ΤΟΠΙΚΑ

Γεύσεις της Μαγνησίας στην Αμερική

γεύσεις-της-μαγνησίας-στην-αμερική-462498

Στην Αμερική θα ταξιδέψουν οι γεύσεις της Μαγνησίας μέσω της μεγάλης τηλεοπτικής παραγωγής «My Greek table» που θα αρχίσει να προβάλλεται τον προσεχή Σεπτέμβριο, με οικοδέσποινα και συμπαραγωγό τη διάσημη σεφ και συγγραφέα Νταϊάνα Κόχυλα. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παραγωγής, δεκαμελές τηλεοπτικό συνεργείο, αποτελούμενο από Έλληνες και Αμερικάνους τεχνικούς, καταγράφουν με πολύ μεράκι την τοπική γαστρονομία πλαισιώνοντας τη διάσημη σεφ, η οποία μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις εντυπώσεις αλλά και τους δεσμούς της με τη Μαγνησία, την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος στο «Μεζέν», όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η κ. Κόχυλα ανέφερε κατ’ αρχάς ότι είναι λάτρης της Μαγνησίας, η πεθερά της, Σαπφώ Βασιλειάδου καταγόταν από την Αγριά ενώ ο πατέρας της πεθεράς της Βασίλης, ήταν παλιός έμπορος του Βόλου, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε πριν από εκατό χρόνια στο έτοιμο ένδυμα, αναπτύσσοντας πρωτοποριακή επιχειρηματική δράση.

Γνώστης και λάτρης των γεύσεων της Μαγνησίας, η οικοδέσποινα και συμπαραγωγός της μεγάλης παραγωγής που θα προβληθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από την κρατική τηλεόραση της Αμερικής, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «στην ουσία είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ για την προώθηση της χώρας. Είναι γαστρονομική και ταξιδιωτική σειρά και για μένα, είναι το όνειρο της ζωής μου».

Λόγω της πεθεράς της έχει μυρωδιές και γεύσεις από τη Μαγνησία, ενώ όπως επεσήμανε η ίδια: «Ως οικογένεια είμαστε οπαδοί του μεζέ και γυρίσαμε κάναμε δύο επεισόδια εδώ. Το ένα είναι για την παράδοση του μεζέ στον Βόλο που αφορά όλη τη ιεροτελεστία γύρω από το τσίπουρο και των τσιπουρομεζέδων στον Βόλο, και το δεύτερο επεισόδιο λέγεται “Συντηρώντας την αφθονία της φύσης”. Στο πλαίσιο αυτό πήγαμε στο Πήλιο, σε ένα γυναικείο συνεταιρισμό και δείξαμε πολλά τοπία, αλλά εστιάσαμε πάνω στο θέμα των τουρσιών, των γλυκών του κουταλιού, σε γεύσεις που είναι πάρα πολύ συνδεδεμένες με τον τόπο, το Πήλιο, ένα μέρος πολύ ιδιαίτερο, αλλά όχι πολύ γνωστό στην Αμερική».

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε η γκουρού της ελληνικής κουζίνας, οι γεύσεις και η τοπική γαστρονομία είναι το σημείο – κλειδί κι ο πιο δυνατός πρεσβευτής μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης. Η βασική ιδέα, άλλωστε, του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι «να αναδείξουμε την Ελλάδα που δεν γνωρίζουν οι ξένοι, ιδίως οι Αμερικανοί. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις μικρές λεπτομέρειες που δείχνουν το τι εστί να είσαι Έλληνας, από το φιλότιμο μέχρι αυτή την απίστευτη φρεσκάδα της γεύσης», όπως υπογραμμίζει η ίδια.

Πρεσβευτής οι γεύσεις

Αναφερόμενη στο τοπικό γαστρονομικό προφίλ, η Νταϊάνα Κόχυλα υπογράμμισε ότι: «Οι γεύσεις της Μαγνησίας, το τραπέζι, είναι ο καλύτερος πρέσβης και αν το χρησιμοποιήσετε ως πρέσβη, πιστεύω ότι θα προελκύσετε πάρα πολύ κόσμο».

Οι παραδοσιακές τοπικές γεύσεις, η μεγάλη ποικιλία χαλβάδων, τα θαλασσινά, οι παραδοσιακοί μεζέδες της Μαγνησίας είναι ιδιαίτερα προσφιλείς για την ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της, ενώ παράλληλα τα μέλη της ομάδας παραγωγής, δήλωσαν γοητευμένα από τα πιάτα που δοκίμασαν.

Σκηνοθέτης της παραγωγής είναι η Αμερικανίδα Ιουλιέττα Ντανιμπάλε, με ειδικότητά στις γαστρονομικές και ταξιδιωτικές εκπομπές, η οποία δήλωσε επίσης ενθουσιασμένη από τις γεύσεις και τις ομορφιές της περιοχής μας. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Ρίτσαρντ Τζάλλετ και όλα τα μέλη της ομάδας είναι εξειδικευμένα στις παραγωγές που επικεντρώνονται στα ταξίδια και τις γεύσεις.

Τηλεοπτικά γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Αθήνα, τη Λέσβο, την Ικαρία, τη Σαντορίνη και μετά τον Βόλο, το Πήλιο, ενώ θα ακολουθήσουν τα Γιάννενα, τα Ζαγοροχώρια, η Νάουσα και η Ραψάνη.

Η Νταϊάνα Κόχυλα επισκέπτεται τον Βόλο και την Αγριά όποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις της, ενώ δήλωσε ότι «το φιλότιμο είναι πολύ νόστιμο στον Βόλο, και νομίζω ότι είναι αιτία για να ξαναγυρίσει κανείς ξανά και ξανά».

Η πολυμελής τηλεοπτική ομάδα αναχωρεί σήμερα για τον επόμενο προορισμό, καταγράφοντας, προηγουμένως, τις ομορφιές και τις γευστικές νοστιμιές της περιοχής μας, προκειμένου να τις αναδείξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Διεθνής προσωπικότητα

Η εκπομπή« My Greek Table with Diane Kochilas» που θα προβληθεί στο αμερικανικό κρατικό κανάλι PBS, έχει στόχο να αναδείξει την ξεχωριστή γαστρονομία, τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, το φυσικό περιβάλλον και τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων της Μαγνησίας.

Η γκουρού της ελληνικής κουζίνας, όπως τη χαρακτηρίζουν, αφιέρωσε την ζωή της στην εξερεύνηση και προώθηση των υγιεινών, χαρούμενων και εύγευστων φαγητών της χώρας μας. Συμβουλεύει τα καλύτερα πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Yale για το πώς να βελτιώσουν την ποιότητα του φαγητού των φοιτητών τους. Έχει γράψει 17 βιβλία για την ελληνική μαγειρική, αρθρογραφεί στα πιο έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες, και παρουσιάζει επίσης συνταγές στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Αμερικής. Επίσης είναι σύμβουλος στα πιο γνωστά ελληνικά εστιατόρια της Αμερικής, ενώ διαθέτει και το δικό της διαδικτυακό κανάλι Greek Food TV, μέσα από το οποίο μοιράζεται βίντεο με τις συνταγές της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου