ΤΟΠΙΚΑ

Από χώροι δροσιάς, χώροι σκουπιδιών…

από-χώροι-δροσιάς-χώροι-σκουπιδιών-490097

Το πρόβλημα με τα σιντριβάνια στο Βόλο δεν είναι σημερινά. Πολλές φορές το θέμα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ποτέ ωστόσο να έχουν γίνει γενναίες παρεμβάσεις για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στο κέντρο και τις συνοικίες. Και όμως κάποια στιγμή, όσο και αν η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τους Δήμους όλης της χώρας, κανείς δεν διαφωνεί ότι τα σιντριβάνια θα πρέπει να αποτελέσουν σημεία αναφοράς, τόσο από άποψη αισθητικής, όσο και ως χώροι δροσιάς στο καλοκαιρινό καμίνι της πόλης.
Όπως λέει ο υπεύθυνος του Τομέα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Βόλου κ. Δημήτρης Βεντούρας, σε όλα τα σιντριβάνια χρειάζονται να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις. Πρέπει να ανακατασκευαστούν, όπως λέει, και να γίνουν αντλιοστάσια που σήμερα δεν υπάρχουν. Διαφορετικά αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και της προσωρινής λειτουργίας θα δείχνει μία εικόνα μίζερη που δεν τιμά ένα μεγάλο Δήμο, αλλά και την ίδια την πόλη. Από την άλλη ως υπηρεσία, όπως εξηγεί ο κ. Βεντούρας, υπάρχει ουσιαστικά ένας μόνο υδραυλικός, που όπως γίνεται αντιληπτό δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλου του Δήμου. Δύο υδραυλικοί και ένας ψυκτικός, όπως εξηγεί, που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ στο Δήμο, τελικά δεν έχουν έλθει, αφού οι προσλήψεις έχουν «παγώσει» για το 2010.
Τα σιντριβάνια θέλουν από μόνα τους και σε καθημερινή βάση έναν υδραυλικό. Από την άλλη οι ζημιές είναι παρά πολλές Όχι μόνον από νεαρούς, αλλά και από καθ΄ όλα… ευυπόληπτους κατά τα άλλα πολίτες, που πετούν -και μάλιστα προκλητικά ορισμένες φορές- μέσα στα σιντριβάνια ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Από πλαστικές σακούλες μέχρι αναπτήρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καλή λειτουργία τους. Αλλά ακόμη και τα δέντρα πολλές φορές μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικά για τα σιντριβάνια. Όπως αυτό που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο του Βόλου, στην αρχή της οδού Ιάσονος, όπου τα μούρα συχνά καταστρέφουν τα μοτέρ, η αντικατάσταση του οποίου δεν είναι και τόσο φθηνή, αφού κοστίζει 2.000 – 3.000 ευρώ.
Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Βόλου Δημήτρης Βεντούρας, τα περισσότερα σιντριβάνια έχουν προβλήματα κατασκευαστικά και κυρίως αυτά που αφορούν στο πάχος από τα φίλτρα που διαθέτουν και που, όπως προσθέτει, δεν είναι επαρκή για να ανακυκλώνουν χωρίς πρόβλημα το νερό. Τέτοια προβλήματα υπάρχουν για παράδειγμα στο σιντριβάνι που υπάρχει στο Κέντρο Τουριστικής Προβολής, για το οποίο χρειάζονται περίπου 15.000 ευρώ για την κατασκευή υπόγειου αντλιοστασίου, ενώ το ίδιο πρόβλημα με τα φίλτρα παρατηρείται και στο σιντριβάνι της Πλατείας Ελευθερίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου