελείται σωστά.

Σημειώνεται ότι σε ένα απορριμματοφόρο όχημα του δήμου θα εγκατασταθεί κατάλληλη συσκευή ζύγισης και ταυτοποίησης κάδων, η οποία θα συνδεθεί με την τηλεματική συσκευή του οχήματος για την αποστολή δεδομένων. Η συσκευή θα χρησιμοποιεί κατάλληλους αισθητήρες για τη μέτρηση του βάρους κάθε κάδου κατά την αποκομιδή και θα αποστέλλει την πληροφορία στον κεντρικό server. Θα υποστηρίζει επίσης την ταυτοποίηση κάδων.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου