ΤΟΠΙΚΑ

Ξέφραγο αμπέλι τα Κέντρα Υγείας

ξέφραγο-αμπέλι-τα-κέντρα-υγείας-453582

Αν στο Νοσοκομείο Βόλου τα μέτρα φύλαξης κρίθηκαν ελλιπή μετά και τη θρασύτατη διάρρηξη στο Γαστρεντερολογικό Ιατρείο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας όπου απουσιάζουν και τα στοιχειώδη. Πανάκριβος ιατρικός εξοπλισμός βρίσκεται ουσιαστικά εκτεθειμένος στα «νύχια» των επιτήδειων, ενώ το προσωπικό έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον Θεό, παρακαλώντας να μη συμβεί κάτι.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από τότε που κατασκευάστηκαν τα κτήρια που στεγάζουν τα κέντρα Υγείας σε Αλμυρό, Βελεστίνο, Ζαγορά, Αργαλαστή αλλά και στα νησιά των Βορείων Σποράδων ουδέποτε υπήρξε μέριμνα για φύλαξη, και η κατασκευή τους είναι τέτοια που στα περισσότερα η ασφάλεια παραμένει ζητούμενο. Με παράθυρα αλουμινίου, ή με παντζούρια ξύλινα με σίτες, πόρτες που δεν έχουν κλειδαριές ασφαλείας και μεγάλες περιμέτρους, ανά πάσα στιγμή μπαίνουν στο «στόχαστρο» διαρρηκτών που θα θέλουν να κάνουν την μπάζα τους.

Από την καταγραφή που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, διαπιστώνεται πως από το απόγευμα και μετά, μέχρι την άλλη μέρα το πρωί, όλα τα Κέντρα Υγείας παραμένουν κλειδωμένα. Όπου υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου, μαζί με τους γιατρούς και τη μία τις περισσότερες φορές νοσηλεύτρια της νυχτερινής βάρδιας, επωμίζονται μαζί με τα περιστατικά που περιθάλπουν και τη φύλαξη των κτηρίων. Η «επικοινωνία» με τον έξω κόσμο γίνεται με το ειδικό κουδούνι στην είσοδο της πόρτας, που μόλις χτυπάει, σημαίνει ότι υπάρχει περιστατικό. Όπως περίπου συμβαίνει και στα φαρμακεία που διανυκτερεύουν το βράδυ.

Στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, πριν από τρία και πλέον χρόνια μετά από διάρρηξη που έγινε και εκλάπησαν 1.000 ευρώ από το ταμείο που υπήρχε (από τα 5ευρα), στην πίσω πλευρά του ΚΥ, τοποθετήθηκαν κάγκελα. Το υπόλοιπο όμως κτήριο παραμένει εκτεθειμένο, τα παράθυρα εύκολα μπορούν να παραβιαστούν και το προσωπικό κάθε βράδυ, «βαράει σκοπιά» για να αντιμετωπίσει τυχόν απρόοπτα.

Στο Κέντρα Υγείας Αργαλαστής, κάθε βράδυ το προσωπικό «κλειδαμπαρώνεται» μέσα στο κτήριο και όποιος χρειάζεται κάτι από το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εισόδου για να εισέλθει. Οι εργαζόμενοι πριν ορισμένα χρόνια ζήτησαν να τοποθετήθηκαν κάγκελα στην πίσω πλευρά του κτηρίου, η επικινδυνότητα όμως παραμένει, όπως τονίζει η πρώην πρόεδρος των εργαζομένων Νέλη Χονδρογιάννη. Περιστατικά κλοπής δεν έχουν καταγραφτεί, παρά μόνο ορισμένα επεισόδια κυρίως με μεθυσμένους που αντιμετωπίστηκαν εκ των έσω. «Όσο υπήρχε το Αστυνομικό Τμήμα στην Αργαλαστή, παρά την έλλειψη φύλαξης, αισθανόμασταν πιο ασφαλής» θα πει η κ. Χονδρογιάννη. «Τώρα, για οτιδήποτε συμβεί θα πρέπει να απευθυνθούμε στις Μηλιές, όπου εδρεύει πλέον η αστυνομία», τονίζει επίσης η ίδια.

Σε όλα τα Κέντρα Υγείας, λίγο πολύ υπάρχουν μηχανήματα, άλλα πιο σύγχρονα που αγοράστηκαν πρόσφατα από το ΕΣΠΑ, και άλλα λιγότερο καινούργια, που όμως είναι απαραίτητα για διάφορες εξετάσεις και παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς. «Κλειδώνουμε την πόρτα και όποιος χρειάζεται κάτι από το ΚΥ ειδικά το βράδυ, θα πρέπει να χτυπήσει το ειδικό κουδούνι για να ειδοποιηθεί το προσωπικό, να ανοίξει. Ποτέ όμως δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε ανοίγοντας την πόρτα», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Γιάννης Γατής, που απασχολείται στη Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.

Κατά καιρούς γιατροί και εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας έχουν έρθει αντιμέτωποι με δύσκολα περιστατικά μεθυσμένων ή τοξικομανών, στα οποία κλήθηκαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχει καταγγελθεί κλοπή ιατρικού εξοπλισμού. «Δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Θεό και στην τύχη. Θα πρέπει το θέμα της φύλαξης να αντιμετωπιστεί άμεσα. Να εισακουστούν επιτέλους οι προτάσεις μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γατής, που μαζί με το υπόλοιπο ΔΣ του συλλόγου, την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζει συνάντηση με τον Υπεάρχη Ν. Αντωνίου, για να τεθεί εκ νέου το θέμα μαζί με άλλα αιτήματα του προσωπικού.

Το παραπάνω σκηνικό ισχύει «καρμπόν» και στα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς και Σκιάθου και Σκοπέλου με τα οποία επικοινώνησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Ο καθένας μπορεί άνετα να παραβιάσει μία πόρτα ένα παράθυρο, να εισέλθει μέσα και να αρπάξει ό,τι μπορεί. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα κλοπών μηχανημάτων οφείλεται, όπως παραδέχονται γιατροί και νοσηλευτές, στην τύχη. Κανείς όμως δεν ξέρει τι μπορεί να ξημερώσει η αυριανή ή μεθαυριανή μέρα, μετά τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες με το κύκλωμα που χτυπάει τα δημόσια νοσοκομεία, αρπάζοντας πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό, εκμεταλλευόμενο, εκτός όλων των άλλων, το γεγονός ότι οι περισσότερες δομές Υγείας είναι «ξέφραγο αμπέλι».

ΠΟΕΔΗΝ: Κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων με λουκέτα των 2 ευρώ

Η ΠΟΕΔΗΝ εξάλλου σε ανακοίνωσή της με αφορμή το γεγονός ότι τόσο τα νοσηλευτικά ιδρύματα όσο και τα περισσότερα ΚΥ δεν έχουν καμία φύλαξη, καταγγέλλει πως λόγω μείωσης των προϋπολογισμών τους κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια, η φύλαξη πανάκριβων μηχανημάτων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, είναι υποτυπώδης και γίνεται με λουκέτα των 2 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «πολλά Κέντρα Υγείας, κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης ιατρών και Προσωπικού. Εδώ μπορούν οι κλέφτες με φορτηγό να το σηκώσουν όλο. Μέσα στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν ολοκαίνουργια ιατρικά μηχανήματα, που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού. Οδοντιατρικά, ακτινολογικά, μικροβιολογικά ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ. Εντελώς καινούργια και αφύλακτα. Μπορούν με φορτηγά και μπουλντόζες να τα σηκώσουν όλα χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου