ΤΟΠΙΚΑ

Φαρσέρ ανάβουν «φωτιές» στην Πυροσβεστική

φαρσέρ-ανάβουν-φωτιές-στην-πυροσβε-851206

Αναίτια μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων προκαλούν κακόβουλες φάρσες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα οχήματα ανάβουν τη μηχανή τους και προστρέχουν άδικα, όπως αποδεικνύεται, σε συμβάντα πυρκαγιάς που είναι ανύπαρκτα…

 
Μπαράζ από ανώνυμες φάρσες απασχολεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Ασυνείδητοι δεν διστάζουν, ακόμη και τις ημέρες που οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, να ειδοποιήσουν για δήθεν εκδήλωση πυρκαγιάς και να κινητοποιήσουν αναίτια, όπως αποδεικνύεται, πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες.
 
Σε άλλες περιπτώσεις οι φάρσες γίνονται άμεσα αντιληπτές, δίχως τα πυροσβεστικά να κινηθούν από το σημείο στάθμευσής τους. Σε άλλες πάλι χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποκαλυφθεί το κακόγουστο αστείο, ίσως και σχέδιο, των φαρσέρ.
 
Όπως χθες το πρωί, όταν το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου δέχθηκε κλήση για αναγγελία εκδήλωσης φωτιάς σε κατοικία στο Διμήνι. Η καταγγελία έδειξε αληθοφανής και το πρώτο πυροσβεστικό όχημα έσπευσε στο σημείο, ενώ το δεύτερο σταμάτησε καθ’ οδόν και επέστρεψε στη βάση του, όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τηλεφώνημα-φάρσα.
 
Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο, σχολίαζαν στελέχη της υπηρεσίας, λέγοντας ότι υπάρχει η εμπειρία και ο τρόπος για να «φιλτράρουν» τις αναφορές. Όμως ορισμένες φορές ο φαρσέρ θα είναι ιδιαίτερα πειστικός και θα παραπλανήσει τις δυνάμεις.
 
Πάντως, εάν μέχρι τώρα οι φαρσέρ κρύβονταν πίσω από την ανωνυμία των αδήλωτων καρτοκινητών τηλεφώνων, πλέον είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεφύγουν από τον εντοπισμό τους, ανάβοντας «φωτιές στα μπατζάκια τους»…
 
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η τηλεφωνική αναφορά μιας πυρκαγιάς στον αριθμό 199 δεν περιορίζεται απλώς στο να δηλώσει ο πολίτης ότι βλέπει μια φωτιά ή ότι βλέπει καπνό. Για να έχει η συμβολή του τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να είναι προετοιμασμένος να δώσει στον τηλεφωνητή μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες.
 
Μεταξύ αυτών το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό τηλεφώνου του. Είναι ένας από τους τρόπους ώστε να μπορεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία να αποκλείσει την περίπτωση φάρσας, αλλά και να μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες αν χρειαστεί.
 
Πρέπει να αναφέρει τη θέση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος και τη θέση στην οποία βλέπει τη φωτιά, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, το μέγεθος της φωτιάς, τον τύπο της βλάστησης που καίγεται, καθώς και εάν υπάρχουν άνθρωποι ή κατοικίες που κινδυνεύουν ή άνθρωποι που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.
 
Εξαιρετικά χρήσιμο θεωρείται ο παρατηρητής ή ο πολίτης να μπορεί να δώσει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, όπως η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου, αλλά και για τον τρόπο πρόσβασης στην περιοχή της πυρκαγιάς.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου