ΤΟΠΙΚΑ

Ραντεβού στο υπουργείο ζητούν οι λατόμοι Ν. Πηλίου

ραντεβού-στο-υπουργείο-ζητούν-οι-λατό-464115

Ραντεβού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδιώξουν οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου, που συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός λατομείων και μακριά από το μεροκάματο, όσο δεν εγκρίνονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αδειοδότηση των χώρων.

Το Σάββατο, οι λατόμοι είχαν συγκέντρωση στο Νεοχώρι, στον απόηχο της εφόδου ομάδας ΟΠΚΕ την περασμένη Παρασκευή, στα κλειστά λατομεία, σε αναζήτηση… παραβατών, αλλά και μετά τα «ραβασάκια» που παρέλαβαν από τη Διεύθυνση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, που αφορούν σε πρόστιμα ύψους 16.000 ευρώ.

Οι λατόμοι εμφανίστηκαν αγανακτισμένοι, όχι μόνο από το καθεστώς της ανεργίας στην οποία έχουν εγκλωβιστεί εδώ και ένα χρόνο, αλλά και από την καθυστέρηση της έγκρισης των μελετών και ταυτόχρονα από το ανελέητο κυνηγητό που δέχονται από τις διωκτικές αρχές, κάθε φορά που πατούν το πόδι τους στα λατομεία για να επιθεωρήσουν τις περιουσίες τους που είναι εκτεθειμένες στα καιρικά και όχι μόνο φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των λατόμων Νεοχωρίου, κ. Γιάννη Ευαγγελάκη, «υπάρχει διάθεση για κινητοποιήσεις, ωστόσο πρώτα θα επιδιωχθεί να κλειστεί ραντεβού στο υπουργείο. Θα πιέσουμε για να εγκριθούν οι μελέτες και να αδειοδοτηθούν τα λατομεία, προκειμένου να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Δεν είμαστε όμως αισιόδοξοι. Η… βαλίτσα μάλλον θα πάει μακριά. Δεν μας βλέπω μέσα πριν το τέλος του έτους».

Υπενθυμίζεται ότι μετά το κλείσιμο των λατομείων λόγω έλλειψης περιβαλλοντικών μελετών, οι λατόμοι έχασαν την μοναδική πηγή εσόδων τους. Εκαναν υπομονή σχεδόν ένα χρόνο, μέχρι που έφθασαν να κινητοποιηθούν δυναμικά, προχωρώντας σε κατάληψη στο Δημαρχείο. Λίγο πριν το Πάσχα, με επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας, Χρ. Μπουκώρου, το θέμα είναι φθάσει στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, είχε αναφέρει ότι το ζήτημα τουλάχιστον με το Καλαμάκι θα μπορούσε να είχε κλείσει μετά το Πάσχα και μέχρι τον Ιούνιο να αδειοδοτηθεί και το λατομείο Νεοχωρίου. Ωστόσο, το κεντρικό συμβούλιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης δεν έχει συνεδριάσει ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου