ΤΟΠΙΚΑ

Ελάχιστες απουσίες υποψηφίων των Πανελλαδικών στη Μαγνησία

ελάχιστες-απουσίες-υποψηφίων-των-παν-438445

Χωρίς προβλήματα διεξήχθη σήμερα στη Μαγνησία η δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων με τους υποψηφίους των ΓΕΛ να διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα καταγράφηκαν ελάχιστες απουσίες υποψηφίων, ο αριθμός των οποίων είναι μικρότερος των 50.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων άνοιξε με τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων, να εξετάζονται στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας. Στα δύο εξεταστικά κέντρα της περιοχής, στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, προσήλθαν 305 υποψήφιοι από το σύνολο των 379, με το ποσοστό αποχής από τις εξετάσεις να διαμορφώνεται στο 20% περίπου (74 απουσίες).

Η πρεμιέρα των πανελλαδικών έγινε χωρίς προβλήματα στο νομό Μαγνησίας. «Σήμερα (σ.σ. χθες) οι μαθητές ξεκινούν τη δική τους προσπάθεια για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζουμε ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με την αποφοίτησή τους λαμβάνουν τόσο απολυτήριο όσο και πτυχίο. Αξιοποιούν το απολυτήριό τους και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και για πρώτη φορά φέτος, ποσοστό των μαθητών θα εισαχθεί και στα πανεπιστήμια. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους», είπε από την πλευρά του, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, που παραβρέθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και πρόεδρο του δεύτερου εξεταστικού κέντρου των πανελλαδικών για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων, Αντώνη Ανδριανίδη, τα θέματα παραλήφθηκαν στις 8:30 το πρωί, έγινε η αναπαραγωγή και διανομή τους στους υποψηφίους και η εξέταση ξεκίνησε στις 9 το πρωί. Στις 10:01 π.μ. έγινε και η πρώτη αποχώρηση υποψηφίου από την αίθουσα εξετάσεων.

«Το θέμα της έκθεσης ήταν απόσπασμα από τον Θεοτοκά με τίτλο «Παραινέσεις ενός πατέρα». Σε γενικές γραμμές ήταν ένα βατό θέμα», σχολίασε ο κ. Ανδριανίδης.

Βατό χαρακτήρισαν το θέμα και οι υποψήφιοι. «Τα θέματα ήταν εύκολα. Φοβόμασταν τι θα πέσει, όμως όταν είδαμε το θέμα χαρήκαμε», είπε η υποψήφια από τον τομέα γεωπονίας, Ευαγγελία Μαρέτσιου. «Το θέμα της έκθεσης ήταν βατό. Είναι θετικό ότι φέτος έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε και σε σχολές των ΑΕΙ. Προσωπικά θέλω να γίνω προγραμματιστής», ανέφερε ο υποψήφιος από τον τομέα πληροφορικής Αγγελος Αλεξόπουλος. «Τα θέματα ήταν αρκετά εύκολα. Δεν περίμενα να μπει το συγκεκριμένο θέμα, αν και το έχουμε διδαχθεί και στο σχολείο», επεσήμανε από την πλευρά της η υποψήφια του τομέα οικονομίας και διοίκησης, Αννα Τσιμβρακίδη.

Συγκέντρωση… γονέων

Απόλυτη ηρεμία επικρατούσε χθες στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων.

Ωστόσο, έξω από το σχολείο, ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί γονείς, που αγωνιούν για τα παιδιά τους που περνούν από τη διαδικασία των πανελλαδικών.

Περίμεναν να τελειώσουν την εξέταση, να τους ρωτήσουν πώς τα πήγαν, να τους συνοδεύσουν στο σπίτι.

Κινητά εκτός

Εκτός αιθουσών έμειναν τα κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τις οδηγίες, ακόμη και κλειστό το κινητό τηλέφωνο μέσα στην αίθουσα της εξέτασης, μπορεί να επιφέρει μηδενισμό του γραπτού.

Στην είσοδο του σχολείου, είχε τοποθετηθεί κούτα, όπου οι υποψήφιοι άφηναν τα τηλέφωνά τους. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή για τη φύλαξη των κινητών, Χρήστο Ψαρρά, σε κάθε κινητό επικολλούνταν ένα αυτοκόλλητο με το όνομα του μαθητή, ο οποίος ολοκληρώνοντας την εξέταση και πριν φύγει από το σχολείο, υπέγραφε σε ονομαστική κατάσταση ότι παρέλαβε το κινητό του.

«Δυστυχώς παρά τις οδηγίες, οι μαθητές έρχονται με τα κινητά τους. Κάποιοι ήρθαν και με δύο κινητά», ανέφερε ο κ. Ψαρράς.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών, η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην δοκιμασία των εξετάσεων για την εισαγωγή τους, στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας:

«Στη Θεσσαλία θα λάβουν μέρος 5751 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων σε 67 Εξεταστικά Κέντρα και 1380 υποψήφιοι Επαγγελματικών Λυκείων σε 8 Εξεταστικά Κέντρα.

«Τ’ αλφαβητάρι των άστρων που συλλαβίζεις / όπως το φέρει ο κόπος της τελειωμένης μέρας» γράφει ο Σεφέρης στο ποίημά του «Τελευταίος Σταθμός». Οι στίχοι αυτοί ταιριάζουν στον κόπο της “τελειωμένης” πορείας των μαθητών, στο όμορφο ταξίδι της μαθητικής ζωής το οποίο καταλήγει σε έναν σημαντικό σταθμό, όχι όμως και τον τελευταίο.

Αγαπητοί μας μαθητές, κάθε τέλος σηματοδοτεί και μία νέα αρχή. Για εσάς, που με κόπο και επιτυχία φτάσατε ως εδώ, ξεκινάει ένα νέο ταξίδι, αυτό της ενηλικίωσης με τους πολυάριθμους σταθμούς της ζωής. Όπως κι αν είναι αυτός ο σταθμός, καλός ή λιγότερο καλός, σημασία έχει «ο πηγαιμός» και η ελπίδα για τα επόμενα ταξίδια.

Ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι καθηγητές σας και οι υπηρεσίες της Εκπαίδευσης φροντίζουμε ώστε και αυτή η εξεταστική διαδικασία να διεξαχθεί σε κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας, αδιαβλητότητας και διαφάνειας.

Εσείς απερίσπαστοι να κάνετε την προσπάθειά σας και να στοχεύετε ψηλά διότι με “το αλφαβητάρι των άστρων” γράφονται τα όνειρα που έχει ανάγκη η νέα γενιά και ο τόπος μας».

Ο Δήμος Βόλου

Από τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου, Θάνο Θεοδώρου, απευθύνεται το εξής μήνυμα στους υποψηφίους των πανελλαδικών:

«Aγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες,

Η Δημοτική Αρχή του Βόλου σας στέλνει τις ευχές της για επιτυχία και δύναμη και σας καλεί να επιδείξετε ψυχραιμία και ηρεμία στην αντιμετώπιση της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκίνησαν, θέτοντας σε τροχιά ενεργοποίησης όνειρα και σχέδια για το μέλλον σας, αλλά και το μέλλον της χώρας που εναποτίθεται στο πρόσωπό σας.

Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας να έχετε, χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς φόβο, για να αντιμετωπίστε τη δοκιμασία που θα ορίσει αλλά δεν θα καθορίσει το μέλλον σας. Είναι αναμφίβολα απαραίτητο να ενεργοποιήσετε γνώσεις και κρίση και να αποδώσετε το καλύτερο δυνατό.

Οι εξετάσεις πιστοποιούν γνώσεις και ετοιμότητα χωρίς να τις αποδεικνύουν και δίχως να διασφαλίζουν την εξέλιξή σας. Να μην ξεχνάτε ότι κάθε αποτέλεσμα δοκιμασίας και ανάλογης διαδικασίας καταληκτικά ενεργοποιεί δυνάμεις που αγνοούσαμε και δυνατότητες που δεν υπολογίζαμε.

Να σας συντροφεύουν τα όνειρά σας που θα φωτίζουν το δρόμο που θα ακολουθήσετε. Να θυμόσαστε ότι η δύναμη, η αισιοδοξία και η ελπίδα ενισχύουν όσα με κόπο κατακτήσατε για να αποκτήσετε, να γίνουν γνώση και κρίση, και να σας οδηγήσουν εκεί που η ψυχή και η καρδιά σας προσδοκά.

Σε εσάς, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας που στήριξαν τον αγώνα σας και σας υποστήριξαν σε δύσκολες στιγμές και εποχές οι ευχές να δίνουν δύναμη και προσδοκία για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη που οφείλει να προκύψει για το καλό σας και το καλό όλων μας. Καλή δύναμη και επιτυχία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου