ΤΟΠΙΚΑ

Απαιτούνται όροι και προϋποθέσεις για το RDF -Μαραθώνια η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

απαιτούνται-όροι-και-προϋποθέσεις-γι-447427

Όρους και προϋποθέσεις για την χρήση του RDF από την ΑΓΕΤ ζητάει το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο συζητάει από νωρίς το απόγευμα το θέμα, σε ειδική συνεδρίαση στο Βόλο, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, με αφορμή την επερώτηση της Θεσσαλών Συμπολιτεία. Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε ότι πρέπει να γίνει πρώτα γνωστό ποιο θα είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, από την πλευρά της υπογράμμισε ότι απαιτείται επιδημιολογική μελέτη. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους ενώ φορείς, επιτροπές, σωματεία επίσης τάχθηκαν κατά της καύσης του RDF. Όλα αυτά ενώ απ’ όλους έγινε κοινά παραδεκτό ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία.

Οι τοποθετήσεις

«Όχι» στην καύση του RDF μέχρι να υπάρξουν επιστημονικές και δειγματοληπτικές απαντήσεις δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ανοίγοντας τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.

«Εμείς σεβόμαστε τις προσπάθειες και τους ανθρώπους που επενδύουν στην περιοχή μας, αλλά δεν είμαστε Μπανανία» είπε, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλία θα εμμείνει στην απόφασή της που δεν περιλαμβάνει το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο.

Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία του κάθε πολίτη. Η υγεία, τόνισε, είναι το σημαντικότερο αγαθό. Όπως είπε το θέμα της χρήσης των εναλλακτικών καυσίμων είναι πολύπλοκο και δύσκολα διαχειρίσιμο.

«Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ήταν γνωμοδοτική. Δεν επέτρεπε τη χρήση», είπε και εξαπέλυσε επίθεση ότι η Πολιτεία δεν σέβεται τις τοπικές κοινωνίες ούτε το θεσμό.

«Η Θεσσαλία δεν είναι μπανανία. Δεν μπορεί άλλα να αποφασίζει το περιφερειακό συμβούλιο και άλλα το υπουργείο. Δεν μπορεί να μην εισακούονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των εργοστασίων που βάζει το περιφερειακό συμβούλιο» τόνισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Δεν θέλουμε να κλείσουν ούτε τα εργοστάσια ούτε και τα σπίτια. Αλλά έπρεπε να έχουμε το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν έχει απαντήσει» είπε.

Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι « δεν γίνεται να αφήνουμε τα πράγματα με ασάφειες» και εξαπέλυσε επίθεση και προς την ΑΓΕΤ και τους εργαζομένους της, τονίζοντας ότι «συνομιλούν απευθείας με εκείνους που παίρνουν αποφάσεις. Δηλαδή με το υπουργείο. Σήμερα θα έπρεπε να είναι όλοι εδώ. Να παρουσιάσουν ένα σχέδιο. Απουσιάζουν, γιατί δεν μας έχουν ανάγκη» τόνισε.

Απαιτείται επιδημιολογική μελέτη,

«Δεν γνωρίζουμε αν το RDF προκαλεί κίνδυνο για το άνθρωπο ή το περιβάλλον, ενώ πρέπει να ξέρουμε τη φύση και την ποσότητα εκπεμπόμενων ρύπων και να αναφέρονται και στην περιβαλλοντική μελέτη».

Αυτό σημείωσε με τη σειρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία είπε ότι η επίμαχη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου περιελάμβανε εφτά κωδικούς, όμως στην ΑΕΠΟ του το υπουργείο πρόσθεσε εν αγνοία της Περιφέρειας άλλους 22 μεταξύ αυτών και το RDF,ενώ το 2015 ενέκρινε και άλλους τρεις κωδικούς.

Η αντιπεριφερειάρχης επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο, λέγοντας ότι από τη διαδικασία δεν προβλέπεται στάθμιση και αξιολόγηση της γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου, ούτε και ενημέρωσή του για τις αποφάσεις του υπουργείου.

«Σε γνώση μας ήταν μόνο η εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης. Πέραν τούτου δεν υπήρχε καμία ενημέρωσε. Η ΑΕΠΟ εστάλη για δημοσίευση. Εγιναν τέσσερις τροποποιήσεις. Τον Ιανουάριο του 2014 οι μελέτες διαβιβάστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο» ανέφερε.

Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης είναι αρμόδια για προληπτικό έλεγχο και αναφέρθηκε στα πρακτικά των ελέγχων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που γίνονταν μία φορά κάθε έξι μήνες. Η ίδια αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία είπε ότι από το 2011 παρουσίασε μηδενική επισκεψιμότητα και το 2015 κατέστη ανενεργή.

Τόνισε τέλος ότι για τη χρήση RDF από την ΑΓΕΤ απαιτείται πρώτα να εκπονηθεί επιδημιολογική μελέτη, να ενεργοποιηθούν αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί για ασφαλή χρήση του εναλλακτικού καυσίμου και μεταξύ άλλων να επαναλειτουργήσει το on line σύστημα.

“Για να προχωρήσουμε σε λύσεις,

πρέπει να είμαστε ειλικρινείς”

Ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί σήμερα επέρριψε η περιφερειακή σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη, από τη Θεσσαλών Συμπολιτών.

Η κ. Τσαλίκη είπε ότι έχει πολύ σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων. «Η Περιφέρεια δεν έγινε για να πετάμε το μπαλάκι στην κεντρική διοίκηση» είπε και τόνισε ότι η καύση του RDF συμπεριλαμβανόταν στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Απρίλιο του 2013. «Στους επισυναπτόμενους πίνακες της μελέτης στην οποία γνωμοδότησε το περιφερειακό συμβούλιο το εναλλακτικό καύσιμο αναφερόταν» είπε.

«Αν δεν αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα δεν θα μπορούμε να πάρουμε μέτρα» επανέλαβε και προς επίρρωση παρουσίασε το πρακτικό της μελέτης. Το κείμενο που εγκρίθηκε, συνέχισε, δεν έχει καμία διαφορά από αυτό που νομοθετήθηκε και διερωτήθηκε: «Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους να κρυβόμαστε; Να λέμε ψέματα και λαϊκισμούς για να καθησυχάζουμε;»

Η ίδια ανέφερε ότι ακόμη και όταν βγήκε η ΑΕΠΟ το 2014 καμία παράταξη δεν έκανε αίτηση θεραπείας, ούτε ακόμη και αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους.

Για τις τροποποιήσεις που ακολούθησα, είπε ότι όλες πέρασαν από τη γραμματεία αλλά δεν ήρθαν στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ για τους ελέγχους της Περιφέρειας στην ΑΓΕΤ είπε ότι αυτοί γίνονται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία όμως δεν είναι η αρμόδια, ενώ χαρακτήρισε αστείο να λέγεται στο περιφερειακό συμβούλιο ότι η ιστοσελίδα της ΑΓΕΤ δεν είχε επισκεψιμότητα.

Ανάκληση περιβαλλοντικών όρων

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Στεργίου, ο οποίος εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με την καύση του RDF από την ΑΓΕΤ. Αναφερθείς στην επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ανάκληση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων.

«Υπάρχει τεράστιο κίνημα αγανάκτησης και οργής. Το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο», είπε επισημαίνοντας ότι η νέα ΑΕΠΟ τετραπλασιάζει τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια του ολικού οργανικού άνθρακα. «Δεν αναφέρεται σε μία κοινή βιομηχανική εγκατάσταση, αλλά σε μία βιομηχανική μονάδα που κάθε μέρα εκπέμπει 12.3450.000 κυβικά μέτρα καυσαέρια» κατέληξε.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι προέχει η υγεία των πολιτών από τα συμφέροντα των πολιτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Γονεών και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου Θέμις Οικονομίδης επισήμανε ότι πρέπει να εκπονηθεί επιδημιολογική μελέτη.

Στη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο μίλησε επίσης πλήθος εκπροσώπων φορέων. Το λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Γιάννα Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου Ευθύμιος Τσάμης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιοιύχων Γιώργος Ρούσας που μετέφεραν τους φόβους και τις αγωνίες για τη χρήση του RDF κ. α.

Απαίτησαν κατάργηση καύσης RDF

Πριν την έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου έξω από το ΤΕΕ υπήρχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φορείς, κινήματα, επιτροπές, σωματεία. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες είχαν αναρτημένα πανό με τα οποία ενημέρωναν ότι δεν διαπραγματεύονται τη ζωή και την υγεία τους. Επίσης, κρατούσαν πικέτες με ανάλογο περιεχόμενο, ενώ κατά τη συγκέντρωση αναγνώστηκε και ψήφισμα διαμαρτυρίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου