ΤΟΠΙΚΑ

Στην κόψη του ξυραφιού… βρίσκονται τρόφιμοι στο «Φιλύρα»

στην-κόψη-του-ξυραφιού-βρίσκονται-τρ-442391

Κινδυνεύουν να χάσουν το προνοιακό επίδομα, επειδή φιλοξενούνται σε δημόσια δομή

Στην κόψη του ξυραφιού τρόφιμοι στο «Φιλύρα» του Νοσοκομείου Βόλου. Κινδυνεύουν να χάσουν το προνοιακό επίδομα που λαμβάνουν ανά δίμηνο… ελέω των διατάξεων ενός παλιού νόμου, που αν ενεργοποιηθεί τους εξαιρεί από δικαιούχους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ειδικότερα σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται επτά τρόφιμοι του Φιλύρα που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα, με το οποίο ουσιαστικά και «βιοπορίζονται» εξυπηρετώντας διάφορες προσωπικές τους ανάγκες. Τις τελευταίες εβδομάδες, από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Βόλου, έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις για το καθεστώς παραμονής τους στη δομή, προκειμένου να διερευνηθεί αν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ή όχι το βοήθημα. Όλα ξεκίνησαν όταν ορισμένοι από τους τροφίμους, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία, έπρεπε να περάσουν επανέλεγχο από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ και στη συνέχεια να καταθέσουν τις νέες βεβαιώσεις αναπηρίας στην Πρόνοια.

Υπάλληλοι ωστόσο που άρχισαν να ξεσκονίζουν διάφορες διατάξεις της νομοθεσίας, ανακάλυψαν -όπως υποστηρίζεται- πως με βάση σχέδιο νόμου του 1989, πάσχοντες που φιλοξενούνται σε δημόσιες δομές, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το επίδομα, διότι όλες τους οι ανάγκες καλύπτονται από τα κονδύλια που προορίζονται για τη λειτουργία αυτών των δομών!

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Πρόνοιας απέστειλε έγγραφο στο «Φιλύρα», ζητώντας διευκρινίσεις για τη νομική υπόσταση της δομής, τη χρηματοδότηση που λαμβάνει και τους τροφίμους που φιλοξενεί. Αυτό όπως ήταν φυσικό, σήμανε συναγερμό, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των τροφίμων και των συγγενών τους, που φοβούνται πλέον πως ξαφνικά, από τη μία στιγμή στην άλλη, οι δικοί τους άνθρωποι κινδυνεύουν να στερηθούν αυτό το μικρό βοήθημα που τους επιτρέπει να καλύπτουν κάποια από τα προσωπικά τους έξοδα.

Σημειώνεται πως το «Φιλύρα» που είναι δομή ψυχικής υγείας, λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Νοσοκομείου Βόλου. Η χρηματοδότηση της δομής τελευταία χρόνια, έχει υποστεί και αυτή… μνημονιακές περικοπές, όπως όλοι οι τομείς της υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου