ΤΟΠΙΚΑ

12χρονοι εθισμένοι στο ακλοόλ…

12χρονοι-εθισμένοι-στο-ακλοόλ-445902

Το ζοφερό πρόσωπο της κρίσης που μεταφράζεται σε δύο περίπου εκατομμύρια ψυχικά ασθενείς, 7.500 αυτοκτονίες την τελευταία οκταετία και 30% αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία, σκιαγράφησε ο διακεκριμένος ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου. Ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας αναφέρθηκε στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Έλληνες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει τσέπη ανθρώπου που να μην έχει αγχολυτικό ή σπίτι χωρίς αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε περιστατικά 12χρονων παιδιών εθισμένων στο αλκοόλ ή 13χρονων που κάνουν χρήση χασίς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκτονιών που έχουν σημειωθεί την τελευταία οκταετία είναι παρορμητικές, «πολιτικές» όπως τις χαρακτήρισε, τονίζοντας παράλληλα ότι «τα οικονομικά προβλήματα γίνονται θηλιά σε πολλές περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη συνέχεια, οι γυναίκες κάνουν περισσότερες απόπειρες από τους άνδρες, αλλά οι άνδρες αυτοκτονούν δύο με τρεις φορές περισσότερο από τις γυναίκες.

Η επιβάρυνση στην ψυχολογία πολλών ενηλίκων είναι εμφανής σε όλο το κοινωνικό φάσμα, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σούρας «οι ηλικίες που επιβαρύνονται περισσότερο ψυχολογικά είναι οι προγεροντικές και οι γεροντικές, από 65 ετών και άνω» για να προσθέσει ότι άνδρες ηλικίας 45 έως 60 ετών, οι οποίοι βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, οδηγούνται σε ψυχολογικό αδιέξοδο όταν αντιληφθούν ότι τα οικονομικά τους παρουσιάζoυν ραγδαία επιδείνωση.

Σημαντικά κεφάλαια στη χθεσινή εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση αποτέλεσαν η βία και η εγκληματικότητα, που έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την κρίση, όπως σημείωσε ο ομιλητής, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται στην ύφεση αλλά και στην κοινωνική αποσύνθεση. Αναλύοντας τις επιμέρους συντεταγμένες της βίας και της εγκληματικότητας, ο κ. Σούρας έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία», ενώ όπως είπε μεταξύ άλλων, για να αναστραφούν τα δυσμενή δεδομένα που συνθέτουν ένα δυσοίωνο μέλλον «πρέπει να αλλάξει ο κοινωνικός ιστός. Χρειάζεται πολιτική βούληση, παιδεία, αναμόρφωση, πρόληψη, χρειάζονται καινούργιες δομές και αλλαγή νοοτροπίας».

Ενδοοικογενειακή βία

Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η επισήμανση του κορυφαίου ψυχιάτρου ότι «τα οικονομικά δεδομένα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα που διαμορφώνει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο πρόγραμμα που υλοποιείται δωρεάν για νέους ηλικίας 15 έως 30 ετών ή τους συγγενείς τους, κάθε Τετάρτη στο Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν», ο κ. Σούρας υπογράμμισε ότι μέσω των στοιχείων που προκύπτουν, διαφαίνεται καθαρά η άνοδος των ψυχικών ασθενειών, η επάνοδος του ξύλου σε αρκετές οικογένειες, είτε από τον πατέρα προς τη μητέρα είτε του πατέρα προς τα παιδιά, με παράλληλη αύξηση στη χρήση του αλκοόλ και του εθισμού σε ουσίες από μικρές ηλικίες.

Η συμβουλή που διατύπωσε, κλείνοντας, ο ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης, συνοψίζεται στις σκέψεις: «Αν δεν ξέρετε, μπορείτε να μάθετε, κι αν μάθετε, μπορείτε σιγά-σιγά να διαμορφώσετε μια σωστή οικογένεια πάνω σε μια νέα δομή. Το συναίσθημα, φυσικά, παίζει πάντα ρόλο, αλλά αν χρησιμοποιήσουμε λίγο τη λογική, σε συνδυασμό με τη γνώση, και τη δημιουργία νέων κρατικών δομών, μπορεί να γίνουν θαύματα, ούτως ώστε να μη θρηνούμε ούτε τοξικομανείς που πεθαίνουν, ούτε αλκοολικούς που μπαίνουν στα νοσοκομεία, ούτε ατυχήματα και δυστυχήματα, και πάνω απ’ όλα να μη θρηνούμε βία και εγκλήματα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Δήμου Βόλου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου