ΤΟΠΙΚΑ

Εργαζόμενοι γερνούν… μαζί με το ΕΣΥ

εργαζόμενοι-γερνούν-μαζί-με-το-εσυ-441690

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, που λειτουργούν με το μισό από το προσωπικό που είχαν το 2010, και μέση ηλικία τα 50 έτη.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους ξεκίνησαν να εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τη δεκαετία του ‘80 και όσοι δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί πλησιάζουν σε ηλικία συνταξιοδότησης. Το σύστημα γερνά και δεν ανανεώνεται, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας να εισέρχονται και αυτά στην… τρίτη ηλικία.

«Δεν έχει γίνει καμία καινούργια πρόσληψη. Είχαμε προσληφθεί 25άρηδες, έχουμε φτάσει στα πενήντα και νέοι συνάδελφοι δεν υπάρχουν. Αν φύγουμε και εμείς, μοιραία οι δομές αυτές θα εκφυλιστούν και σταδιακά θα κλείσουν. Πρέπει όσο είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν στο Υπουργείο Υγείας πως πρέπει να δρομολογηθούν στοχευμένες προσλήψεις, για να ενισχυθεί το προσωπικό με νέο αίμα», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιάννης Γατής.

Από το 2010 παρατηρείται μια αυξημένη ροή προσωπικού των Κέντρων Υγείας προς τη συνταξιοδότηση. Υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν επειγόντως ορισμένες θέσεις, προκειμένου το ΕΣΥ να μπορέσει να καλύψει επείγουσες ανάγκες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, που εκτιμά πως η γήρανση του ανθρώπινου δυναμικού καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα στα δημόσια Κέντρα Υγείας.

«Το προσωπικό πρέπει να είχε ανανεωθεί χθες. Η σημερινή κατάσταση στη Μαγνησία δείχνει ότι οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας μαραζώνουν. Αν το Υπουργείο Υγείας δεν κάνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση θα κλείσουν, και ο κόσμος θα οδηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας από την τσέπη του», είπε επίσης ο πρόεδρος του σωματείου.

Σύμφωνα με τον κ. Ι. Γατή, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας, πριν από λίγα χρόνια «μετρούσε» 217 μέλη, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο 100 άτομα, δείγμα και αυτό τις φθίνουσας πορείας που ακολουθεί το προσωπικό.

Κανένα φως… από την 5η ΥΠΕ

Ο σύλλογος εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, σε συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου, για το θέμα της υποστελέχωσης αλλά και για άλλα ζητήματα, υποστηρίζει ότι οι απαντήσεις που πήρε δεν είναι ικανοποιητικές. Εκ μέρους της 5η ΥΠΕ κατέστη σαφές πως αυτή τη στιγμή λόγω των μνημονιακών περιορισμών δεν είναι εφικτό να γίνουν νέες προσλήψεις, πλην των επικουρικών οδηγών ασθενοφόρων που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και που υπολογίζεται πως θα πιάσουν δουλειά περί τα τέλη του χρόνου. Μέχρι τότε, η κατάσταση θα παραμείνει προβληματική και τα έκτακτα περιστατικά, στις βάρδιες που δεν καλύπτονται από οδηγό του οικείου Κέντρου Υγείας, θα εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ.

Όσον αφορά το θέμα των μικροβιολογικών εργαστηρίων, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως όσοι διαγωνισμοί έγιναν, κρίθηκαν άγονοι καθώς οι εταιρείες είναι απρόθυμες να λάβουν μέρος σε περιοχές που το οικονομικό αντικείμενο είναι μικρό, αυτό ωστόσο προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες, αλλά και σημαντική ταλαιπωρία για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, που θα πρέπει είτε με παραπεμπτικά να απευθυνθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια, είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους μικροβιολογικές εξετάσεις.

Τέλος, όσον αφορά τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας, απορρίφτηκε οποιαδήποτε συζήτηση περί ανάθεσης της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία, καθώς τα κονδύλια είναι συγκεκριμένα και δεν υφίσταται δυνατότητα για να εξασφαλιστούν πόροι προς αυτή την κατεύθυνση. Από την 5η ΥΠΕ ωστόσο, επισημάνθηκε πως όπου κριθεί απαραίτητο να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κτηρίων που στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας (πόρτες ασφαλείας, κιγκλιδώματα κ.ά.), αυτές θα δρομολογηθούν σε συνεννόηση με τους διευθυντές των μονάδων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου