ΤΟΠΙΚΑ

Επίγειοι παράδεισοι στο Πήλιο

επίγειοι-παράδεισοι-στο-πήλιο-442166

Κερδίζουν σταθερά έδαφος οι εναλλακτικές δράσεις τουρισμού με επίκεντρο τα βότανα και τα αρωματικά του Πηλίου, που αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η νέα εναλλακτική δράση που αναπτύσσεται σταδιακά, είναι ταυτόσημη με τη δημιουργία μικρών επίγειων παραδείσων, σε διάφορες περιοχές του Πηλίου, προκειμένου οι ξένοι που επισκέπτονται την περιοχή μας να έρθουν σε επαφή με τα βότανα και τα αρωματικά, που αποτελούν δώρα της φύσης επί χιλιάδες χρόνια. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν νέοι επιχειρηματίες με όραμα, μεράκι και δημιουργική διάθεση, οι οποίοι δημιουργούν φάρμες με όλα τα καλά του Θεού, προσελκύοντας ομάδες Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεκάδες επιχειρηματίες στρέφουν το βλέμμα προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών δράσεων τουρισμού, με επίκεντρο τη γη και τους καρπούς της, την έμπνευση αλλά και τη γαστρονομία, που αναμφίβολα συνδέεται άμεσα με την καλλιέργεια βοτάνων και αρωματικών.

Απτή απόδειξη η οικογένεια Καραΐσκου, που κάνει πράξη τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα. Η φάρμα που δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πορταριάς, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας πρωτότυπης δράσης, ταυτόσημης με τις παραδοσιακές γεύσεις και την τοπική γαστρονομία.

Δημιουργός της φάρμας είναι ο 34χρονος Στέφανος Καραΐσκος, ένας νέος επιχειρηματίας, απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας και λάτρης της φύσης, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα της μητέρας του Ελένης Καραΐσκου, η οποία εδραίωσε επί της ουσίας τα μαθήματα μαγειρικής και γνωριμίας με την πηλιορείτικη κουζίνα, με αποδέκτες ομάδες ξένων τουριστών. Τα βότανα και τα αρωματικά του Πηλίου κατέχουν σημαντική θέση στα μαθήματα μαγειρικής που παρακολουθούν τουρίστες από την Ευρώπη και την Αμερική, και κατά συνέπεια η δημιουργία φάρμας είναι η φυσική συνέχεια της παραπάνω δραστηριότητας.

Παράλληλα, τα βότανα και τα αρωματικά είναι βασικό συστατικό για τις υπέροχες γαστρονομικές δημιουργίες του εστιατορίου «Κρίτσα» στην Πορταριά, που ανήκει στην ίδια οικογένεια και κατά συνέπεια όλες οι δράσεις που αναπτύσσονται είναι αλληλένδετες. Οι γιοί της Ελένης Καραΐσκου, Φίλιππος και Στέφανος έχουν πάρει τη σκυτάλη της διαδοχής από τη μητέρα τους, συνεχίζοντας μια επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, που εμπλουτίζεται από νέες προτάσεις.

Ο Στέφανος Καραΐσκος καλλιεργεί βότανα και αρωματικά στη φάρμα του

Φάρμα στο Πήλιο

Η φάρμα που δημιούργησε ο Στέφανος Καραΐσκος βρίσκεται κοντά στην Πορταριά, σε μια έκταση 20 περίπου στρεμμάτων, από τα οποία έχουν αξιοποιηθεί τα 17 περίπου, για την καλλιέργεια βοτάνων και εποχιακών λαχανικών. «Έχουμε δημιουργήσει ένα κτήμα στο οποίο έχουμε αρχίσει να κάνουμε ξεναγήσεις. Κατ’ αρχάς κάνουμε τα μαθήματα μαγειρικής. Έχουμε φυτέψει στον λαχανόκηπό μας βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, δενδρολίβανο, τσάι του βουνού, δίκταμο, άγρια μέντα, δυόσμο, και τα χρησιμοποιούμε στα μαθήματα μαγειρικής και στο εστιατόριό μας, και όταν έρχονται γκρουπ ξένων τούς ξεναγούμε», όπως ανέφερε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Τα γκρουπ που επισκέπτονται το αγρόκτημα, συμμετέχουν κατά βάση στα μαθήματα μαγειρικής στη φύση, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Καραΐσκος «οι ξένοι τουρίστες δείχνουν ενδιαφέρον για τα βότανα και τα φυτά, και πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον σε αυτό τον τομέα. Εμείς δεν είμαστε κατ’ επάγγελμα αγρότες, διευκρινίζει, αλλά ακόμη και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, μπορούν να αξιοποιήσουν τον συγκεκριμένο τομέα».

Ο ίδιος είναι φύσει και θέσει λάτρης του Πηλίου, της φύσης και των εναλλακτικών δράσεων σε ανοιχτό περιβάλλον, με ανάλογες γνώσεις και περγαμηνές. Όπως εξηγεί ο δραστήριος επιχειρηματίας «στη διάρκεια των σπουδών μου στη Γυμναστική Ακαδημία έλαβα την ειδικότητα αθλητισμός – τουρισμός και περιβάλλον, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να κάνει περιηγήσεις στο Πήλιο και ανοιχτές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου. Υπάρχει μέλλον σε αυτό τον τομέα, και προσφέρει ευρύ πεδίο ανάπτυξης».

Θέκλα Καμμένου , τουριστική πράκτορας: Εχει μέλλον ο εναλλακτικός τουρισμός

Περιήγηση στη φύση

Η νέα τουριστική τάση αναπτύσσεται με σταθερά βήματα και υιοθετείται σταδιακά από τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις της περιοχής μας. Η Θέκλα Καμμένου συγκαταλέγεται στους τουριστικούς πράκτορες που καλλιεργούν το κεφάλαιο βότανα και αρωματικά, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν, το οποίο απαιτεί την ανάλογη οργάνωση, και το σημαντικότερο χρειάζεται το σωστό πλαίσιο συνεργασίας. Πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά όλοι οι φορείς, οργανωμένα και να βάλουμε στόχους. Να ασχοληθούμε με πιο δημιουργικά θέματα, που αφορούν την περιοχή μας».

Η δράση που προωθεί η ίδια στο πεδίο του εναλλακτικού τουρισμού, αφορά κυρίως περιπατητικές δραστηριότητες, ενώ η ενότητα που σχετίζεται με τα βότανα, περιλαμβάνει, αντίστοιχα, επισκέψεις σε μεγάλους ιδιωτικούς κήπους που είναι ανοιχτοί στο κοινό, στο κέντρο αυτοφυούς ορχιδέας στην Κερασιά και «γενικώς υπάρχει μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα», διευκρινίζει η ίδια.

Πάγια θέση της κ. Καμμένου είναι ότι «πρέπει να δομήσουμε πάνω στις σωστές βάσεις, ως περιοχή, τις δράσεις στη φύση. Έχει μέλλον και μεγάλες προοπτικές το κεφάλαιο βότανα και αρωματικά, αλλά αν δομηθεί σωστά με ένα δίκτυο κήπων, αφού προηγουμένως δούμε τι ζητούν οι ξένοι και διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί, ειδικά για τις χαμηλές περιόδους. Θεωρώ ότι το Πήλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο και από μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι ο παράδεισος των περιπατητών και γενικά των φίλων των εναλλακτικών μορφών που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου