ΤΟΠΙΚΑ

Δήλωση Aλ. Μεϊκόπουλου για την γενοκτονία των Ποντίων

δήλωση-aλ-μεϊκόπουλου-για-την-γενοκτον-460080

Με αφορμή την σημερινή επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος σε δήλωσή του τονίζει τα εξής:

«Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και χιλιάδες διωγμένους Έλληνες του Πόντου από τους Νεότουρκους. Η γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού κατέχει τη δική της ξεχωριστή θέση στην ιστορική και συλλογική μνήμη.

Για την Ελλάδα του σήμερα, η οργάνωση και η αντίσταση του Ποντιακού Ελληνισμού απέναντι στις φρικαλεότητες και τους διωγμούς αποτελούν πρότυπο και οδηγό μας. Οι διωγμένοι αδελφοί Πόντιοι συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελώντας ένα από τα πιο προοδευτικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Οι αξίες της ειρήνης και της καλής γειτονίας των λαών, τις οποίες διαχρονικά υπηρετεί η χώρα μας, επιτάσσουν από την ηγεσία της Τουρκίας και τη Διεθνή Κοινότητα την αναγνώριση των διωγμών, την ιστορική αποκατάσταση των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού και τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους προκάλεσαν τη θηριωδία της γενοκτονίας. Η πράξη αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί ιστορική δικαίωση των θυμάτων και κρατώντας αποστάσεις από εθνικιστικές και ιστορικές σκοπιμότητες, ενώνει αντί να διχάζει τους λαούς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου