ΤΟΠΙΚΑ

Μετέφερε λεφτά του ΛΑΕΚ ο ΟΑΕΔ

μετέφερε-λεφτά-του-λαεκ-ο-οαεδ-851206

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος χθες για μεταφορά ποσού 160 εκατ. ευρώ από τον Λογαριασμό Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) στον ΟΑΕΔ, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Παναγιώτης Πούλιος.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το επίμαχο ποσό μεταφέρθηκε στον ΟΑΕΔ χωρίς έγκριση από την αρμόδια επιτροπή και με συνοπτικές διαδικασίες. Το δημοσίευμα επικαλείται τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου που χαρακτήρισε τη διαδικασία για την μεταφορά των χρημάτων παράτυπη.
Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Ανδρέα Καραφλό.
Αναφορικά με το ζήτημα της αυθαίρετης και παράτυπης μεταφοράς ποσών του λογαριασμού του ΛΑΕΚ από τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Γ.Βερναδάκη, το μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης ΛΑΕΚ και αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Μανώλης Κοντοπάνος δήλωσε: «Η ιδιοκτησιακή αντίληψη του διοικητή του ΟΑΕΔ στη διαχείριση των χρημάτων του ΛΑΕΚ τον οδηγεί σε αυθαίρετες και επιλήψιμες αποφάσεις. Ετσι, όπως εν κρυπτώ αποφάσισε για τη μεταφορά ποσού 160 εκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ στον λογαριασμό ταμιακής διαχείρισης του ΟΑΕΔ, πάλι εν κρυπτώ προσπαθεί πίσω από μια δήθεν ανακοίνωση του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ – χωρίς να απαντήσει ουσιαστικά πότε και πού αποφασίστηκε η μεταφορά του συγκεκριμένου ποσού – να διαχύσει τις προσωπικές του ευθύνες».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, 18 βουλευτές ζήτησαν να κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γιώργος Βερναδάκης, προκειμένου να την ενημερώσει σχετικά με τη διαχείριση των αποθεματικών του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ).
Ειδικότερα, η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη δήλωσε σχετικά οτι «τα άνθη του κακού ευδοκιμούν στο Υπουργείο Εργασίας. Μετά τα ταμεία έχει σειρά ο ΟΑΕΔ. Μετά τα λεφτά των ασφαλισμένων έχουν σειρά τα λεφτά των εργαζομένων, που μεταφέρθηκαν παράνομα από λογαριασμό που ανήκει στους εργαζόμενους, για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του ΟΑΕΔ. Καλούμε το Διοικητή του ΟΑΕΔ στην Επιτροπή της Βουλής για να δώσει εξηγήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την κακοδιαχείριση στον ΟΑΕΔ».
Σε ό,τι αφορά στο ύψος των κονδυλίων η κυρία Δαμανάκη είπε πως «το ποσό, το οποίο είναι βεβαιωμένο από τα έγγραφα, ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Μιλούμε για τρεις αποφάσεις. Των 60 εκατομμυρίων, των 50 και των 50 εκατομμυρίων. Ομως, θέλω να επισημάνω ότι το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το Δεκέμβριο, με επανειλημμένες ερωτήσεις και επερωτήσεις, ζητάει να υπάρξει φως στη διαχείριση του ΟΑΕΔ. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε πώς είναι η διαχείριση, σε ποια συγκεκριμένα προγράμματα οδεύουν αυτά τα χρήματα. Δεν γνωρίζουμε συνολικά τι γίνεται στον Οργανισμό. Πρέπει δε να σημειώσω ότι, και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ έχουν ζητήσει αντίστοιχα να ενημερωθούν για την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, όλοι, όχι μόνο μιας παράταξης συγκεκριμένης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου