ΤΟΠΙΚΑ

Λαϊκός πολιτισμός και τοπικά προϊόντα, τα εφόδια για την ανάπτυξη της Μαγνησίας

λαϊκός-πολιτισμός-και-τοπικά-προϊόντ-449075

Η αναπτυξιακή διάσταση του λαϊκού πολιτισμού, της παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, ως μέσο υπέρβασης της κρίσης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της νέας ανακαινισμένης πτέρυγας του κτηρίου Ματσάγγου – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διοργανωτές της επιστημονικής συνάντησης με θέμα «Λαϊκός πολιτισμός και τοπική οικονομία. Παρόν και μέλλον» ήταν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλία, με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και συμμετέχοντες σημαντικούς ομιλητές, οι οποίες ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς για τον τουρισμό και την οικονομία γενικότερα, με όχημα τα προϊόντα που παράγει ο κάθε τόπος, ενώ σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η συλλογική προσπάθεια.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι ο λαϊκός πολιτισμός αγκαλιάζει όσα ο λαός διατήρησε στο πέρασμα του χρόνου και μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό όχημα με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, χαρακτήρισε το Λύκειο Ελληνίδων «θεματοφύλακα της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ενώ σημείωσε παράλληλα ότι η διάσωση της λαϊκής κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει σημαντική παράμετρο ανάπτυξης σε περιόδους κρίσης.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Χατζόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία της προσπάθειας και τόνισε την κομβική παρουσία κτηρίων με ιστορική σημασία για την πόλη, όπως το Ματσάγγου και η Κίτρινη αποθήκη.

Οι εισηγήσεις περιστράφηκαν γύρω από την ανάπτυξη, ενώ όπως τόνισε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, Μαρία Σπανού, ο λαϊκός πολιτισμός είναι πηγή έμπνευσης για την υποστήριξη και τον σχεδιασμό καινοτόμων πρακτικών, και όχημα τοπικής επιχειρηματικότητας.

Αξιόλογες δράσεις

Την άμεση σύνδεση της λαϊκής τέχνης με τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα τοπικής προέλευσης υπογράμμισε η Καίτη Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για έναν τεράστιο τομέα που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη σημερινή πραγματικότητα.

Ο Δρ. Ιωάννης Καραχρήστος, ερευνητής του ίδιου κέντρου έρευνας, τόνισε ότι «μπορούμε να εμπνευστούμε από τις πρακτικές του παρελθόντος και να τις προσαρμόσουμε στη σύγχρονη εποχή, αξιοποιώντας για παράδειγμα τα βότανα και τα αρωματικά που υπάρχουν σε αφθονία στη φύση».

Παράδειγμα καλής πρακτικής είναι η δράση που αναπτύσσει ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, ενώ όπως τόνισε η αντιπρόεδρος Ζωή Προύσαλη, τα τοπικά γλυκίσματα, με κορωνίδα το χαμαλί της Σκιάθου, αποτελούν μέσο ανάπτυξης, για να προσθέσει ότι πρέπει η πολιτεία να στηρίξει τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται.

Η σύγχρονη υφάντρα Ευριδίκη Αρκουδογιάννη, σημείωσε από την πλευρά της ότι η παραδοσιακή τέχνη μπορεί να γίνει σύγχρονη και συνδέεται άμεσα με την οικονομία, διότι γίνεται αυτομάτως επάγγελμα με βιώσιμες προοπτικές.

Ο καλλιτέχνης – κεραμίστας Βαγγέλη Ανετόπουλος, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Κεραμικής της οικογένειας Βασιλείου Ανετόπουλου, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης των παραδοσιακών τεχνών, και σημείωσε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου γραμμάτων και τεχνών.

Για καλές πρακτικές και τρόπους χρηματοδότησης του πολιτισμού και της τοπικής επιχειρηματικότητας μίλησε ο Κώστας Μοράρος, σύμβουλος ανάπτυξης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου