ΤΟΠΙΚΑ

Η παλιά μουσική ζωντανεύει στον Αγ. Λαυρέντιο

η-παλιά-μουσική-ζωντανεύει-στον-αγ-λαυ-490880

Τα πέμπτα του γενέθλια γιορτάζει φέτος το «Μουσικό χωριό» που «φιλοξενείται» στον Αγιο Λαυρέντιο και προσελκύει το ενδιαφέρον των φίλων της μουσικής κάθε ηλικίας, καθώς αποτελεί μια δημιουργική πλατφόρμα ουσιαστικής έκφρασης και πολιτιστικής επικοινωνίας με διεθνείς διαστάσεις. Ο καθιερωμένος κύκλος εκδηλώσεων που αποτελεί πλέον θεσμό, διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree, σε συνεργασία με την ΝΑΜ, την ΕΚΠΟΛ, τον Δήμο Αρτέμιδος και το Ιδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος». Η φετινή χρονιά έχει σαφή εορταστικό χαρακτήρα ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αντιπροσώπευση των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Απώτερος στόχος των διοργανωτών είναι το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στην διάθεσή τους είναι να αποτελέσει τον πυρήνα για την μελλοντική δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης στο κτίριο του στρατώνα που βρίσκεται στην καρδιά του Αγίου Λαυρεντίου.

Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, την 23η Αυγούστου ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων, ενώ η τρίτη περίοδος τοποθετείται χρονικά μεταξύ της 25ης και 31ης Αυγούστου. Συντονιστές των δράσεων που πραγματοποιούνται είναι φέτος 60 προσκεκλημένοι διεθνείς μουσικοί και εκπαιδευτικοί, καθώς και άνθρωποι με δράση στον χώρο της δημιουργίας, όλων των μορφών της τέχνης, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος. Στο καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων καταγράφονται συναυλίες και μουσικά δρώμενα που «φιλοξενούνται» σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου, εντάσσοντας μάλιστα νέες ενότητες στις ήδη υπάρχουσες.

Συγκεκριμένα, φέτος προστέθηκε η ενότητα της «Παλαιάς μουσικής» με ειδικό αφιέρωμα στους κλασσικούς μουσουργούς Βιβάλντι και Χαίντελ. Επίσης προστίθεται για πρώτη φορά φέτος εργαστήριο με θέμα «Η αυτοκρατορία των μπάσων αντεπιτίθεται ΙΙ: σεμινάριο μπαρόκ βιολοντσέλου» σε διδασκαλία και συντονισμό του Ιάσονα Ιωάννου, δίνοντας στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να διευρύνουν τους μουσικούς τους ορίζοντες. Πέραν των πρωινών μαθημάτων που αφορούν στο σολιστικό ρεπερτόριο, δίνοντας έμφαση στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες του κάθε μαθητή, κεντρικό άξονα των εργαστηρίων αποτελούν οι απογευματινές τάξεις όπου εντάσσονται ενδιαφέρουσες συναντήσεις μουσικής δωματίου. Τα μαθήματα των εργαστηρίων πλαισιώνονται, τέλος, από σύντομες διαλέξεις σχετικά με την ιστορία και ερμηνεία της μπαρόκ μουσικής και όπως κάθε χρόνο οι αυτήκοες μάρτυρες απολαμβάνουν συναυλίες καθηγητών και σπουδαστών, με έργα που τέρπουν το κοινό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου