ΤΟΠΙΚΑ

Βιομηχανική ανάπτυξη στη Σελήνη

βιομηχανική-ανάπτυξη-στη-σελήνη-851206

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο φεγγάρι από τις ΗΠΑ, η Ρωσία μπορεί τώρα να μεταφέρει ανθρώπους στη σελήνη με πυραύλους Σογιούζ, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής εταιρείας RKK Energia Νικολάι Σεβαστιάνοφ στην εφημερίδα Βεντομόστι. « Είναι καιρός να σκεφτούμε για τη βιομηχανική ανάπτυξη της σελήνης. Μερικές φορές μας επικρίνουν ότι κάνουμε τέτοιες προτάσεις πολύ νωρίς. Όμως είναι ώρα να το κάνουμε, αν λάβουμε ως δεδομένα τα όρια των φυσικών αποθεμάτων της Γης και το ρυθμό της προόδου του πολιτισμού μας», σημειώνει ο Σεβαστιάνοφ στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, στην εφημερίδα, επισημαίνοντας: «Ούτε μπορούμε να απορρίψουμε την ιδέα να στείλουμε τις επιβλαβείς βιομηχανίες στο διάστημα».
Η RKK Energia εργάζεται πάνω σε ένα νέο σύστημα διαστημικών μεταφορών που ονομάζεται Kliper/Parom. «Μπορούμε να αρχίσουμε να πετάμε στο φεγγάρι χρησιμοποιώντας τα διαστημόπλοια Σογιούζ και τις τεχνολογίες αυτές που έχουμε ήδη. Όσο για τη βιομηχανική ανάπτυξη (της Σελήνης), αυτό θα γίνει με νέες τεχνολογίες που θα μας δώσει το σύστημα Kliper», κατέληξε.
Στέλεχος του πρακτορείου ταξιδίων Space Adventures, το οποίο σε συνεργασία με τη Ρωσία έχει διοργανώσει 5 τουριστικές πτήσεις στο διάστημα, δήλωσε ότι ένα ταξίδι γύρω από το φεγγάρι είναι εφικτό και ότι το επόμενο βήμα θα είναι η προσελήνωση τουριστών. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να στέλνονται ιδιώτες στο φεγγάρι», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Κρις Φαρανέτα, αντιπρόεδρος των διαστημικών πτήσεων σε τροχιά του τουριστικού πρακτορείου.
Τη Δευτέρα έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο αμερικανός τουρίστας του διαστήματος Τσαρλς Σιμόνι με μία από τις πτήσεις του πρακτορείου με Σογιούζ. Οι τουρίστες του διαστήματος καταβάλλουν έκαστος 20 με 25 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευσή τους και το ταξίδι τους στο διαστημικό σταθμό. Μια πτήση γύρω από το φεγγάρι θα στοίχιζε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Φαρανέτα. «Τεχνικά, το πρόγραμμα (πτήσεων γύρω από το φεγγάρι) μπορεί να επιτευχθεί (…) Δεν ξεκινάμε από το μηδέν», κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου