ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΥΑΜΒ: Να ζητήσουν συγγνώμη όσοι μιλούσαν για ρύπανση στο Λιμάνι

δευαμβ-να-ζητήσουν-συγγνώμη-όσοι-μιλο-459961

Η ΔΕΥΑΜΒ σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά την εμφάνιση κηλίδων στο Λιμάνι του Βόλου, σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: «Α) Σύμφωνα με αναλύσεις δειγμάτων (όπως αυτές μας κοινοποιήθηκαν με το υπ` αριθμ. Πρωτ. 2775/09-05-2017, αρ. πρωτ. Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β 7439/15-05-2017, έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος) από τις κηλίδες που εμφανίστηκαν κατά τον μήνα Απρίλιο, στο λιμάνι της πόλης, που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΦΥΚΩΝ του Α.Π.Θ (υπ` αριθμ. Πρωτ. 477/21-04-2017 έγγραφο της ΕΜΘΤΜ-ΑΠΘ) για λογαριασμό του Κεντρικού Λιμεναρχείου, οι κηλίδες οφείλονται στη παρουσία του δινοφύκους (μονοκύτταρος φωτοσυνθετικός οργανισμός) Alexandrium minutum Οι κηλίδες επομένως ΔΕΝ ήταν ρύπανση και θα πρέπει οι ομνύοντες στην ρύπανση, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να ζητήσουν συγγνώμη για την βλάβη που προξένησαν στην πόλη και παράλληλα με την ίδια ευκολία και αμεσότητα που έμμεσα υποδείκνυαν τον Υπαίτιο να ενημερώσουν με υπευθυνότητα τους πολίτες για τις εν λόγω αναλύσεις.

Β) Η ΔΕΥΑΜΒ, ‘όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει, με υπευθυνότητα προχώρησε σε ελέγχους των δικτύων όμβριων υδάτων που καταλήγουν στο χώρο του λιμανιού, από τους οποίους αποδείχθηκε ότι τα δίκτυα των όμβριων είναι απολύτως καθαρά και δεν μεταφέρουν τα όποια λύματα στο λιμάνι (σχετικά έχουν ενημερωθεί εγγράφως οι Αρμόδιες Αρχές και το κοινό με Δελτία Τύπου), σαν αποτέλεσμα παραβατικής χρήσης τους, από πολίτες. Αντίθετα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς με συμμετοχή στο Κλιμάκιο Ελέγχου (ΚΕΠΠΕ) που συνέστησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαπιστώθηκε (σύμφωνα με αποτελέσματα του εργαστηρίου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β) ότι ενώ τα δίκτυα αρμοδιότητας Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β μέχρι και πριν την έξοδο τους στο χώρο του λιμανιού είναι καθαρά, παρουσιάζεται επιβάρυνση στο θαλάσσιο χώρο (αναμένεται βεβαίως και το τελικό πόρισμα του ΚΕΠΠΕ). Προς την κατεύθυνση εύρεσης της αιτίας (μικροβιακής επιβάρυνσης ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ) απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση όπως είτε ελέγχου των κτηρίων του εμπορικού λιμένος, αν παραμένουν ασύνδετα με το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων (ευθύνης του ιδιοκτήτη των ακινήτων, που στη συνέχεια συνδέεται με το δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β) και αποχετεύουν σε βόθρους είτε ελέγχου της τήρησης όλων των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων για την αναγκαία διαβροχή του scrap ( σύστημα συλλογής και διαύγασης των αποπλυμάτων).

Γ) Η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει τους πολίτες ότι ο βιολογικός λειτουργεί πλήρως και επεξεργάζεται αποδοτικά το λύμα στο σύνολο των παραμέτρων, προστατεύοντας αποτελεσματικά τον Παγασητικό. Στον πίνακα φαίνονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων εκροής του 1ου δεκαπενθημέρου του Μαϊου.

Παράμετρος

Όρια εκροής

(mg/l)

2 Μαϊου

(mg/l)

5 Μαϊου

(mg/l)

9 Μαϊου

(mg/l)

15 Μαϊου

(mg/l)

BOD5

25

6

8

8

*

COD

90

40

45

46

43

TSS

35

23

35

33

28

Ptot

2

0,4

0,8

1,5

0,8

N-NH3

2

1,75

0,6

0,8

0,25

TN

15

10,2

8,1

8,8

12,4

*η ανάλυση ολοκληρώνεται στις 20/5. Αναμένεται από 6-8 mg/l

Κλείνοντας επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η ΔΕΥΑΜΒ με τα αρμόδια συνεργεία της προβαίνει σε καθημερινούς ελέγχους – συντήρηση των δικτύων της, και, είναι ΠΑΝΤΑ αρωγός των αρμόδιων αρχών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τη πρόσφατη βράβευση ακτών του Δήμου Βόλου με ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ λόγω της ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ των υδάτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου