ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσιακή μακέτα δια χειρός μαθητών

εντυπωσιακή-μακέτα-δια-χειρός-μαθητώ-462523

Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την αποθήκευση νερού και την άρδευση 4.000 περισσότερων στρεμμάτων καλλιεργειών, είναι το έργο που προτείνουν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού προς τη δημοτική αρχή. Μάλιστα, χθες, οι μαθητές συνοδευόμενοι από τον Χρήστο Καλλέ, διευθυντή του σχολείου τους, κατέθεσαν στον δήμαρχο Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη και μακέτα του έργου τους!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το έργο οι μαθητές άρχισαν να το «δουλεύουν» ήδη από πέρυσι, στο πλαίσιο του προγράμματος καινοτόμων δράσεων, που πραγματοποιείται στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού με υπεύθυνη καθηγήτρια τη γεωλόγο Ελένη Κωνσταντινίδη και τον διευθυντή του σχολείου Χρήστο Καλλέ.

Αφορμή να εμπνευστούν το πρωτοποριακό έργο η εξής παρατήρηση: στον Παλιό Πλάτανο υπάρχουν πηγές που παράγουν από 1.000 έως 2.000 κ.μ. νερού την ώρα, αλλά πάει… χαμένο. Καταλήγει στη θάλασσα στο Τσιγκέλι. Πάνω από την πηγή υπάρχει ένας ξεροπόταμος.

Οι μαθητές προτείνουν στον ξεροπόταμο να δημιουργηθεί μία λιμνοδεξαμενή, στην οποία θα αποθηκεύεται το νερό που τρέχει σήμερα άσκοπα και θα χρησιμοποιείται κατά τη θερινή περίοδο για την άρδευση των κτημάτων.

Όπως εξήγησε ο κ. Καλλές, για την υλοποίηση του έργου θα αξιοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια. Ο Δήμος καλείται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά τα οποία θα παράγουν ενέργεια. Μέσω της συγκεκριμένης ηλεκτρικής ενέργειας το νερό θα οδηγείται στη λιμνοδεξαμενή, όπου θα αποθηκεύεται, και το καλοκαίρι θα μπορεί να διοχετεύεται στα κτήματα για άρδευση.

Σήμερα, τη θερινή περίοδο, μέσω των συγκεκριμένων πηγών αρδεύονται περίπου 1.000 στρέμματα. Αν το νερό αποθηκευτεί θα υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης 5.000 στρεμμάτων.

«Με αυτό τον τρόπο δεν αξιοποιείται μόνο το νερό που πηγαίνει χαμένο. Θα υπάρξει και μεγάλη οικονομία στα έξοδα λειτουργίας γεωτρήσεων από τους καλλιεργητές που είναι υπέρογκα», σημείωσε ο κ. Καλλές.

Η ομάδα των 27 μαθητών που συμμετείχαν στον σχεδιασμό του έργου, παρέδωσαν χθες τη μακέτα τους στον Δήμο Αλμυρού, με την ευχή να έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της εξοικονόμησης νερού και ενέργειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου