ΤΟΠΙΚΑ

2.791 ραντεβού «έγραψε» το κοντέρ στα απογευματινά ιατρεία

2-791-ραντεβού-έγραψε-το-κοντέρ-στα-απογ-464077

«Εσπασε το φράγμα» των 2.500 η επισκεψιμότητα στα απογευματινά ιατρεία του Νοσοκομείου Βόλου. Ο αριθμός των επισκέψεων που έγιναν το 2016 δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος, γεγονός που σημαίνει πως, παρά την οικονομική δυσχέρεια, αρκετοί ασφαλισμένοι και ασθενείς επιλέγουν «τα ιδιωτικά ιατρεία» του ΕΣΥ εντός του Αχιλλοπούλειου για εξετάσεις. Παρουσιάζεται μάλιστα μία αυξητική τάση σε σχέση με τη διετία 2015-2014.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το 2016 καταγράφηκαν συνολικά 2.791 προγραμματισμένα ραντεβού ενώ τα έσοδα ανήλθαν περίπου στις 92.000 ευρώ, χρήματα από τα οποία ένα μέρος κατέληξε «στα ταμεία» του νοσοκομείου και το υπόλοιπο είναι οι αμοιβή των γιατρών. Παράλληλα υπολογίζεται αντίστοιχα ότι οι παρακλινικές εξετάσεις που έγιναν ήταν προϋπολογισμού 55.000 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με την επίσκεψη στον γιατρό που είναι ένα κόστος που επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή, ενώ παράλληλα είναι ένας τρόπος περαιτέρω αξιοποίησης του εξοπλισμού του ΕΣΥ, αν και αυτό όπως τονίζουν οι γιατροί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, «δημιουργεί συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού», αφού ο γιατρός του ΕΣΥ, ουσιαστικά το απόγευμα χρησιμοποιεί τον εξοπλισμού του δημοσίου νοσοκομείου, για επιπλέον εργασία για την οποία αμείβεται έξτρα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα μείωση των τιμών των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία, έχοντας ωστόσο πάντα το βλέμμα στη διατήρηση των εσόδων των νοσοκομείων.

Σταθερά πάντως στις πρώτες προτιμήσεις των πολιτών για την απογευματινή τους λειτουργία είναι τα πανεπιστημιακά και τα ειδικής κατεύθυνσης νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι «πρωταθλητής» στα απογευματινά ιατρεία ήταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου καταγράφηκαν περισσότερες από 38.000 επισκέψεις το 2016.

Πληρώνουν …για πιο γρήγορα

Οι ειδικότητες και τα τμήματα που λειτουργούν στα απογευματινά ιατρεία του Αχιλλοπούλειου είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Οδοντιατρικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, χειρουργικό, ογκολογικό, αιματολογικό, νευρολογικό κ.ά. Υπολογίζεται ότι επί καθημερινής βάσης στα απογευματινά ιατρεία γίνονται 25-30 παρακλινικές εξετάσεις όπως αξονική, εξέταση μαστού, κυτταρολογικές εξετάσεις αλλά και άλλες ακτινοδιαγνωστικές.

Στα απογευματινά ιατρεία, ο ασθενής επιλέγει τον γιατρό από τον οποίο θέλει να εξεταστεί, προγραμματίζει το ραντεβού άμεσα, σε αντίθεση με τα εξωτερικά ιατρεία που, όπως είναι γνωστό, η αυξημένη κίνηση που κάθε πρωί υπάρχει έχει ως αποτέλεσμα την πολύωρη αναμονή.

Το κόστος της εξέτασης στα απογευματινά ιατρεία ποικίλλει ανάλογα με τη βαθμίδα του γιατρού και κυμαίνεται μεταξύ 24-44 ευρώ από τον επιμελητή Β’ μέχρι τον συντονιστή Διεύθυνσης. Δεκαοκτώ νοσοκομειακοί γιατροί είναι εκείνοι που στο Αχιλλοπούλειο πραγματοποιούν απογευματινά ιατρεία.

Από το νοσοκομείο επισημαίνεται πως για να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία, μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 1535 της υπηρεσίας «Γραμμή για την Υγεία – 1535» είτε να απευθυνθούν στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Ο προγραμματισμός των ραντεβού μπορεί να γίνει και απευθείας στη γραμματεία της Ολοήμερης Λειτουργίας, κατά τις ώρες που λειτουργούν τα ιατρεία.

Οι ασθενείς πριν από την επίσκεψη καταβάλλουν τα χρήματα στο ταμείο της Γραμματείας των Ολοημέρων Ιατρείων.

Η αμοιβή για την εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων, που διενεργούνται στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου, και δεν απαιτούν νοσηλεία, καταβάλλεται είτε από τον εξεταζόμενο, είτε από τον ασφαλιστικό του φορέα. Για τον λόγο αυτό θεωρείται σκόπιμο ο εξεταζόμενος να φέρει παραπεμπτικό θεωρημένο από το ασφαλιστικό του ταμείο. Σε περίπτωση που δεν έχει το παραπεμπτικό, ο εξεταζόμενος θεωρείται ιδιώτης και ως εκ τούτου καταβάλει το ποσό των εξετάσεών του κατά την προσέλευσή του στη Γραμματεία των Ολοήμερων Ιατρείων.

Μείωση τιμών εξετάζει το Υπ. Υγείας

Στην καθιέρωση νέου κοστολογίου, με χαμηλότερες τιμές για τους επισκέπτες των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων του ΕΣΥ, προσανατολίζεται το Υπουργείο Υγείας. Επίσης το υπουργείο θα προχωρήσει στον έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής των γιατρών στα απογευματινά ιατρεία (π.χ. εάν τηρείται η προϋπόθεση συμμετοχής και στα πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων) και στην επανεξέταση των ποσών που πληρώνει ο ασθενής. Το «στοίχημα» είναι να μειωθεί η επιβάρυνση για τον πολίτη χωρίς όμως να επηρεαστούν τα έσοδα των νοσοκομείων.

Μ. Δραμητινός: Επρεπε να έχουν καταργηθεί

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μάνθος Δραμητινός, εκφράζοντας την άποψή του, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον θεσμό των απογευματινών ιατρείων, παρατήρησε πως «θα πρέπει ως δομή να καταργηθούν, διότι φαλκιδεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας», όπως λέει.

«Η προοπτική πρέπει να είναι οι λειτουργοί του ΕΣΥ να εργάζονται με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με τον θεσμό των απογευματινών ιατρείων αυτό “θολώνει”. Η Πολιτεία αντί να σκέφτεται τα έσοδα που φέρνουν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ, έχει υποχρέωση να βρει τα αντισταθμιστικά που θα εξασφαλίζουν έσοδα στα νοσοκομεία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου