ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογή Ευθύνης: Άφησαν τον Δήμο Βόλου έξω από το ΕΣΠΑ για τη σχολική στέγη

επιλογή-ευθύνης-άφησαν-τον-δήμο-βόλου-456043

«Η δημοτική αρχή αναγκάστηκε επιτέλους να παραδεχθεί ότι ο Δήμος Βόλου έμεινε έξω από το πρόγραμμα σχολικής στέγης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», σχολιάζοντας απάντηση του εκτελούντος χρέη δημάρχου, Θ.Θεοδώρου, σε ερώτηση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Ν.Οικονόμου, Φ.Λαμπρινίδη και Ν.Στόικου.

Η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής: «Η δημοτική αρχή αναγκάστηκε επιτέλους να παραδεχθεί ότι ο Δήμος Βόλου έμεινε έξω από το πρόγραμμα σχολικής στέγης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας! Αυτό προκύπτει από την καθυστερημένη και μπροστά στον κίνδυνο να ελεγχθεί για παράβαση καθήκοντος χθεσινή απάντηση του εκτελούντος χρέη δημάρχου, Θ.Θεοδώρου, στη σχετική ερώτηση των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», την οποία αναγκάστηκαν να επανακαταθέσουν, αφού η αρχική ερώτηση, κατά την πάγια τακτική της δημοτικής αρχής, δεν απαντήθηκε στην προθεσμία του ενός μηνός που ορίζει το άρθρο 4 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή, που εκδίδει σωρηδόν δελτία τύπου για «ψύλλου πήδημα», είτε για να θριαμβολογήσει για ανύπαρκτες επιτυχίες, είτε για να λοιδορήσει τους πάντες για τα πάντα, απέφυγε τόσον καιρό να ενημερώσει ακόμη και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, που αφορά έναν από τους πιο ευαίσθητους κοινωνικά τομείς της δημοτικής δραστηριότητας. Και βεβαίως, κανένας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Οι δικαιολογίες που επικαλείται η δημοτική αρχή δεν αξίζουν σχολιασμού. Η ουσία είναι ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές της προκήρυξης που αφορούσε την «Αναβάθμιση των υποδομών Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης» και προέβλεπε δημόσια δαπάνη συνολικά για όλα τα πεδία και τις δράσεις παρέμβασης ύψους 6.250.000 ευρώ.

Αποδεικνύεται, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, η μεγάλη προχειρότητα της δημοτικής αρχής, η άγνοια, η έλλειψη σχεδιασμού, και στον τομέα της σχολικής στέγης, και η επιμονή της να παρακάμπτει τις υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου που και γνώση διαθέτουν και πλούσια εμπειρία. Έτσι, όχι μόνον δεν έχει μπορέσει η δημοτική αρχή, τρία σχεδόν χρόνια τώρα, να ξεκινήσει έστω και ένα νέο έργο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά ούτε και να χαράξει προτεραιότητες και να αξιοποιήσει ή να εξελίξει μελέτες που βρήκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ή να δώσει εντολή στις υπηρεσίες να εκπονήσουν και νέες μελέτες, προκειμένου να δώσει λύσεις σε σοβαρά κτηριολογικά προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε τις ανάγκες των σχολικών μονάδων σε άλλους χώρους, όπως αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες ξένων γλωσσών, βιβλιοθήκες, εργαστήρια Η/Υ κλπ, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις πιεστικές ανάγκες για αίθουσες κύριας διδασκαλίας σε αρκετά σχολεία (π.χ. 27ο Δημοτικό Ν.Παγασών, 3ο και 9ο Δημοτικά Ν. Ιωνίας, 21ο Νηπιαγωγείο Βόλου, άλλα νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε μισθωμένα κτήρια), οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα και που, σε κάθε περίπτωση, ήταν και η απαραίτητη προϋπόθεση, για να είναι επιλέξιμη η δαπάνη στη συγκεκριμένη πρόσκληση. Το αποτέλεσμα της ανερμάτιστης διοίκησης της δημοτικής αρχής το πληρώνουν οι δημότες.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου