ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη στους δρόμους και μετά κάλπες

μάχη-στους-δρόμους-και-μετά-κάλπες-462580

Τη μάχη στους δρόμους αντί για τις… κάλπες, έδωσαν σήμερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι φοιτητικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν αύριο, αναβάλλονται για την επόμενη Τετάρτη 24 Μαΐου, λόγω της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τις προηγούμενες ημέρες συνεδρίασε η διαπαραταξιακή επιτροπή των φοιτητικών συλλόγων και αποφάσισε την αναβολή των φοιτητικών εκλογών για μία εβδομάδα, προκειμένου η φοιτητιώσα νεολαία να δώσει κι εκείνη αγωνιστικό παρών στους δρόμους ενάντια στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Κάλπες θα στηθούν στην Πολυτεχνική Σχολή για τα τμήματά της και στο κτήριο Παπαστράτου, όπου εκτός από τα παιδαγωγικά θα ασκήσουν επίσης το εκλογικό τους δικαίωμα οι φοιτητές της Γεωπονικής, των Δικτύων και του Οικονομικού. Οι κάλπες θα ανοίξουν το πρωί στις 8 και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, οπότε και θα ξεκινήσει η καταγραφή των ψηφοδελτίων.

Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα, ΔΑΠ ΝΔΦΚ, Πανσπουδαστική, Αριστερή Ενότητα και ΕΑΑΚ θα δώσουν τη μάχη της κάλπης, με ζητούμενο να είναι για μία ακόμη χρονιά η συμμετοχή των φοιτητών.

Πέρυσι, πρώτη δύναμη είχε αναδειχθεί το ΑΦΡ με ποσοστό 39%, ενώ στη δεύτερη θέση είχε παραμείνει η ΔΑΠ με 22,7%, τρίτη η ΠΚΣ με 21,35%, ενώ η ΕΑΑΚ έλαβε 8% και η ΑΡΕΝ 5,6%. Η αποχή σκαρφάλωσε σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 60%.

Αυτές τις ημέρες, η προεκλογική κίνηση είναι υποτονική στη Θόλο του κτηρίου Παπαστράτου.

Μόλις τρία τραπεζάκια από ΑΦΡ, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ είναι στημένα περιμένοντας τους φοιτητές για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις τους.

«Το ΑΦΡ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των φοιτητών, διότι τα μέλη του ενεργούμε με δημοκρατικές αποφάσεις, μαχόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής αριστεράς και αγωνιζόμαστε για σοβαρά κοινωνικά θέματα. Για τους φοιτητές διεκδικούμε ένα καθαρό κι ένα αξιοπρόσεκτο πτυχίο, το οποίο θα δώσει τα απαραίτητα για να εργαστούν, που θα στηρίζεται στα μαθήματα. Είμαστε πρωτοστάτες στην κατάργηση του εξευτελιστικού νόμου που ορίζει ότι οι αποφάσεις στις σχολές λαμβάνονται από ένα άτομο. Δηλώνουμε υπέρ των συλλογικών αποφάσεων και του διαλόγου, ανέφερε ο γραμματέας του ΑΦΡ, Αντρέας Λαμπρόπουλος.

«Γενικά τόσο στο φοιτητικό κίνημα αλλά και στους εργασιακούς χώρους επικρατεί απογοήτευση και γι’ αυτό υπάρχει έντονη αποχή. Το μήνυμα της ΠΚΣ είναι ότι, ανεξάρτητα από την ημέρα των εκλογών, οι φοιτητές θα πρέπει να είναι ενεργοί στους φοιτητικούς τους συλλόγους και να εκφράσουν αντίθεσή τους στις δυνάμεις που στήριζαν την πολιτική κατάσταση που επικρατεί με μνημόνια, με μέτρα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της ΠΚΣ, Όλγα Πιλικίδου.

Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους, ενάντια στο πανεπιστήμιο που δίνει χώρο στις επιχειρήσεις για να βγάζουν κέρδος μέσα από αυτό, και παλεύουμε για την ενίσχυση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων που είναι τα μόνα όργανα που μπορούν να πάρουν αποφάσεις κι όχι οι εκπρόσωποι και σωτήρες», είπε από την πλευρά του το μέλος της ΕΑΑΚ, Στέλιος Ροβολής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου