ΤΟΠΙΚΑ

Πεντακόσιες νέες συντάξεις στον Βόλο στον πρώτο χρόνο του νόμου Κατρούγκαλου

πεντακόσιες-νέες-συντάξεις-στον-βόλο-460144

Στις 500 ανέρχονται οι προσωρινές συντάξεις που έχουν εκδοθεί από το Τμήμα Απονομής Συντάξεων του πρώην ΙΚΑ για τη Μαγνησία, στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. Τεράστιο πρόβλημα για τις αρμόδιες υπηρεσίες η μη ύπαρξη ερμηνευτικών εγκυκλίων. Δεν αποκλείεται από τους 500 πρώτους… που συνταξιοδοτήθηκαν βάσει του νέου ασφαλιστικού, ορισμένοι να δουν τις συντάξεις τους να «τρώνε» ψαλίδι εξαιτίας του επανυπολογισμού που έρχεται.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Ενα χρόνο μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, η κατάσταση όσον αφορά τους ρυθμούς απονομής συντάξεων δεν έχει ομαλοποιηθεί. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η έλλειψη ερμηνευτικών εγκυκλίων που θα ορίζουν πώς ακριβώς θα υπολογιστούν οι νέες συντάξεις, καθώς τα ποσά υπολογίζονται με βάση τα χρόνια εργασιακού βίου, τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου και με βάση νέους μαθηματικούς τύπους που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του πρώην (μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο) ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ (από τον Ιανουάριο και μετά), έχουν εκδώσει συγκεντρωτικά 500 -όλες και όλες- αποφάσεις για την απονομή προσωρινής σύνταξης σε αντίστοιχους δικαιούχους. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν σε ασφαλισμένους που το σύνολο του εργασιακού τους βίου ήταν σε ένα ασφαλιστικό ταμείο, γι’ αυτό και σχετικά σύντομα υπήρξε η δυνατότητα -αφού ελέγχτηκαν τα δικαιολογητικά και έγινε η ανακεφαλαίωση ενσήμων- να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης της προσωρινής συνταξιοδότησης.

Δεν ισχύει φυσικά το ίδιο για όσους εν δυνάμει συνταξιούχους είχαν περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να υπολογιστεί η διαδοχική ασφάλιση. Στον τομέα αυτό τα πράγματα περιπλέκουν, καθώς οι ρυθμοί με τους οποίους γίνεται η ανακεφαλαίωση από ταμείο σε ταμείο διαφέρει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απονομή της σύνταξης.

Παράλληλα, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο επειδή ακόμη, ένα χρόνο μετά, οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν με ποιους συντελεστές θα γίνει ο υπολογισμός των νέων συντάξεων.

Από τον Μάιο μέχρι και σήμερα, οι 500 συνταξιούχοι που έλαβαν τις αποφάσεις απονομής προσωρινής σύνταξης , είναι αναγκασμένοι να ζούνε με ποσά που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ, μέχρι να υπολογιστεί το πλήρες ποσό βάσει των συντελεστών του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι πιέσεις προς τα αρμόδια τμήματα της κεντρικής διεύθυνσης του ΕΦΚΑ είναι καθημερινές, προκειμένου να εκδοθούν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Όσο όμως αυτό δεν γίνεται, ο όγκος αιτήσεων και αναφορών με διαμαρτυρίες συνταξιούχων μεγαλώνει στα γραφεία των υπαλλήλων του Τμήματος Συντάξεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου