ΤΟΠΙΚΑ

Ο βροχερότερος Μάιος της 10ετίας στον Βόλο

ο-βροχερότερος-μάιος-της-10ετίας-στον-βό-444057

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στον Βόλο μπορεί να «θύμισαν» Λονδίνο, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ο Μάιος θεωρείται γενικότερα ένα μήνας ασταθής, ενώ τουλάχιστον δύο φορές στη δεκαετία μπορεί να δώσει μεγαλύτερης έντασης βροχοπτώσεις και έντονο χαλάζι, όπως έγινε φέτος. Η μέση τιμή βροχόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας πάντως κινήθηκε στα 30 χιλιοστά. Την ίδια ώρα οι παραγωγοί «μετρούν τις πληγές τους», αφού η ένταση των βροχοπτώσεων προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Η πρώτη εικόνα που αποκομίζουν από τα χωράφια, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εποχικές καλλιέργειες, είναι αρνητική. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ειδικά στα βαμβάκια θα γίνουν επανασπορές, εκτινάσσοντας για μία ακόμη φορά στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η μέση τιμή βροχόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας κινήθηκε στα 30 χιλιοστά, ενώ για ολόκληρο τον μήνα Μάιο «σκαρφάλωσε» στα 42 χιλιοστά, ποσοστό υψηλότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο που μετρήθηκε στα 37 χιλιοστά.

«Δεν πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο, ούτε και μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο καθηγητής Υδρολογίας του Παν. Θεσσαλίας Μ. Σπηλιωτόπουλος. Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως τέτοιες ποσότητες βροχοπτώσεων μήνα Μάιο, καταγράφονται δύο φορές τη δεκαετία, στοιχείο που έχει και αυτό τη σημασία του, ασχέτως αν οι ειδικοί δεν προσδίδουν σε αυτό τον χαρακτήρα του «ακραίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι μετεωρολόγοι. Για τον κ. Νίκο Καντερέ που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. «Δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο, γιατί ο Μάιος, θεωρείται κατεξοχήν μήνας αστάθειας. Στατιστικά, δηλαδή, γνωρίζουμε πως είναι μήνας που μπορεί να δώσει τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία διακρίνονται από ραγδαιότητα, δηλαδή πολύ μεγάλες ποσότητες νερού σε ελάχιστο χρόνο, όπως και χαλαζοπτώσεις, καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός μετεωρολόγος.

«Χτυπήθηκαν» οι εποχικές καλλιέργειες

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε εποχικές και όχι μόνο καλλιέργειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ανάλογα το είδος της καλλιέργειας, θεωρείται σίγουρο πως οι παραγωγοί θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις, καθώς η παραγωγή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

Ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος της «Αγρομηχανικής ΑΕ», ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επιχειρεί μία πρώτη «χαρτογράφηση» των ζημιών που καταγράφονται ανά καλλιέργεια.

Ξεκινώντας από τα οπωροκηπευτικά και τα αμπέλια, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Σε συνδυασμό μάλιστα με την απότομη άνοδο ξανά της θερμοκρασίας που σημειώνεται τις δύο τελευταίες μέρες, έχει δημιουργηθεί ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ». Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ακούει πρωτίστως στο όνομα περονόσπορος, που «τρέφεται» από τέτοια καιρικά φαινόμενα, επιφέροντας όμως «ύπουλο χτύπημα» στις καλλιέργειες. «Οι παραγωγοί θα πρέπει να σπεύσουν να ψεκάσουν για περονόσπορο και ωίδιο (μπάστρα), που είναι δύο επικίνδυνοι μύκητες, που όταν εμφανιστούν κάνουν σοβαρή ζημιά στην παραγωγή», σημείωσε ο Βολιώτης γεωπόνος.

Επίσης, τα καιρικά φαινόμενα της εβδομάδας που μας πέρασε έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή κερασιών. Όσα δεν είχαν μαζευτεί έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας. «Όσοι δεν είχαν κάνει 3-4 εφαρμογές αρχίζοντας 3-5 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και σίγουρα θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΛΓΑ για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις», εκτιμά ο κ. Κούντριας.

Καλύτερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα για τα σιτάρια, σε αντίθεση με τις καλλιέργειες κριθαριού και βίκου, στις οποίες οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ειδικά στις εκτάσεις όπου δεν έχουν ακόμη αλωνιστεί και θα πρέπει πρώτα να στεγνώσουν τα χωράφια ώστε να μην υπάρχει μεγάλη υγρασία που ευνοεί τους μύκητες για να ξεκινήσει το αλώνισμα.

Λιμνάζουν οι βαμβακοκαλλιέργειες

Σοβαρό εξάλλου πρόβλημα όπως είχε γράψει εξαρχής ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ διαπιστώνεται στις βαμβακοκαλλιέργειες κυρίως στην περιοχή του Αλμυρού και δευτερευόντως στην Κάρλα.

Στη νοτιοδυτική Μαγνησία, σε πολύ μεγάλη έκταση σύμφωνα με τον κ. Θαν. Κούντρια , τα χωράφια έχουν λιμνάσει, όσα βαμβάκια δεν είχαν προλάβει να αναπτυχθούν έχουν σχεδόν «πνιγεί» και πιθανότατα, όπως εκτιμά ο έμπειρος γεωπόνος, θα χρειαστούν επανασπορά.

Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή των παρακάρλιων κοινοτήτων, αν και εκτιμάται πως η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τον Αλμυρό.

Εκτινάσσεται το κόστος παραγωγής στα ύψη

Η πρώτη εικόνα που αποκομίζουν οι αγρότες από τα χωράφια είναι αρνητική, και όπως όλα δείχνουν θα γίνουν επανασπορές, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η δυσκολότερη για τους αγρότες του νομού. Ήταν βροχερή σε όλη τη διάρκειά της, ενώ την Παρασκευή έπεσε και χαλάζι, που σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση σχεδόν μηδένισε τη δουλειά που είχαν κάνει μέχρι τότε στα χωράφια τους. Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν, ωστόσο ευνοούν την ανάπτυξη του φαινομένου της σηψιρριζίας, δηλαδή της μυκητίασης στο κάτω μέρος του βλαστού και στις ρίζες. Είναι ασθένεια που οφείλεται στην επίδραση μυκήτων και προκαλεί τη σήψη των ριζών, με αποτέλεσμα αυτές να μην αναπτύσσονται στο βαμβάκι.

Ήδη πολλοί αγρότες επέστρεψαν στα χωράφια τους και ξεκίνησαν εκ νέου τη σπορά, γνωρίζοντας από τώρα ότι ο λογαριασμός στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου θα είναι ιδιαίτερη βαρύς. Ειδικότερα το κόστος της επανασποράς υπολογίζεται στα 30-40 ευρώ το στρέμμα, ενώ μόνο ο σπόρος κοστίζει 10 ευρώ το στρέμμα. «Εάν έχεις ποτίσει κιόλας, πάει τζάμπα και το πότισμα και ο κόπος. Πιστεύουμε ότι έχουμε πρόβλημα. Αν και είναι ακόμα νωρίς, γιατί μέχρι τις 15 Μαΐου είναι νορμάλ εποχή για το βαμβάκι, αλλά με τα δεδομένα του καιρού που έχουμε τα τελευταία χρόνια, οψιμίζουν οι παραγωγές και φυσικά όταν είναι όψιμες οι παραγωγές έχουμε μικρότερη παραγωγή», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ βαμβακοπαραγωγός από την περιοχή του Αλμυρού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου